Anne Karnındaki Bebeğin Kalp Atışını Elle Hissetmek

Anne karnındaki bebeğin kalp atışları, kimi zaman elle hissedilebilir boyuta ulaşabilir. Peki, bu sağlıklı bir durum mudur?

Hamilelikte bebeğin kalp atışı

Hamile olan ve bu heyecanı ilk defa yaşayan bayanların en sık karşılaştıkları durum, ilerleyen haftalarda bebeğin kalp atışını hissetmeleridir. Çoğu kez bu durumun sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı olup olmadığına karar veremeyen bayanlar, haliyle soluğu doktorda alabiliyorlar. Her daim doktor kontrolünde olmak zaten normal hayatta olduğu gibi hamilelik sürecinde de uyulması gereken başlıca kurallardan bir tanesidir. Bunun yanı sıra hissedilen kalp atışının ise normal karşılanması ve paniğe neden olunmaması gerekir. Belirli bir süre sonucunda kalp oluşumu ile birlikte gelişen bebek, haliyle kalp atışına sahip olmaya başlar. Bu durumsa hamilelik süreci yaşayan kişinin karın bölgesinde atma ya da seyir etme olarak tanımlanan bir hareketlenme gözlemlemesine yol açar.

Döllenmeden sonra geçen süreç sonrasında 22. gün yani 3 hafta 1 gün sonrası itibariyle embryonun kalp atışı başlar. 6 haftadan sonra bu kalp atışının dakikada  105 – 112’ye ulaşması gözlemlenebilir. Hamilelik sürecinin en canlı hissedildiği vakit, elbette söz konusu kalp atışlarının başlaması itibariyle yaşanır. Özellikle ilk defa hamile olan bayanlar, bu durum karşısında şaşırabilir ya da panikleyebilir. Oldukça normal olduğu belirtilen bu durumun aslında bebeğin normal bir şekilde gelişimini sürdürmesine de işaret olmaktadır. Ancak kesin sonucu elbette doktora danışarak alırsınız. Bu süreçte yaşadığınız her türlü değişikliği doktorunuz ile paylaşmanız tavsiye edilir.

Hamilelikte bebeğin hareketlerini hissetmek

Kalp atışı kadar bebeğin hareket halini hissetmek de aslına bakılırsa sürecin bedende uyandırdığı en canlı his olarak görülebilir. Zamanla büyüyen bebek, elbette minimal hareketlenmelere başlar. Kalp atışını halk arasında karnın seyir etmesi olarak adlandırılan süreç içerisinde hissedebileceğiniz gibi hareketlenmeyi de bedeninizde hissedebilirsiniz. Hamilelik sürecinin en canlı hissini uyandıran bu anlar, hem anne için hem de aile için en unutulmaz vakitler olarak tanımlanabilir. Adeta akıllara kazınan bebeğin hareketlerini büyük bir heyecanla takip etmek mümkündür. Hamileliğin yaklaşık 7. haftası sonrasında hareketlenmelere başlayan bebek, anne tarafından hissedilen hareketlere ise yaklaşık olarak 14. haftadan sonra başlar. Başta ufak hareketlenmeler ile başlayan süreç, tekme hissi ve kalp atışı gibi pek çok mutlu edici ana bürünür.

Gebelikte bebeğin kalp atışını normal bir şekilde hissetmek mümkün olduğu gibi elle hissetmek de kimi zamanlar mümkün olabilmektedir. Özellikte gelişimin sonraki dönemlerinde yaşanan bu durum neticesinde bebeğin sağlığı adına da olumlu bir izlenim yaratmaktadır. Günümüzde gelişen teknolojik aletler sayesinde hali hazırda bebeğin kalp atışını ve hareketini görmek mümkündür. Belirli bir cihaz sayesinde duyulan kalp atışları, hamileliğin canlı bir hisse büründüğü süreçler içerisinde değerlendirilir. Ayrıca bu sırada doktorunuz tarafından bebeğin sağlığı hakkında bilgi almanız da mümkün.

Hamilelikte fiziksel olarak nasıl hisler yaşanır?

Elle kalp atışını hissetme ya da seyir etme olarak adlandırılan kalp atışı gibi durumların yanı sıra hamilelikte annenin daha pek çok şeyi hissetmesi olasıdır. Özellikle 14. haftadan itibaren hareketlenmeler başladığından ötürü anne, çeşitli hisleri canlı bir şekilde hissetmeye başlar. Bu hisler arasında dirsek atma, tekme atma, karnına vurulması, kanat çırpması ve seyir etme gibi belli başlı fiziksel değişmeler yaşanır.

Halk arasında bebeğin söz konusu hareketlenmeleri genel anlamda tekme atma olarak adlandırılır. Ancak anne karnında belirli ölçüde hareket halinde olan bebek, haliyle tekmenin yanı sıra farklı hislerin uyanmasına da yol açmaktadır. Özellikle sabah saatlerinde ve aç karnına iken annenin hareketlenmeleri hissetme oranı yüksek olarak görülmektedir. Aynı zamanda hareketli haldeyken de yine çeşitli değişmelerin hissedilmesi olasıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.