Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri ve Stent Takılması
Kalp damar tıkanıklığı konusunda uygulanacak tedavi yöntemi; tıkalı olan damarın durumuna ve sayısına bağlı olarak farklı yöntemler üzerinden yapılmaktadır.
İçindekiler
Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavisi
Yüzyılımızın ciddi bir sağlık problemi olan kalp damar tıkanıklığı tedavisi; tıkalı olan damar sayısına ve tıkanma derecesiyle konumuna bağlı olarak değişik yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. İnsan sağlığı açısından büyük riskler oluşturan ve anında fark edilerek tedavi edilmesi büyük önem arz eden kalp damar tıkanıklığı konusunda sorunlu damarın tamamen tıkanması halinde hasta kalp krizine girerek hayatını kaybedebilmektedir.
Kalp damar tıkanması hastalıklarının tedavisinde tıbbi tedavi her ne kadar büyük önem taşısa da hastanın kendi günlük hayatını düzenleyerek sağlıklı bir şekilde yaşayarak tedaviye yapacağı katılım oldukça önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir. Hasta sağlıklı beslenmeli, kolesterol yüklü gıdalardan, hazır besinlerden, konservelerden uzak kalmalı, fazla olan kilolarından kurtulmalı, alkol veya sigara alışkanlığı varsa bu alışkanlıklarına son vermeli, düzenli olarak egzersiz yapmalı kendi hayatında daha aktif bir yaşam felsefesi gütmeli ve stresli ortamlardan kaçınmalıdır.
Tedavi Yöntemleri
Kalp damar tıkanıklığı tedavisinde uygulanan yöntemleri tıkalı olan damarın durumuna ve kaç damarın tıkalı olduğuna bağlı olarak ilaç tedavisi, anjiyografi, stent takılması, balon uygulaması, açık cerrahi ameliyatları, bypass ameliyatları gibi değişik yollar uygulanarak yapılır. Son zamanlarda oldukça başarılı olan bitkisel tedavi yöntemi de yapılan ana tedaviye inkar edilemeyecek destekler vermektedir.
Hastanın tıkalı damar sayısı üç olmuşsa o zaman artık direk açık ameliyatlardan başka bir çare kalmamaktadır. Damarların tıkanıklık derecesi da bu hastalığın tedavisinde uygulanacak olan yöntemi etkilemektedir. Tıkanıklık oranı yüzde atmışı geçmiş yüzde seksene yaklaşmışsa bu gibi durumlarda bypass uygulaması ile damar üzerinden köprü kurularak kan dolaşımı sağlanır, kanın pıhtılaşması önlenir ve organların daha fazla zarar görmesi engellenir.
Koroner kalp damarların normalden fazla bir şekilde daralması da bypass ameliyatına zemin hazırlayan durumlardan biridir. Bunun yanında damarın duruma göre bu tür vakalarda stend uygulaması da yapılabilmektedir. Tedavi yöntemlerinde;
- Tıkalı olan kalp damarı bir taneyse ilaç tedavisi bu tedavi yeterli olmaması durumunda stent uygulaması
- İki kalp damarı tıkalıysa stent uygulaması veya bypass ameliyatı
- Üç kalp damarının tıkalı olması durumundaysa açık ameliyatlar
- Ana kalp damarı tıkanması ciddi bir sorundur. Bu gibi durumlarda hasta direk olarak cerrahi müdahaleye alınır.
Hastanın kalp damarının ciddi ölçüde tıkanmaması veya tıkanıklığın yüzde ellinin altında olması durumunda hastaya ilaç tedavisi uygulanır. Bu yöntemde di®ek damarın açılmasını sağlayan ilaç bulunmaktadır. Ama plak oluşumunu sağlayan kolesterol oranının düşürülmesine yardımcı olacak ilaçlar, kan sulandırıcı ve pıhtılaşmasının önlenmesine yardımcı olan ilaçlarla hastaya takviye yapılır. Hastanın kalp damarının tıkanması çok ilerlememişse ve ilaç uygulamalarının yanında günlük hayatını da düzenlemesi halinde genel olarak ilaçlar hastanın sağlığına kavuşması konusunda yeterli olmaktadır.
Stent Takılması
Kalp damarlarında meydana gelen tıkanmanın oranı yüzde elliyi aşmışsa veya tıkanıklık riskli bir bölgede oluşmuşsa hastana artık ilaç tedavisi yerine mekanik bir tedavi yöntemi olan stent uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu yöntem genellikle anjiyo yardımıyla tıkalı olan damara balon sokulup genişlemesi ve arkasından da genişleyen damarın yırtılması veya sorun oluşturmasını engellemek amacıyla stent takılması şeklinde olmaktadır.
Tıkalı olan kalp damarına giriş yapılabilmek için kasık veya el bileği kullanılır. Açılan girişten kalpte tıkalı olan damara doğru kılavuz olarak isimlendirilen bir tel itilerek ulaştırılır. Tıkalı olan alana ulaşıldığında sönük halde bulunan özle bir balon damara doğru itilerek uygun yere ulaştığında şişirilerek tıkalı kısım genişletilir. Bu balon sayesinde damarın tıkanmasına neden olan plaklar kırılır. Oluşabilecek damarın tekrar daralma riskine karşı tedbir alınmak amacıyla sorunlu olan bölüme bir stent yerleştirilir.
Kapalı Damarın Açılması
Stent uygulamasının da yeterli gelmeyeceği işlemlerde bir sonraki tedavi yöntemi bypass yöntemi olmaktadır. Bu yöntemle bacaktan veya kol bölgesinden alınan bir damar yardımıyla tıkalı olan bölgeye köprü kurularak kanın rahat bir şekilde akışkanlığını sağlamak amacıyla yönlendirme yapılır. İkinci bir yol sayesinde kan dolaşımı kalpten organlara, dokulara ve hücrelere doğru yönlenir.
İlgili Bölüm ve Doktorlar
Kalp damar tıkanmalarında hastanın tedavisiyle ilgilenen ve tedaviyi üstlenen bölüm kalp damar cerrahisi olmaktadır. Bu konudaki sorununuzla ilgili olarak hastaneye gittiğinizde ilk olarak gerekli tetkikler ve teşhis konulması gerekmektedir. Kalp damar cerrahisine gitmeden önce ilk olarak hastane sizi kalp hastalığınız olduğunu tespit ettikten sonra kardiyolojiye sevk edecektir. Kalp damarınızın ne kadar tıkalı olduğu ve kaç damarınızda sorun olduğunu anlamak için ilk olarak gerekli olan müdahaleyi kardiyoloji servisinde göreli olan doktorlar yapmaktadır. Tedavi yöntemi uygulamasında ilaçlar yeterli gelmediği takdirde hasta kalp damar cerrahisi doktorlarına yönlendirilir.