Hamilelikte Bebegin Kalp Atışı Ne Zaman Başlar
Anne karnındaki bebeğin kalp atışının duyulması 9. hafta ile 10. hafta arasında hissedilmektedir. Kalp atışı daha sıklıkla ikinci aydan sonra gelişmeye başlar.
İçindekiler
Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı
Bebeğin kalp atışının ilk olarak ikinci aydan itibaren daha sıklıkla 8. ya da 10. haftadan sonra duyulması mümkün olacaktır. Her ne kadar bebeğin kalp atışları 5. haftadan itibaren başlamış olsa da duyulması için ilk iki ayı tamamlamak gerekmektedir. Gebeliğin ikinci ayında olduğunuz zaman ultrason da bebeğin kalp atışı yaklaşık olarak 80 kez atmaya başlayacaktır. Kalbin tam olarak oluşmaya başlaması nedeniyle, ikinci ayın sonuna geldiğinde ise kalp atış hızının 150’ye kadar çıkması mümkün olacaktır. Bu durumda annenin kendi kalp atış hızında artmanın oluşmasına neden olacaktır. Ayrıca ikinci aydan itibaren bebeğin parmaklarının da oluşması söz konusu olacaktır. Bununla birlikte yüzü de gelişmeye başlayacak olduğundan kulak, burun, dudaklarında oluşmaya başlayacaktır. 2. aydan itibaren bebeğin kemikleri de oluşacaktır. Bebek 2. aydan itibaren anne karnında hareket etmeye başlamış olsa bile anne bunu hissetmeyecektir. İlk iki ay içerisinde bebeğin, beyin, omurilik ya da kalp gibi büyük organlarının oluşması söz konusu olacaktır.
Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışının Duyulması
Ultrason da bebeğin kalp atışı her zaman için duyulmaya bilir. Bu durumda da bebeğin kalp atışını duyabilmek için geliştirilmiş olan Doppler adı verilen özel bir cihaz kullanılması gerekmektedir. Bu cihaz sayesinde bebeğin vücudunda oluşan ses dalgalarına ulaşılacaktır. Bunun sonucunda da bebeğin kalbinin her atışında ses dalgalarını kullanarak ses çıkaracaktır. Normal gelişmekte olan bir bebeğin kalp atış hızının 120 ile 160 arasında olması gerekmektedir.
Anne ve babaların bebeğin kalp atışını duymak için heyecanlanmaktadır. İlk üç aylık dönem bebeğin gelişimi açısından çok önemli olmaktadır. Sıklıkla 8. haftadan itibaren duyulmakta olan kalp atışının çok olması bebeğin geliştiği anlamına gelmemektedir. Gebe bir kadının düşük yapma riski 8. ve 12. haftada görülmektedir. Gebe bir kadının düşük yapma riski kalp atışı gerçekleştikten çok kısa bir süre içerisinde düşük olası bir durum olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her 4 hamile kadından 1 tanesi bu dönem içerisinde düşük yapmaktadır.
Miyokard olarak bilinmekte olan kalbin kas kısmını tetikleyecek olan elektrik sinyallerinin miyojenik olması sebebi ile bu kasılmaların miyokardın kendisini spontan olarak ortaya çıkması ve hücreden hücrelere geçmesi anlamına gelmektedir. Bu da yaklaşık olarak 8. haftadan sonra kalbin kendisini geliştirmesi neticesinde ortaya çıkacaktır. Bebeğin kalbinin çarpmaya başlaması embriyo kanı ne zaman pompalamaya başlarsa o zaman meydana gelecektir. Hücrelerin salınmaya başlaması ile bir reaksiyon ortaya çıkacaktır. Proto kalp hücrelerinin geçmesi sonucunda sürecin tekrar etmesi sonucunda kalp ritminin oluşması ve kanın embriyo tarafından pompalanmaya başlayacaktır. Bu nedenle de bir bebeğin kalbinin 8 haftada tam olarak oluşması sebebi ile 8 haftadan sonra duyulmaya başlanacaktır.
Gebelikte Bebeğin Kalp Atışının Gerçekleşmesi
Kalp genetik olarak düşünüldüğü zamanlarda kas hücrelerine benzeyen hücre kümesi olarak düşünebilirsiniz. Ancak atmaya başladığı zamanlarda kendi elektrik sinyallerini üretecektir. Bu durumda da potasyumu bu hücrelere girip çıkartarak da oluşacaktır. Kalbin hücreler aracılığı ile birlikte enerji dalgasını tetikleyecek ve milivolt enerji yaratmasını sağlayacaktır. Bu durumda ise bir kalp akciğerlerden alınan oksijeni vücudun diğer organlarına iletmeye başlamak için kalp kan pompalamaya başlayacaktır. Kalp üzerinde oluşan elektrik dalgalarının bir kısmı perkinje lif hücreleri olarak bilinen bir dizi özel hücreden geçerek sinüs düğümü gibi hücrelere enerji dalgası vermek için aralarında ventriküller septum vasıtasıyla hızlı bir şekilde ilerleyecektir.
Bebeğin kalp atışının doppler ultrason ile duyulması için 8. haftaya kadar gelişmesi gerekmektedir. Doppler ultrasonda görülebilmesi için hızlı atabilmesi gerekmektedir. Fetüsun kalbinin gebeliğin ortalarına geldiği zamanlarda yavaşlamaya başlayacaktır. Normal gelişmekte olan bir bebeğin kalp hızının normal bir kalbe sahip olan bir erişkinden yaklaşık olarak 2 kat fazla olmaktadır.
Bebeğin normal kalp atış hızının değişiklik göstermesi normal olmaktadır. Bunlar uyku, egzersiz ya da yürüyüş gibi aktiviteler içerisinde normal bir değişikliğin oluşmasına neden olacaktır.
Anne karnında oluşan bebeğin 8 haftadan daha önceki kalp atışlarını doppler ultrason ile görmek mümkün değildir. 8 haftaya ulaştığı zaman doppler ultrason ekranında 150 ile 172 arasında kalp atışının olduğu görülecektir. Bebeğin kalp atışı ilk 9 hafta ve 10 hafta arasında çok hızlı olmaktadır. Bu haftalar içerisinde 155 ile 195 BPM olarak doppler ultrasonda görülmesi söz konusu olacaktır. Gebeliğin 12. haftasında bir bebeğin kalp atış hızının 120 ile 160 BPM olması görülmektedir.
Kaynaklar
- http://www.ehd.org/dev_article_unit4.php
- https://www.justthefacts.org/get-the-facts/babys-heartbeat/
- https://www.modernmom.com/71b02cc4-3b45-11e3-8407-bc764e04a41e.html
- https://www.anmum.com/ph/en/pregnancy/baby%27s-9-month-journey/the-2nd-month
- https://www.aol.com/article/news/2016/10/11/a-fetus-heartbeat-starts-days-earlier-than-we-thought-it-did/21580348
- https://www.quora.com/How-does-a-babys-heart-start-beating/