Kalbe Stent Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Hastanın kalbine stent takıldıktan sonra hayatında sağlıklı bir takım değişikler yapması, hem uygulamanın hem de yapılan tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.
Kalbe Stent Takılması
El bileği, veya kasıktan girilerek kateter yardımıyla daralmış veya tıkanma noktasına gelmiş damara balon yardımıyla takılan ve damarın genişlemesini stabil tutarak güçlenmesine yardımcı olan minik cihaza stent ismi verilmektedir. Yapılan bu operasyon sonrasında hasta ilk geceyi yoğun bakımda geçirmektedir. Stentler gelişen tıp bilime sayesinde oldukça kullanışlı ve başarılı uygulamalar olmaktadır.
Kalbi besleyen ve kalpten aldıkları besinlerle yüklenmiş olan kanı vücut içinde bulunan dokulara, organlara ve hücrelere taşıyan damarlarda oluşan daralmalar; hem kalbin daha çok kan pompalaması yüzünden yorulmasına hem de besin beklemekte organların gerekli olan kanı, gereken zamanda, gerektiği miktarda alamamasına neden olmaktadır. Bu da sadece kalbin değil bütün organların zarar görmesine neden olmaktadır. Damarların daralması acil olarak müdahale edilmesi gereken sağlık sorunlarından biridir. Dünyada yaşanmakta olan ölüm olayları arasında ilk sırayı alan kardiyolojik sistem rahatsızlıklar arasında yer alan damar daralmalarının tedavisinde uygulanan stent yöntemleri bu konuda hem önleyici hem de tedavi edici özelliğe sahip olmaktadır.
Stentler 2000 senesinden itibaren büyük gelişmeler göstermiştir. İlk başlarda çelikten yapılan minik kafesler olan stent daha sonra tekrar tıkanmayı önlemek için ilaçlı stent ve zamanla eriyip kaybolan stentler olarak farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Kalbe takılan stentler vüctta yabancı cisim olarak kabul edilip dışlanabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla eriyebilen veya ilaçlı stentler uygulanmaya başlamıştır. Stent uygulamasından ilk altı ay herhangi bir sorun olmaması ve damarın tekrar daralması halinde o damarın tekrar daralma ihtimali oldukça minimum seviyelerde olmaktadır.
Beslenme
Yapılan anjiyo uygulaması ile stent takılması işleminden sonra hastanın; hastaneden çıktıktan sonra da hayatında bir takım düzenlemeler yapması gerekmektedir. Hastanın kalp ve damar sağlığı konusunda azami dikkat göstermesi önemli bi® ayrıntıdır. Bilhassa beslenme konusunda hata yapmamalı, kalp kasını ve damarları yoracak; tansiyonun ve diyabetik hastalıklarla kolesterolün dengesinin bozulmasına neden olacak beslenme alışkanlıkları yerine sağlıklı ve kardiyolojik sistemin güçlenmesine, kanın akışkanlığının yardımcı olacak beslenme düzenine geçmeye özen göstermeleri kesin olarak gerekmektedir.
Kalbine veya damarlarına stent takılan beslenmesi konusunda dikkat etmesi gereken ayrıntıları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hastanın öğün atlamaması buna karşılık kilosunu kontrol atmaya çalışması ve fazla olan kilolardan kurtulması kesin olarak bu konuda atması gereken ilk adımdır.
- Sofrasından ve yemeklerinden tuzu mümkün olduğu kadar çıkartması gerekmektedir.
- Yemeklerde katı doymuş yağ yerine zeytinyağı tercih etmelidir.
- Kızartmalardan, hazır gıdalardan ve konservelerden uzak durması, yağlı besinleri kesinlikle tüketmemesi önemli bir ayrıntıdır.
- Balık kalp ve damar sağlığı konusunda oldukça önemli besin gurupları arasında bulunmaktadır. Haftada bir veya iki kere tüketilmelidir.
- Bol miktarda lif içeren besinler tüketmeye özen göstermeli sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet programı hazırlamalıdırç
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Farklı nedenlerle kalp kasında, kapakçıklarda veya damarlarda sorun yaşayıp anjiyo ile stent takılan hastaların yapılan bu operasyon sonrasında beslenmesine ve günlük hayatına oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Stent uygulamasından sonra bilhassa ilk altı ay büyük önem taşımaktadır. Damarlarının açılarak genişletilip stent yerleştirildikten sonra tekrar daralmasını önlemek amacıyla yaşantısına dikkat etmesi gerekmektedir. Yapılan müdahaleden sonra hastaneden çıkarken, doktor veya diyetisyen tarafından hastaya bir diyet listesi verilmektedir. Bu listenin içeriğine göre hasta neleri yemesi nelerden uzak kalması hususunda bilgilendirilir.
Hastanın beslenmesi konusunda maksimum önemi göstermesi gerekmektedir. Vücut tarafından kaybedilen enerjinin geri kazanılması için protein ağırlı besinler önerilirken; hastanın katı doymuş yağ oranı yüksek olan yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.
Kalbe takılan stent uygulamasından sonra hastanın dikkat etmesi gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hastaya takılan stentten sonra ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Operasyon yapılan hastanın bu ilaçları aksatmadan kullanmaması önemli bir noktadır. Bu ilaçların aksatılması kanın pıhtı yaparak veya çeşitli plaklarla stentin yeniden tıkanmasına neden olabilmektedir.
- Hasta yapılan müdahale sonrasında sigaradan ve alkolden kesinlikle uzak durmalıdır.
- Bilhassa şeker hastalığı olan kişilerin operasyon sonrasında tekrar her hangi bir sorunla karşılaşmaması için kanlarında buluna şeker oranına dikkat etmeleri sık bir şekilde kontrol etmeleri gerekmektedir.
- Tansiyon hastaları yapılan uygulama sonrasında kan basıncı konusunda dikkatli olmalıdır. İlaçlarını aksatmamalı sık bir şekilde kan basınçlarını kontrol altında tutmaları gerekmektedir.
- Kolesterol oranını dengede tutmaya özen göstermeli, bu oranı arttıracak yağlı yiyeceklerden, hazır gıdalardan, kızartmalardan ve tuzlu besinlerden uzak durmaları gerekmektedir.
- Hayata hareket katılması ve tembel uyuşuk bir hayat felsefesinden kaçınılması gerekmektedir. Bu operasyondan sonra hastalara düzenli egzersiz programları önerilmektedir.
- Stresten ve psikolojik baskılardan kaçınılması önemli bir ayrıntı olmaktadır.