Anne Karnındaki Bebeğin Kalbinde Parlaklık ve Tedavisi
Kalpteki parlaklık, tıpta ki terimiyle ”Hiperekojen Odak” olarak geçer. Gebe olan insanlar daha iyi anlasınlar diye farklı tanımlamalar yapmışlardır. Parlak nokta, kalpte beyazımsı nokta gibi.
İçindekiler
Kalpteki Parlaklık
Tıpta ki terimiyle ”Hiperekojen Odak” olarak geçer. Bu olgu gebe olan insanlar daha iyi anlasınlar diye farklı tanımlamalar yapılmıştır. Parlak nokta, kalpte beyazımsı nokta, kalbin kireçlenmesi, gibi. Anne karnında hemen hemen yüz fetüsten (bebekten) dördünde normal şartlarda bu tip durumlara rastlanabilir. .
Bu odakla çoğunlukla üçüncü ayın bitiminde karşılaşılır. Gebelikte son zamanlarda ya da doğum sonrası genellikle yok olur.
Bu parlaklığın sebebi tamamıyla bilinmiyor. Fakat kalbin içinde kireçlenmenin buna neden olduğu tahmin ediliyor. Bu tür bebeklerin genetiğinde rahatsızlık olasılığı daha azdır. Yine aynı şekilde bu tip durumlarda bebeğin kalbin yapısında bir bozukluk olma ihtimali yüksektir. Bu durumda çoğu aile bebeklerinin bu durumundan dolayı sıkıntı-stres yaşamaktadır. Fakat bu durum hastalık değildir. Aksine belirtidir.
Kalpte parlaklık olgusu tek başına kalıp ek belirtiler çıkmaz, kendi halinde kalırsa genetik hastalık riski düşüktür.
Ek bir belirti olup olmadığını anlamak için gebenin detaylı bir şekilde tahlil edilmesi ve bebek kalbinin ultrason cihazıyla iyice incelenmesi (fetal ekokardiyografi) gereklidir. Tabi bu durumda ek belirti olarak bebeğin böbreğinde ensesinde burun kemiklerinde anormal durumlarla karşılaşılabilir. Ensesinde kalınlık gibi, burun organının gelişmemesi gibi vs. Eğer böyle bir durum olursa direk tedavi sürecine girilir.
Anne Karnındaki Bebeğin Kalbinde Parlaklık
Yeni ultrason teknolojisiyle gebelerin durumu haftalık olarak durum kontrolü yapılabiliyor. Annenin karnındaki fetüslerin (bebeklerin) büyümeleri, olgunlaşmaları gözlemlenebildiği gibi bedensel arıza ve zihni olarak gelişimleri de kontrol edilebiliyor.
Bebeğin anne karnındayken sağlık durumları izlenirken bir çok hastalık, nüksetmeden belirlenebiliyor. Fakat teknolojiden bu denli faydalanmak zaman zaman annelerin aldığı karar konusunda, hem bebek hem anne sıhhatine zararı olabilir.
Son zamanlarda gebelerin sık sık yaşadığı ”Kalpte Parlaklık” diye isimlendirilen bir olgu var. Bu tip olgularda ultrasonda izlenen bebeklerin (fetüslerin) sol karıncığı, bazen sağ karıncığında yada düşük ihtimalle de her iki karıncığında (ventrikül) parlak bir nokta gözlemlenebilir. Kalpte izlenen bu durum ”kalpte parlaklık” şeklinde isimlendirilir.
Bu parlaklık hamileliğin son iki ayına girince yok olmaktadır, fakat bu parlaklık normal sağlıklı bebeklerde görülebildiği gibi özürlü-engelli bebeklerde de görülebilmesi muhtemeldir. Bu durum da hem doktor için hem anne-baba için endişe verici bir durumdur. Bu tip durumlarla karşılaşıldığında mutlaka perinatoloji alanında bir uzmana görünüp ”fetal ekokardiyografi” yaptırmak yarar sağlayacaktır.
Kalpte Parlaklık Geçer mi?
Perinatoloji alanında uzman birine, kalpte olan parlaklık şikayetiyle gidildiğinde detaylı ultrason yapacaktır. Ardından bebek kalbine de fetal ekokardiyografi testleriyle çok geniş kapsamlı bir araştırma yapacaktır. Yapılan tüm testler ve araştırmalar sonunda daha güvenilir sonuçlar elde edilecektir.
Kalp parlaklığı olgusu hemen herkeste görülebilen bir durum olduğundan panik yapmamak gerekir. Ayriyeten hastanede doktor muayenesinden geçmeden müdahalede bulunması kesinlikle yanlıştır. Hem anne karnındaki fetüsün (bebeğin) sıhhati için hem annenin kendi sıhhati için bir uzman doktorun muayenesi şarttır.
Tedavisi
Eğer bebek kalbinde sadece parlak bir nokta varsa hemen endişe etmemek gerekir. Tedavisi süresinde bebeğin kalbinde olan parlak noktadan başka bir durum söz konusu değilse, kanda araştırılan gerekli hormon değerleri normal bir düzeydeyse büyük ihtimalle bir sorunumuz olmaz. Bebeğin kalbinde beyaz bir nokta bulunursa bebeğe ciddi bir ultrason tetkiki ve kalp testleri eksiksiz yapılması gerekir.
35 yaşın altında ki insanlarda, bütün testler düzgün ise, ultrason araştırması ve fetal kalp testleri düzgün ise sadece kalpte olan parlak noktadan dolayı endişe etmeye gerek yoktur.
Fakat daha yetişkin yaştaki insanlarda farklı ultrason olguları varsa, kalp tarama sonuçlarında yüksek risk varsa onaylamanız karşısında annenin kanından alınan örnekle fetal DNA araştırması ya da bebekten kromozom araştırması talep edilebilir. Kalpteki parlak olan noktanın kalbin sağlığına etki eden bir rahatsızlığa sebep olduğu yönünde bir bulgu yoktur. Parlak nokta dediğimiz olgu iki karıncıkta da (ventrikül) olması muhtemeldir. Böyle bir durumun çok riskli olduğunu söyleyenler olsa da şimdilik bu konu hakkında kesin bir bilgi yoktur.