Kalp Ana Arter Damarı Tıkanıklığının Tedavi Yöntemleri

Kalp ana damar tıkanıklığında uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir, bu tedaviler hangi şekillerde uygulanır, cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen ameliyatları nasıl uygulanır hakkında makale.

Kalp Ana Damar Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri

Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde hayat kaybına neden olan ilk sıradaki hastalık kalp damar tıkanıklığıdır. Bu nedenle bu hastalığın tedavi edilmesi kişi sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur. Modern tıbbın gelişmesiyle birlikte bu hastalığın tedavisinde ciddi ilerlemeler sağlanmış, kalp damarlarına gerçekleştirilen başarılı tedavi yaklaşımlarıyla tedavisi daha da kolaylaşmıştır.

Kalp atardamarlarında yani koroner arterlerde meydana gelen bu hastalık damarların çeşitli nedenler tıkanması sonucu gerçekleşir. Koroner atardamarlar vücuttaki en büyük atardamar olan olan aort atardamarının ucundaki ilk atardamarlardır. Sağ ve sol atardamar olmak üzere kalbe giden iki ana atardamar aort atardamarından ayrılır.

Son yıllarda kalp ana damar tıkanıklığı tedavisindeki gelişmeler neticesinde uygulanması mümkün olan tedavilerden hangisinin kullanılacağı belirlenirken bazı hususlar göz önüne alınmaktadır. Bunlar:

  • Aorttan çıkan arterlerdeki tıkanıklığın derecesi
  • Kaç tane damarda tıkanma oluştuğu
  • Kişinin yaşı ve sağlık koşulları
  • Hastanın aynı zamanda diyabet veya şeker hastası olup olmadığı
  • Daha önce uygulanan ilaç tedavisinin başarı oranı

Tüm bu konular incelendikten sonra ameliyat kararı verilmişse ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Kullanılan ilaçların ne zaman kesileceği, hangilerinin devam edileceği hastaya bildirilir
  • 12 saat öncesinden gıda ve sıvı alımı kesilir
  • Yoğun fiziksel aktivitede bulunmadan yeterli derece istirahat edilir

Tüm bu aşamalardan sonra aort atardamarına bağlı koroner arterlerdeki tıkanıklık için koroner cerrahi tedavisine geçilir.

Kalp Ana Damar Tıkanıklığı Ameliyatları

Kalp damar tıkanıklığı ameliyatları genellikle bypass adı verilen yöntemle gerçekleştirilmektedir.

Bypass

Sol veya sağ koroner arterdeki tıkanıklığın cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi demek olan bypassın özelliği ameliyat esnasında kalp ve akciğerin durdurularak bu işlemi kişinin bağlandığı makinenin gerçekleştirmesidir. 

Ameliyattaki amaç tıkalı olan damara ekleme yapılarak kan akışının tekrar sağlanmasıdır. Bu amaçla tıkalı olan damara köprü olarak eklenecek damarlar,

  • Bacaktaki safen toplardamardan
  • Koldaki radyal atardamardan
  • Göğüsteki damarlardan

elde edilir. Ameliyat esnasında:

  • Hasta genel anestezi altına alınır
  • Göğsü kesilerek ana damarlar ve kalp dışarı çıkartılır
  • Dışarı çıkarılan kalp makineye bağlanarak akciğerin ve kalbin çalışması durdurulur
  • Diğer bölgelerden elde edilen damarlar kullanılarak tıkalı damara köprüleme yapılır
  • Kalp tekrar çalıştırılarak kan dolaşımının gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir
  • Kanama olup olmadığı kontrol edilir
  • Göğüs tekrar kapatılarak ameliyat sonlandırılır

Anjioplasti

Günümüzde en sık gerçekleştirilen aorta bağlı koroner damar tıkanıklık ameliyat tedavisi olan bu ameliyatın dışında bir de anjioplasti denilen bir yöntem de uygulanmaktadır. Bu tedavi damar tıkanıklığının daha az olduğu durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanmasında  dikkate alınan diğer durumlar şunlardır:

  • Darlığın bulunduğu bölge
  • Damarın çapı
  • Tıkanıklığın uzunluğu

Bu yöntemde tıkalı bulunan damar bölgesine özel maddeden imal edilmiş olan bir madde yerleştirilir. Bu madde bir balon gibi şişerek tıkanıklık bulunan damar bölgesinde genişlemeye yol açar. Bu sayede o bölgeden kan akışının kolaylaşması ve hızlanması amaçlanır. Bu yöntemde balon yerleştirilmesinin yanı sıra stent denilen bir uygulamada gerçekleştirilebilmektedir. Eğer tıkanıklık olan bölge doğrudan stent yerleştirilmesine elverişli ise hiç balon uygulaması yapılmadan stent yerleştirilir.

Stentler metalden  yapılmış bir tür tel ızgara görünümündeki maddelerdir. Damar içerisinde tıkanıklığa neden olan ve plak adı verilen birikintinin damar içerisinden damar çeperine doğru ittirilmesi için kullanılır. Damara yerleştirilen stent tıkanıklığa neden olan bu plağı damar duvarına ittirerek kan akışının tekrar sağlanmasını gerçekleştirir. Bypass ameliyatına göre daha kolay ve hafif bir tedavi türü olmasına karşın meydana getirdiği dezavantajlarda bulunmaktadır.

Bunlardan en önemlisi stentin bir süre sonra, genellikle 6 ile 8 ay sonrasında esneyerek daralması sonucu tekrar damar duvarından damar içine yönelmesidir. Böyle bir durumda damarda tıkanıklık tekrar meydana geldiği için stente ikinci bir müdahale gerekmektedir. Bu risk her zaman ihtimal dahilinde olmakla birlikte mutlaka her stent uygulamasında  böyle bir durumla karşılaşılacak anlamına gelmemektedir. Fakat çoğunlukla meydana gelme süreleri değişkenlik göstermekle birlikte anjioplasti uygulamalarında böyle birr risk bulunmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.