8 Haftalık Gebelikte Kalp Atışı Duyulmaması
8 haftalık gebelik içerisinde bebeğin birçok iç organı gelişmeye başlayacaktır. 2 aylık süreç içerisinde bebeğin boyunun 1 cm civarında olur. Kalp atışları başl
İçindekiler
Gebelikte Kalp Atışı Duyulmaması
Hamileliğin 2 ayı itibari ile bebeğin iç organlarının gelişimi hızlanacaktır. Bu süre içerisinde bebeğin boyu 1 cm civarında ve ağırlığı ise yaklaşık olarak 1 gram olmaktadır. Beyin gelişiminin ve iç organlarının oluşmaya başlaması nedeniyle bu süre içerisinde kalp atış hızında hızlanma görülecektir. Normal gebelik süresi içerisinde bebeğin kalbinin oluşmaya başlaması sonucunda doppler ultrason çekimi sırasında kalp atış hızının 140 ya da 150 atım olması görülmektedir. Kalbin odacıklarının oluşması sonucunda bebeğin kalbi kan pompalamaya bu süre içerisinde başlayacaktır. Gebeliğin 8. haftası son derece önemli olmaktadır. Beslenmesi anneye bağlı olmaktadır. Plasenta ile beslenmesi sağlanacaktır. Bebeğin gelişmesi, sağlıklı olması için ve normal kalp atışlarına sahip olabilmesi için annenin de sağlığı çok önemli olmaktadır. Annenin herhangi bir mevcut olacak bir hastalığının olmaması, gebelik sırasında herhangi bir kötü alışkanlıklarının olmaması gerekmektedir. Stresten uzak durmalı ve yaşam standartlarını gebeliğine uygun bir şekilde planlaması gerekmektedir. 5 hafta içerisinde kalp oluşmaya başlayıp atsa bile duyulmayacaktır. Birkaç hafta daha geçtikten sonra damarların oluşması sonucunda kan pompalanmaya başlaması sonucunda bebeğin kalbi çekilecek olan ultrasonda duyulacaktır.
8 Haftalık Gebelikte Kalp Atışı Duyulmaması
Bebeğin kalp atışlarının düzenli olması sonucunda ve bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi sonucunda 8. hafta içerisinde kalp atışları ultrason sırasında görülecektir. Bebeğin kalp atışlarının düzenli olup olmadığı 2. aydan itibaren düzenli olarak izlenmeli ve gebeliğin nasıl gitti takip edilmelidir. Gebe kadının hamile kalmadan önce en son ne zaman adet gördüğünü tam tarihini bilmesi gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu konusunda net bilgiyi verecektir. Eğer ki son adet gördüğü tarihi hatırlamadığı zamanlarda bu durumda 8. hafta içerisinde kalp atışının birkaç hafta ertelenebilmesi söz konusu olacaktır. Karından yapılacak olan doppler ultrasonda muayenesi gerçekleştirilmesi sonucunda bu kalp atışlarının bazıları 1 veya 2 hafta gecikmesi söz konusu olacaktır. Gebe kadının karnında oluşacak olan kesenin gerçekleşmesinde oluşan zar ve plasentanın normal bir şekilde gelişmesi sırasında bebek görülmediği zamanlarda boş gebelik olarak tabi edilmektedir. Embriyonun oluşmaması sonucunda meydana gelecek olan boş gebelik sonucunda bebek görülmeyecek olduğundan kalp atışının olmaması da normal kabul edilmektedir. Gebelik esnasında oluşacak kesenin içerisinde 5 hafta itibari ile kesenin içerisinde bebek görülmesi gerekmektedir. Ultrason muayenesi içerisinde kalp atışlarının duyulması bu dönem içerisinde de gelişebilir.
Boş gebelik yaşamakta olan bir kadının normal bir şekilde hamilelik dönemi içerisinde olacaktır. Karın şişmesi, mide bulantısı gibi hamilelik belirtileri olacaktır. Fakat yapılan ultrason muayenesi içerisinde kesenin içerisinde embriyonun olmaması ve kalp atışının izlenemeyecek olması normal sağlıklı gebelikten ayırt edilecektir.
8 Haftalık Gebelik Kalp Atışı Olmaması
8 hafta gebelik içerisinde bebek sürekli olarak hareket içerisinde olacaktır. Bu hareket esnasında bebeğin pozisyon değiştirmesi, yönünün değişmesi sonucunda karından yapılan ultrason sırasında bebeğin kalbini bulmak biraz zaman alacak ya da bazı ultrason muayenelerinde bebeğin ters olması sebebiyle kalbine ulaşılamayacaktır. Bebeğin eğik olması ya da hareketli olması kalp atışlarını duymanız konusunda biraz zaman alacaktır. Yapılan ultrason muayenesi içerisinde bebeğin kalp atışlarının bebeğin pozisyonundan dolayı görülmemesi durumunda, birkaç gün sonrasında tekrar gebe kadının muayeneye giderek kalp atışlarının dinlenmesi için doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Eğer ki 8. hafta içerisinde ikinci muayene esnasında da bebeğin hareketleri izlenemezse, bebeğin kalp atışının duyulmaması sonucunda bebeğin anne karnında ölü olacağı kanısı doktor tarafından konulabilir. Eğer bebeğin ölü olduğunun tanısı konulduğu zaman gebeliği sonlandırmak amacıyla kürtaj olması ve ölü bebeğin anne karnında bırakılması gebe kadının hayatını riske sokacağından kürtaj edilmesi gerekmektedir.