Bebeklerde Kalp Hastalıklarının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hamilelikte kullanılan zararlı maddeler, ilaç tüketilmesi, sağlıksız beslenmesi gibi durumlar sonucunda bebeğin kalp hastalığı olarak doğma ihtimali vardır.

Bebeklerde Kalp Hastalığı

Yenidoğan bebeklerde en sıklıkla rastlanan hastalıkların başında doğuştan kalp hastalıkları gelmektedir. Bu dönem hamileliğin erken dönemleri içerisinde bebeğin kalbinin gelişmeye başlaması durumunda meydana gelecektir. Yapılan araştırmalar sonucunda her 1000 bebekten 8 tanesi kalp hastalığı ile doğmaktadır. Bunun birçok nedeni olmaktadır. Genetik olacağı gibi aynı zamanda da annenin sigara kullanması, alkol tüketmesi ya da kimyasal ilaçları alması sonucunda bebeğin gelişimi esnasında bunlar kalbine zarar verebilecek nedenlerdir. Kalp hastalıklarının birçok nedeni olduğu gibi aynı zamanda da birçok sebebi olmaktadır. Bunlar sıklıkla kalp odacıklarının üzerinde oluşan deliklerin oluşması, kalbin ya da damarlarının hiçbir şekilde gelişmemiş olması, kalp deliklerinin büyüklüğü ve sayısı çok önemli olmaktadır. 

Yenidoğan bir bebekte sıklıkla kalpte üfürüm meydana gelmektedir. Bu kalpte üfürümler yetişkinlerde de görülmektedir. Altında yatan herhangi bir kalp hastalığı olmaması durumunda herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. 

Kalp Hastalığının Oluşma Nedenleri

Bebeklerde doğuştan kalp hastalıkları henüz gebeliğin ilk haftaları içerisinde embriyo iken oluşacaktır. Bu süre içerisinde kalp oluşmaya başlayacaktır. Kalbin oluşması ilk 5 haftayı bulmaktadır. Tam olarak nedeni bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki ailesinde kalp hastalığı olan bebeklerde kalp kusuru ile dünyaya gelmektedirler. Bazı genetik hastalıklarda doğuştan kalp hastalığının oluşma ihtimali yüksek olmaktadır. Bunlar sıklıkla down sendromu ya da turner sendromu olmaktadır. Bunun dışında gebe kadının hamileliğinin ilk 3 ayı içerisinde kimyasal ilaçları kullanması çok büyük etki etmektedir. Annenin gebeliği esnasında kızamık ya da kabakulak gibi enfeksiyon bir hastalık geçirmesi de ciddi oranda etkilemektedir. Hamile bir kadının radyasyonla karşılaşması sonucunda da ortaya çıkacaktır. Doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelmiş olan bir bebeğin yapılan araştırmalar içerisinde dinlendiği zaman aile öyküsünden kaynaklanmadığı da bilinmektedir. Kalıtsal nedenler ve çevresel faktörlerin sonucunda kalp hastalıklarının oluşması mümkün olacaktır. Anne karnında bir bebeğin kalp hastası olup olmadığı günümüz teknolojisinde mümkün olmaktadır. Bunun için hamileliğin 18. haftası beklenmeli ve fetal ekokardiyografi denilen yöntem sonucunda bebeğin herhangi bir kalp kusurunun olup olmadığı anlaşılacaktır. 

Bebeklerde Kalp Hastalığının Belirtileri

Bebeklerin yapılacak olan muayene sonucunda kalbinin atışında değişiklik olması doktor tarafından tespit edildiği zaman detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Kalp hastalıklarının bazılarında herhangi bir belirti vermeyecek ya da bu belirtiler son derece hafif olacaktır. Eğer ki bebeğin geçirmekte olduğu kalp hastalığı çok ağır olması durumunda bebeklerde ciddi belirtiler olacaktır. Bebek dünyaya geldikten birkaç ay içerisinde bu belirtiler ortaya çıkabileceği gibi bebeğin dünyaya geldikten birkaç gün sonrasında da belirtilerin erken bir şekilde ortaya çıkması söz konusu olacaktır.

  • Morarma; Beslenme güçlüğü;
  • Süt emerken sık sık yorulması;
  • Hızlı nefes alıp verme;
  • Nefes darlığı;
  • Bebeğin kilo alamadığı sıklıkla görülecektir;
  • Sık sık akciğer enfeksiyonu zatürre ya da bronşit gibi hastalıkları yaşayacaktır.

Bu yukarıda ki belirtiler daha çok yenidoğan bebeklerde görülmektedir. Daha büyük bebeklerde, çok çabuk yorulacak, çarpıntısı durduk yere sürekli sık sık meydana gelecek, göğüs ağrısı yaşayacak ve bayılma gibi belirtiler sıklıkla meydana gelecektir. 

Kalp hastalıklarının hafif olması durumunda bebekte bir belirti vermeyeceği için anlaşılması sadece doktor tarafından muayene yapılması sonucunda ortaya çıkacaktır. Daha çok bebeklerde üfürüm hastalığı görülmektedir. Bu hastalık daha çok bebeğin ağlaması sırasında zaten çok yüksek olan kalp atışlarının daha da hızlanmasına neden olacağından sağlıklı bir bebekte de ağlaması sonucunda kalp atış hızı hızlanacak olduğu için üfürüm görülmektedir. Hastalığın teşhisine uygun olan bir tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenmelidir. Daha kalbin enfeksiyon bulgusu olması durumunda bebeğin kullanacak olduğu antibiyotik verilecektir. Eğer kalp deliği gibi bir tanı konulması sonucunda bebeğin tedavi yöntemi olarak biraz büyümesi beklenir. Cerrahi yöntem ile tedavi edilecektir. Bebeklerde eğer ki kalp hastalığı tanısı konulması durumunda kilo sorunu yaşaması söz konusu olacaktır. Bebekte iştah kaybı olacağı gibi anneyi emmek istemeyecektir. Bu durumda doktora gidildiği zaman da teşhis konulabilir. İlk altı ay boyunca anne sütü asla kesilmeden bebeğe verilecektir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.