Hamilelikte Bebeğin Kalbinin Yavaş Atmasının Nedenleri

Gebelik esnasında bebeğin kalp atışları 5. hafta itibari ile başlayacak ve kalp atışlarının duyulması gerekmektedir.

Bebeğin Kalp Atışı 

Gebelikte kalp atışının normal bir şekilde izlenmesi genellikle 6 hafta içerisinde izlenmektedir. Fakat bazı gebeliklerde doppler ultrasonda yöntemiyle muayene sırasında görülmemesi nedeniyle 8 haftadan sonra görülen kalp atışlarının da görülmesi mümkün olacaktır.

Bebeğin kalp atışları ilk haftalarda düşük olacaktır. Fakat 6. haftadan itibaren iç organlarının oluşmaya başlaması nedeniyle bebeğin kalp atışları 10. hafta sonuna kadar yüksek olacaktır. Bazı ultrason muayenesi sırasında kalp atışlarının duyulmaması ile sonuçlanır. Bunun her zaman için bebeğin kalp atışlarının duyulmaması anne karnında öldüğüne işaret etmeyecektir. Bebeğin hareket etmeye başlaması sonucunda ya da bebeğin eğik durması sonucunda kalbin yerine ulaşamayacak olması nedeniyle cihazda duyulmaya bilir. 5. hafta içerisinde 70 civarında vuruş olurken gebelik ilerlemesi durumunda 190 atışa kadar çıkacaktır.

En yüksek atış 9. ve 10. haftalar içerisinde görülmektedir. Bu süre içerisinde iç organları tamamlanması durumunda kalp atışları düşecektir. Bu normal bir durum olmaktadır.

Bebeğin Kalp Atışının Yavaşlaması

Anne karnında olan bebeğin birçoğunun 6. hafta sonunda kalp atışını duymak mümkün olsa bile bazı gebeliklerde daha geç duyulması mümkündür. Birçok gebelikte bebeklerin kalp atışının normal değerler içerisinde olması demek bebeğin çok sağlıklı olduğuna işaret edecektir. Kalp atışının yükselmesi genellikle sorun teşkil etmeyecektir. Fakat kalp atışında düşme oluşması demek bir takım sorunların oluşmasına neden olacaktır. Anne karnındaki bebeğin kalp atış hızında oluşan düşmenin birkaç nedeni olacaktır. 

Bebeğin oluşacak kalp atışlarının hızı demek sağlıklı olup olmadığına dair bilgiler verecektir. Bebeğin kalp atışlarının 120 ile 160 arasında olması gerekiyorken, doppler ultrason yöntemi sonucunda bu değerlerin altında oluşması sonucunda kalp atış hızı eğer ki bebeğin kalp atışlarının 120’nin altında olması durumunda bir sorun olduğu anlaşılacaktır. Bunlardan bir tanesi anne karnındaki bebeğin oksijeni yeteri kadar alamaması durumunda bebeğin vücudu buna tepki verecek ve kan dolaşımının yavaşlaması söz konusu olacaktır. Eğer ki bebeğe az oksijen gitmesi nedeniyle birçok sorun meydana da gelecektir. Bunlardan bazıları göbek kordonunun sıkışması sonucunda plasentanın yeteri kadar görev yapamaması sonucu olacaktır. 

Gebelik yaşanırken 7. aya girmesi sonucunda gebe kadının rahim bölgesinde kasılmalar da meydana gelecektir. Bu kasılmaların çok sık ve yüksek olması durumunda kan miktarında azalma meydana gelecektir. Devam edecek olan kasılmalar sonucunda bebeğe ulaşacak olan kan miktarında azalma olacağı için kalp atış hızında bebeğin azalma oluşmasına neden olacaktır. Kasılmalar meydana gelmesi durumunda, kasılmalar arttığı zaman içerisinde genellikle erken doğum meydana gelecektir. 

Gebelik sırasında annenin bulaşıcı hastalıklar yaşaması ya da kansız olması gibi durumlar içerisinde olunca bu durum bebeğin kalp atışlarının azalmasına neden olacaktır. Ayrıca bebeğin anne karnında kromozomlarında bir sorun olması gibi durumlar olması durumunda bebeğin kalp atışlarında azalma olacağı gibi kalp hastalıkları nedeniyle de meydana gelebilir.

Bebeğin Kalp Atışı Yavaşlamasının Tedavisi

Anne karnında olan bebeğin ultrason gibi cihazlar kullanılarak kalp ritmi düşüklüğü oluşması sonucunda bebekte bir kalp sorunu olduğunu anlamak amacıyla birçok teknik kullanılacaktır. Bunlardan bazılar fetal ekokardiografi yöntemi olmaktadır. Sonucunda kalp tanısının konulması mümkün olacaktır. Bebeğin kalp sorunları olması durumunda anne karnında müdahale edilemeyecektir. Fakat plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşacak ve kalp sağlığı açısından yararlı olacak bir takım ilaçlar reçete edilebilir. Kalp sorunu olan bir bebeğe anne karnında müdahale edilemeyeceği için doğum beklenecektir. Doğumdan sonra bebeğe ilaçlar verilerek rahatsızlığı giderilmesi sağlanacaktır. İlaçlara yanıt vermemesi sonucunda bebeğin dünyaya gelmesinden bir süre sonra bebeğe cerrahi müdahale uygulanacak ve kalp sorununun ameliyat sonucunda tedavisi gerçekleşecektir. Ayrıca kalp atışının çok düşmesi sonucunda bebeğin hayati tehlikesinin meydana gelecek olması durumunda, bebeğin dünyaya gelmesine karar verilmesi sonucunda sezeryan yöntemi kullanılarak ya da suni sancı oluşması için ilaç verilerek normal doğumun gerçekleşmesi sağlanacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.