Kalbe Stent Takılması ve Oluşabilecek Yan Etkileri

Kalbe takılan stent, kalp kasını besleyen damarlarda oluşan daralmalar veya tıkanmalar söz konusu olduğu durumlarda gündeme giren girişimsel bir yöntemdir.

Kalbe Stent Takılması

Koroner arter rahatsızlıklarında olan artış ve ölüm oranlarının ağırlı yüzdeyi almasına bağlı tıp bilimi bu hastalığın tedavisinde birçok yenilikçi girişime ve araştırmalara yelken açmış; başarılı tedavi yollarına yelken açmıştır. Bilhassa balon tedavisiyle açılan devrim peşinden pek çok yeni balon teknikleri, kılavuz teller, yepyeni fonksiyonlara sahip olan katater uygulaması konusunda baş döndürücü gelişmelere imza atılmıştır.

Fakat zaman içerisinde balon yöntemiyle açılan damarlardaki darlıklar tedaviden belli bir süre sonra tekrar oluşmaya başlamıştır. Bu daralmaların tekrar oluşmasının önlenmesi amacıyla stent ismi verilen kafesi andıran ve balon tekniğinde damarın içine yerleşerek tekrar daralmayı önleyen cihazların kullanıma ağırlık verilmiştir. İnsan üzerinde ilk kez kalp stent işlemi 1986 senesinde Sigwart ve Paul tarafından gerçekleştirilmiştir. Balon tedavisinde on sene sonra uygulanmaya başlayan stentler bütün perkütan koroner operasyonlarında uygulamaya geçmiş iki bin senesinden sonra ilaç kaplı yeni bir stent geliştirilmiştir.

Kafes çeklinde minik metal tüplerden oluşan stentler iki ile dört milimetre çapında ve yaklaşım on ile otuz milimetre uzunluğundadır. İnik balonun üstüne yerleştirilen stentler anjiyografi yöntemiyle sorunlu olan damara ulaştırılıp balon şişirilir. Dar olan damar bu balonun şişmesiyle genişler. Balon şişip damar genişleyince stent açılır ve damar duvarına saplanarak gömülüp damarın tekrar daralmasına engel olduğu gibi aynı zamanda sorunlu olan damarın desteklenmesini sağlar. Bu işlemden sonra balon söndürülür. Bu işlemlerin en büyük riski damarların tekrar daralma ihtimalidir. Eğer işlem sonrasındaki altı ay içinde damarlarda bir daralma oluşmamışsa, tekrar daralma riski ortadan kalkar.

Üç çeşit stent bulunmaktadır. Bunlar:

  • Düz ve metal olanlar
  • İlaçlı olanlar
  • Eriyebilenler

Bu müdahale için vücutta bulunan bütün damarlar uygun olmayabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaya anjiyografi ve stent uygulaması yerine direk olarak bypass operasyonları uygun görülebilmektedir.

Belirtileri

Çelikten yapılmış olan ve damarların açık kalmasına yardımcı olan stentler kanın damarların içinden daha rahat ve sorunsuz bir şekilde dolaşmasına olanak vermektedir. Koroner arter rahatsızlıkları konusunda uygulanan önemli bir tedavi yöntemi olan bu uygulama tedaviye yardımcı olmaktadır. Fakat tek başına bir tedavi uygulaması olmamaktadır. Kalp kasının zorlamayan kan akımına engel olmayan daralma oranı az olan damarlar için bu cihazların takılmasına gerek duyulmamaktadır.

Kalbe Stent Takılması

Stent uygulamasının yapıldığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalp rahatsızlıkları
  • Kapak sorunları
  • Damar daralmaları ve tıkanmalar
  • Böbrek damarları
  • Beyin damarları
  • Bacak damarları çelikten yapılmış olan ve damarların açık kalmasına

Nedenleri

Daralmış veya tıkanmış olan damarlara uygulanan stent yöntemleri; sorunlu olan damarların tekrar açılıp, güçlenmesine ve yeniden daralmasına engel olan minik cihazlardır. Bilhassa damar daralmaları ve tıkanmaları konusunda sık bir şekilde uygulanan bu yöntem yan etkileri ve uygulama sırasında riskleri çok az oranda olmaktadır. Stentin tekrar daralması, takım sırasında veya sonrasında damarda yırtılma veya çatlak oluşabilmesi oluşma ihtimali olan riskler arasında bulunmaktadır. İlk takım sonrası vücut alışana kadar hafif bir ağrı yapabilmektedir.

Genel olarak koroner damarların daralması veya tıkanması bu müdahalenin gündeme gelme nedeni olmaktadır. Genel olarak hasta bu müdahaleden sonra yirmi dört saat hastanede tutulmaktadır. Hastaneden çıktıktan sonra hastada bir takım komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bunlara örnek olarak:

  • Göğüs bölgesinde ağrı oluşması ve bu ağrıların gittikçe artış göstermesi
  • Ateş yükselmesi
  • Nefes alıp verirken sorunların oluşması
  • Müdahale sırasında operasyon yapılan damara giriş yapılacak olan kol, kasık veya bacak bölgesindeki giriş kısmında şişlikler, morarmalar oluşması 

Yan Etkileri

Her müdahalede olduğu gibi bu müdahalelerde ufak da olsa bir takım riskler bulunmaktadır. Oluşması olağan bu risklerin oluşma süresi yirmi sekiz gün civarında devam edebilmektedir. Oluşması ihtimal dahilinde bulunan ee önemli riskleriyse; ani ölüm, kalp krizi, vücudun yeni takılan cihazı yabanc bir cihaz kabul etmesi durumunda acil olarak bypsss müdahalesi gerekebilmesi. Stent uygulaması yapıldıktan sonra damarlar bu stentleri yabancı bir cisim gibi algılayarak reaksiyon gösterir. Pıhtılaşmaya neden olan hücreler takılan stent üzerine yapışarak burada büyümeye başlar. Bu olayın devamı stentlerin de tıkanmasına neden olabilir. Gelişen bu yeni durum sonrasında hastaya acil bir şekilde zaman yitirmeden tekrar bir müdahaleye veya bypass operasyonlarına gerek duyulur. Bu durumun oluşma ihtimali yüzde iki gibi az bir oranı kapsamaktadır. Genel olarak takılan bu cisimler zaman içinde damarın iç zarıyla kaplanır ve vücut tarafından dışlanmaz. Bunun yanında stentlerde takıldıktan sonra tekrar daralma diye anılan restenoz olayı gerçekleşebilmektedir. Vücut takılan bu cismi bir yaralanma olarak kabul edip onarmaya çalışır.

Dizde olan yaralanmalar sonunda oluşan onarma dokusuna benzeyen dokular stent içlerinde de oluşup tıkanmalara neden olabilir. Bu gibi durumlarda anjiyo ve balon ve stent uygulaması tekrarlanır. 2000 senesinde sonra gelişen ilaçlı stent cihazlarının uygulanması yeniden daralma olayını minimum seviyelere kadar çekmiştir. Genel olarak başarılı bir yöntem olan stentlerin takıldıktan belli bir süre sonra çıkarılması, damar sağlığı açısından önemli olmaktadır. Fakat bunun mümkün olmaması yüzünden eriyen stentler uygulanmaya başlamıştır. İki sene içinde tamamen kaybolan bir cihazlar tedavide oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Bu uygulamalar kanda bulunan alyuvarları tutabilmekte, çelikten oluştuğu için kanın pıhtı yapmasına ve damar sertleşmelerine neden olabilmektedir. Bu operasyonda oluşabilecek en önemli risk damarın işlem sırasında ya da sonrasında yırtılmasıdır. Bunun yanında damarda kanamalar ve çatlamalar olması da gündeme gelebilmektedir. Kaşıntı veya titreme gibi alerjik reaksiyonlar verebilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.