Bebeğin İlk Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

Hamilelik sürecinde belirli bir süre sonra bebeğin ilk kalp atışları duyulmaya ve hissedilmeye başlar. Peki, tam olarak kalp atışları ne zaman hissedilir?

Hamilelikte ilk kalp atışları

Hamilelik süreci içerisinde bebeğin kalp atışlarını hissetmek normaldir. Özellikle ilk kez hamile kalan anneler, ne yazık ki kalp atışlarını hissederken heyecan ve panik yapabilmektedir. Bunun yanında erkenden kalp atışlarını hissetmek isteyen ve bu hissi alamayınca endişelenen anneler de bulunur. Bu tarz durumların yaşanmaması açısından gerekli bilgiler edinilmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Ayrıca bebeğin oluşum süreci çerçevesinde hızlıca kalp atışlarını hissetmek de elbette beklenmemelidir. Belirli bir süre sonrasında yaşanan durum, sağlıklı bir süreç sonunda kendisini gösterir. Bu esnada annenin ve ailenin güzel bir heyecan yaşaması ise elbette normaldir. Ancak panik yapılmamalı ve sakin kalınmalıdır.

Gebelik süreci içerisinde bebeğin ilk kalp atışları 5. haftadan sonra duyulmaya başlar. Ancak bazı hamilelik süreçlerinde kalp atışlarının duyulması daha geç de olabilir. Bu nedenle bu sürece daha çok 5 – 8 hafta olarak zaman tanımı yapılır. Aynı zamanda bu zaman diliminde doktor kontrolü es geçilmemeli ve sürekli olarak doktorunuza danışmanız önemlidir. Yine aynı şekilde 5 hafta dolmasına rağmen kalp atışlarını duymamayı da normal karşılamanız ve panik yapmamanız gerekir. Hissedeceğiniz herhangi bir kötü his, bebeği de etkileyebileceğinden dolayı her zaman içinizi rahat tutmalı ve her türlü durumda doktorunuza sorular sormaktan çekinmemelisiniz.

Hamilelikte bebeğin kalp atışları nasıl duyulur?

Günümüzde oldukça gelişmiş cihazlar bulunmaktadır. Hızla gelişen teknoloji neticesinde doktorlar tarafından kullanılmaya başlanan yüksek donanımlı ultrasonografi cihazlar neticesinde bebeğin durumu belirli ölçüde kolayca öğrenilir. Bunun yanında bebeğin kalp atışlarını duymak içinse stetoskop cihazının daha hassas versiyonu olan fetoskop kullanılır. Kalp atışlarını duymayı sağlayan fetoskop, bebeğin en az 17. haftasını tamamlamış olmasını zorunlu kılar. Bu süreç sonunda bu cihaz ile kalp atışlarını duymak ancak mümkün olmaktadır. Genellikle doktora başvuran kişiler stetoskop ile bebeği duymanın olası olduğuna dair yanlış bir bilgi ile yola çıkabiliyorlar. Ancak bu durum için daha hassas cihazların kullanılması gerektiği gerçeği ne yazık ki unutulabiliyor.

Daha ayrıntılı sesler duyulmasını sağlayan doppler ultrason uygulaması ise 6. haftadan itibaren uygulanabilir. Başlarda kendisini ufak bir atış ile hissettiren söz konusu durum, ilerleyen dönemlerde ise yerini daha rahat bir şekilde kalp atışlarının duyulmasına bırakır. Tabi bunda etkili olan yegane şey bebeğin her geçen gün gelişiyor olmasıdır. Ayrıca karından uygulanan ultrason uygulamalarında birkaç hafta kalp atışlarının geç duyulması durumu da yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda da anne sakin kalmalı ve doktorunu dinlemelidir.

Bebeğin kalp atışları duyulmuyorsa ne olur?

Eğer hamilelik süreci 6. haftasını doldurmuş ve buna rağmen kalp atışları duyulmuyorsa ne yazık ki olumsuz bir durum söz konusu olabilmektedir. Bu gibi bir durumda doktorunuz hassas uygulamalar neticesinde bebeğin kalp atışlarını duymaya çalışır. Aynı şekilde beraberinde yapılan testler neticesinde bebeğin canlılığını kaybetmiş olabileceği teşhisi konulabilir. Bu gibi bir durumda ise annenin kürtaj olması gerekebilir zira canlılığını yitirmiş bebek, annenin zehirlenmesine kadar giden bir olumsuzluk yaratır. Annenin sağlığını korumak adına doktor bu tarz bir karar alabilir.

Anne adayları genellikle bebeğin kalp atışlarını bir an önce duymak ve bebeğin sağlıklığı olduğunu bilmek ister. Başlangıç döneminde bebeğin kalp atışları duyulmuyor olsa da sağlıklı olup olmadığını doktorunuz size söyleyecektir. Bunun yanında belirli bir süreden sonra bebeğin kasları olgunlaşmaya başlayacağından ötürü çeşitli hareketlerini anne adayına hissettirmeye başlar. Özellikle 14. ve 24. hafta arasında çeşitli hareketlenmeler neticesinde anne, bebeğin hareketlerini hissedebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.