NST Testinde Bebeğin Kalp Atışı Kaç Olmalıdır?
Bir cihaz yardımıyla anne karnında olan bebeğin kalp atışlarını net olarak izlemek ve kasılmaları değerlendirmek amacıyla yapılan NST testidir.
Nonstres Testi
Kardiyotokografi ismi verilen özel bir cihaz yardımıyla bebeğin kalp atışlarının hangi hızda olduğunu anlamak, bebeğin hareketlerini kontrol edebilmek ve eğer anne de kasılmalar söz konusu oluyorsa bunları tespit etmek amacıyla, bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak amacıyla uygulanacak bir test olmaktadır. Nonstres testi doğum yaklaşırken yapılacak olan bir test olmaktadır. Doktor rutin kontrolleri sırasında eğer ki bebekte bir sorun olduğundan şüphelenmesi durumunda genellikle bebeğin hareketlerinin az olması, bebeğin kalp atışlarında yavaşlama olması gibi sorunlar karşısında bu testi isteyecektir. Doktor tarafından bu test sadece riskli gebelikler için uygulanmaktadır. Annenin karın bölgesine iki tane prob adı verilen cihazın bağlanması sonucunda testin yapımına başlanacaktır. Test 20 dakika ile 40 dakika arasında değişen bir süre içerisinde gerçekleşecektir.
Nonstres Testini uygulama esnasında gebe kadının daha çok karbonhidrat bakımından zengin olan yiyecekleri tüketerek tok karnına olması tavsiye edilmektedir. Bu uygulamanın bebeğe hiçbir zararı olmayacağı gibi anneye de zararlı olmayacaktır. Gebelik esnası içerisinde bebeğin hareketlerinin azalması, gebelik zehirlenmesi ya da doğumun gecikmesi neticesinde Nonstres Testi uygulanmaktadır.
Nonstres Testi Yorumlanması
Gebe kadın özel bir sedyeye yatar. Karın bölgesi açık olmalıdır. Hem alt kısmına hem de üst kısmına iki prob bağlanması gerekmektedir. İki prob sayesinde üst kısma bağlanmakta olan prob rahim kasılmalarının sonucunu verecektir. Altta bulunan prob ise bebeğin kalp atışlarının kaç olduğunu izleyecek ve bilgi verecektir. Test uygulanma aşaması içerisinde gebe kadının eline bir buton verilecektir. Bu sayede bebeğin her oynadığını hissettiği zaman bu butona basması istenecektir. Yapılan bu test içerisinde bebeğin kalp atışları ve kasılmalar bir kağıda basılacaktır. Kötü durumda olmayıp anne karnı içerisinde sağlıklı olan bebeğin kalp atış hızının son haftalar içerisinde olacağından bir dakika içerisinde 120 ile 160 arasında olması normal olacaktır. Test sırasında kalp atışlarının dalgalanmalar şeklinde gösterileceği ve bu dalgalanmaların bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Test esnasında bebeğin her hareketi sonucunda kalp atış hızının artması söz konusu olacaktır. Bu artış kısa bir süre sonra normale dönecektir. Bu duruma akselerasyon adı verilmektedir.
NST sonuçlarını yorumlarken doktor tarafından teste bakıldığı zaman kalp atışının hızı değerlendirilecekken, kalp atışında oluşan değişikliklerin derecesi, akseleasyonun büyüklüğü ve ayrıca süresi de bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak için çok önemli olacaktır.
NST sonucuna göre bebeğin kalp atış hızının bir dakika içerisinde 180 ile 200 arasında olmasına fetal taşikardi denmektedir. Bunun nedenleri anneden kaynaklanacağı gibi bebeğin sağlık sorunlarının olduğuna da işaret edecektir. Testin sonucunda daha düşük çıkması durumunda bebeğin sağlık sorunlarının olduğuna işaret edecek ve bu durumda başka teknikler kullanılarak bebeğin gerçek sağlık sorunu olup olmadığı anlaşılacaktır. Eğer ki anne karnında olan bebeğin, kalp atış hızı az ve hareketlerinde yavaşlama oluyorsa bebeğin sezeryan yöntemi ya da suni sancı yöntemi ile normal doğumu gerçekleşmesi bir an önce gerekmektedir.
Nonstres Testi Sonuçları
NST testi yapılırken kalp atışının bir dakika içerisinde 120 ile 160 arasında olması, dalgalanmaların normal olması demek bebeğin anne karnında sağlıklı olduğuna işaret edecektir. Bu duruma reaktif adı verilmektedir. Yani bebeğin hareketlerinin normal olduğuna işaret etmektedir. Genellikle testin ilk 20 dakika içerisinde bebeğin anne karnında uyumaması sonucunda normal değer olarak adlandırılmaktadır. Eğer ki bebek 20 dakika içerisinde reaktif olmaması durumunda bebeğin anne karnında uyuyabilecek olduğundan şüphelenecek olan doktor, bebeğin anne karnında uyanmasını bekleyecektir. Bunun için bebeğin uyanabilmesi adına annenin bol su içmesi ve tatlı yemesi gerekmektedir. Eğer ki bebek uyanmış olmasına rağmen reaktif sonuç elde edilemiyor ve kriterlere uymaması sonucunda ise test Non-reaktif olarak adlandırılacaktır.
NST sonucunda eğer ki bebeğin reaktif olarak değerleri normal olması durumunda bebeğin sağlıklı olduğundan başka bir test yapılmasına gerek kalmayacaktır. Fakat testin nonreaktif olması gibi bir durum içerisinde anne karnında olan bebeğin sağlığında bir problem olması ihtimali çok yüksek olmaktadır. Testin nonaktif çıkması durumunda sonucun hatalı olma ihtimalinin olma riski her zaman için bulunmaktadır. Bebeğin iyi olmasına rağmen kötü, kötü olmasına rağmen iyi olduğunu bazı durumlarda yanlış olarak verecek olmasından başka testlere de ihtiyaç duyulacaktır.