Aort Damar Genişlemesi Ameliyatı ve Uygulama Aşamaları

Vücut mekanizmasında yer alan en önemli damar olan aortta oluşan genişlemeler, zamanında gerekli müdahale yapılmadığı taktirde patlayarak hastanın ölümüne neden olmaktadır.

Aort Damar Genişlemesi

Kalp kasına bağlı bulunan ve vücut mekanizmasında yer alan organların görevlerini aksatmadan yerine getirmeleri konusunda önemli görevlere sahip olan en önemli ve en büyük damar olan aort; bazen farklı etkenlere dayanarak yorulur, zayıf düşer ve buna bağlı olarak da farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Aort damarlarında ortaya çıkan sorunlar arasında aort damar genişlemesi, en önemli rahatsızlıklardan biri olmasının yanı sıra; genişlemenin ilerlemesi durumunda damarın yırtılması ve patlamasına bağlı olarak hastanın hayatını riske sokan oldukça ciddi bir sağlık problemi olmaktadır.

Eğer aort damarında meydana gelen genişlemenin ilerlemesi hızlı bir şekilde olmuyorsa ve genişleyen damarın çapı beş santimetreden daha küçükse; bu arterlerde yırtılma riski olasılığı çok fazla değildir. Böyle durumlarda hastayı ameliyata alma sırasında oluşabilecek risk daha büyük olmaktadır. Bu tarz olayda hasta yakın takibe alınarak gözlemlenir. Fakat hastanın arterinde oluşan genişlemeler beş santimetreyi geçiyorsa; damarın yırtılması veya patlamasına engel olabilmek için acil olarak cerrahi bir müdahale gerekebilmektedir. Arterlerde genişlemeye bağlı olarak yırtılma meydana geldiği takdirde hastada iç kanama ve paralelinde ölüm olayı söz konusu olabilmektedir.

Yapılan Ameliyatlar

Aort damar genişlemesi sorunu olan hastada; damar çapında oluşan genişleme beş santimetreyi aşıyorsa hasta acil olarak cerrahi müdahaleye alınır. Yapılan bu ameliyat sırasında damarın sorunlu kısmına yapılan müdahale tek başına yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda damarın yakınında bulunan kapağın da değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişime bentall müdahale ismi verilmektedir. Bazı durumlarda damarın değişmesin e gerek olmayabilir. Hastanın sorunlu bölümüne stent ismi verilen kafesler yerleştirilerek patlaması veya yırtılması engellenerek gerekli olan operasyon yapılabilmektedir.

Aort Damar Genişlemesi Ameliyatı

Aort damar genişlemeleri için yapılan ameliyatlarda sorunlu olan arterin genişleyen kısmı kesilir ve yerine dayanıklı yapay bir damar veya vücuttan alınan başka bir damar takılarak problemin çözüm yoluna gidilir.

Aort damar genişlemelerinde yapılan ameliyatlarda temel amaç damarın değiştirilmesi, sağlamlaştırılması veya patlamasının önlenmesi olsa da kendi aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Geleneksel cerrahi yöntemi ile açık ameliyatlar
  • Anjiyografi ile stent ve balon yöntemleri
  • By pass yöntemi ile damar üzerine köprü kurulması
  • EVAR ismi de verilen endovasküler cerrahi yöntemi
  • Greft Opersyonları

Yapım Aşamaları

Aort damar genişlemesi için yapılacak olan ameliyatların ne zaman ve hangi yöntemle yapılacağına operasyonu gerçekleştirecek olan doktor tarafından; hastanın durumuna, oluşan anevrizmanın yerine ve genişleyen çapın büyüklüğü ile hastanın özelliklerine ve oluşan hasarlarla oluşabilecek risklere bağlı olarak karar verilir.

Aort damar genişlemesi konusunda en başarılı sonuçları veren genellikle geleneksel yöntem dediğimiz açık ameliyatlar olmaktadır. Bu müdahalenin yapım aşamaları hakkında şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Cerrahi müdahale geçirecek olan hasta bir gece önce gerekli olan hazırlığın yapılması amacıyla hastaneye yatırılır.
  • Hasta yirmi dört saat herhangi bir şey yemez.
  • Genel anestezi altında yapılan bu müdahalede hastanın anestezi yapılarak operasyona hazırlanma aşamaları bir saat civarında sürmektedir.
  • Genişleme olan arterin üzerinde yer alan deri steril edilerek anevrizmayla orantılı olarak üç veya beş santimetre civarında kesik açılır.
  • Deri ve kas tabakası açılarak sorunlu olan damara ulaşılır.
  • Sorunlu olan damarın genişleyen bölgesi çıkarılarak yerine sağlam bir yapıya sahip olan yapan bir damar veya vücuttan alınan başka bir damar takılarak gerekli olan kontroller yapılarak ameliyat alanı kapatılır.

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Aort damar genişlemelerinde uygulanan tedavi yöntemleri damar genişliğinin çapına veya sorunlu olan arterin beslemekle yükümlü olan organların yakınlığına göre değişiklikler gösterse de bu tür sorunlarda genel ve kesin tedavi yöntemi yapılan ameliyatlar olmaktadır. Damar çapının beş santimetrenin altında olması durumunda hasta cerrahi müdahale yapılmadan kontrol altında tutularak ilaç tedavisi, sosyal hayatta olan düzenlemeler veya bitkisel tedavi yöntemleri ile takip edilmektedir.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Aort damar genişlemeleri konusunda bitkisel tedavi yöntemleri hem sorunlu damarların güçlenmesine yardımcı olmakta hem de genişleme çapının sabit kalıp istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmasına engel olmaktadır. Zamanında gerekli olan önlemlerin alınmadığı taktirde genişleyen arterin patlayarak iç kanama oluşmasına ve hastanın yaşamını yitirmesine neden olan bu önemli rahatsızlık konusunda kullanılan şifalı bitkilere örnek olarak; hindiba, alıç otu, ıhlamur, paprika, zencefil, sarımsak, ökse otu, kediotu kökü, civanperçemi verilebilir.

Riski

Aort damar genişlemesi tedavisinde cerrahi müdahale gerekiyorsa; her ameliyatlarda meydana gelen riskler bu operasyonlarda daha fazla olarak gündeme gelmektedir. Aort damar genişlemeleri ameliyatlarında ortaya çıkan riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yapılan cerrahi müdahale sırasında veya sonrasında hastanede kalış süresi içinde hastanın enfeksiyon kapması
  • Yapılan operasyon sırasında hastada kanama oluşması ve bu kanamanın yapılan tüm girişimlere rağmen durdurulamaması
  • Bacaklarda veya ayaklarda bulunan arterlerde tıkanıklıklar meydana gelmesi
  • Hafıza kayıpları yaşanması
  • Böbreklerde yetmezlikler gündeme gelmesi
  • Bağırsak sisteminde meydana gelen sorunlar
  • Dolaşım sisteminde problemler oluşması
  • Damarın patlaması
  • Kısmı veya genel felç yaşanması
  • Kalp kasında sorunlar ortaya çıkması
  • Kalp krizi
  • Görmede yaşanan sorunlar
  • Cinsel güçte yaşanan sorunlar
  • Genişleyen damarın yakın olduğu organlarda ortaya çıkan işlevsel kayıplar
  • Hastanın hayatını kaybetmesi


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.