Kalp Krizi Sonrası Stent Nasıl Takılır ve Sonrasında Kalp Krizi Olur Mu?

Kalp krizi sonrasında tıkanan damarı açılması için anjiyo yapılmasına karar verilen bir doktor tarafından stent kullanılarak tıkanmış bir arterin açılmasında yardımcı olacaktır.

Kalp Krizi Sonrası

Plaklar sonucunda atardamarlardan bir tanesinin tıkanması sonucunda kalp damarının tekrardan açılması için ve plakların yok olara kolesterol ya da başka maddeler sonucunda tıkanan damarın açılması hedeflenmektedir. Kalp krizi geçiren bir hastaya ilk müdahale her zaman için hayati önem taşımaktadır. Bu müdahale arasında kalbe stent takışması da vardır. Bunu uzman bir doktor tarafından hastane ortamı içerisinde yapılması gerekmektedir. Tıkalı olduğu için kan akışını engelleyerek kalp kasının ölmesine neden olan plakların açılmasını sağlayacak bir durumdur. Bu işleme anjiyo da denmektedir. Kalp krizi sonrasında oluşan tıkanıklığın açılması için bir balon anjiyoplasti yapmaları sonucunda damar açıldıktan sonra damarın kan akışını sağlanabilmesi için stent takılacaktır. Stentler metal ya da plastikten yapılmış olan ve insan sağlığına faydalı olan, herhangi bir alerjik reaksiyonlara neden olmayacak bir durumdur. 

Kalp Krizi Sonrası Stent Takılması

Sıklıkla stent takılması lokal anestezi altında yapılmaktadır. Anjiyo büyük insizyon gerektirmeyecektir. Tahmini olarak 1 saat içerisinde hastanın bir stent takılması mümkün olacaktır. Eğer birden fazla stent ihtiyacınız olduğu kararlaştırılması durumunda bu işlem daha uzun sürebilir.

  • Gün içerisinde aldığınız herhangi bir ilacı mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz;
  • Eğer kriz sonrası anjiyo yapılacaksa hastanın o gün içerisinde sigara içmemesi gerekmektedir;
  • Soğuk algınlığı ya da grip gibi bir rahatsızlık yaşaması durumunda bunu doktorunuza bildirmelisiniz;
  • Anjiyodan bir gece öncesinde herhangi bir şey yememeli ve içmemelisiniz;
  • Bir gün öncesinde doktor tarafından reçete edilecek olan ilaçları her zaman için kullanmalısınız.

Stent takmanın birçok yolu bulunmaktadır. En sıklıkla kullanılan minimal invazic prosedürü olmaktadır. Çok ufak bir kesi yapılacak ve stent ihtiyaç duyulacak o bölgeye ulaşılacaktır. Bölgeye ulaşabilmesi için kan damarı vasıtasıyla ve özel tıbbi araçların yardımı ile kateter kullanılarak yapılacaktır. Bu yapılacak olan kesi daha sıklıkla kasıktan ya da koldan yapılacaktır. Bu işlem yapılması süresi içerisinde damar içerisinde stent konulmasına yardımcı olabilmek amacıyla anjiyografi adı verilen bir damarların içerisini doktorun görmesini sağlayacak olan bir tekniği uygulanacaktır. Gerekli cihazları kullanarak doktor tarafından tıkanmış damar bulunacak ve stent takması mümkün olacaktır. Daha sonradan aletlerin hepsini vücudunuzdan çıkarak ve kesi kapatacaktır.

Stent Sonrası Kalp Krizi Riski

Stent takılmasını cerrahi bir müdahale olarak görmelisiniz. Bu nedenle de riskli bir cerrahi yöntem olmaktadır. Bir takım riskleri bulunmaktadır. Bu riskler her ameliyatta yaşanacak olan risklerin yanı sıra şunlardır:

  • Alerji reaksiyonlarının olması;
  • Kanama;
  • Damar tıkanması;
  • Emboli (kan pıhtısı);
  • Damarlarda meydana gelecek enfeksiyon;
  • Böbreklerde taş oluşumu;
  • Arterin yeniden daralması.

Stent takıldıktan sonra damarların stent almama riskleri bulunmaktadır. Bu risk daha çok stresten kaynaklanmaktadır. Bu durumda damarlarda tekrardan daralma ve tıkanma meydana geleceği için hastanın kalp krizi geçirme riski bulunmaktadır. Özellikle de stent sonrasında ilk 6 ayın önemi çok fazla olmaktadır. Stent takıldıktan sonra hastaların bazılarında tekrardan daralma meydana geliyor. Bunun sonucunda da kalp krizi riski artacağı gibi yaşanması da söz konusu olacaktır. Eğer ameliyattan 6 ay sonrasında damar daralmaması durumunda hastanın atardamarlarının daha sonradan daralma riski oldukça azalmaktadır. stent takılması sonucunda endotel adı verilen dokunun canlı hücrelerin birikmesi sonucunda kapanacaktır. Bu durum sıklıkla ilk altı ay içerisinde gerçekleşecektir. Hastanın stent sonrasında tekrar riskini azaltması için doktor tarafından verilen ve özellikle de kan sulandırıcı ilaçlarının aksatılmadan yapılması gerekmektedir.

Hastanın Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL seviyesinin her zaman için 70’in altında olmasını sağlaması takılan stent her zaman açık kalmasını sağlayacaktır. 

Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişiler stent takılmasından sonra sağlığına çok dikkat etmelidir. Alkol ve sigara alışkanlıklarından uzak durmalıdır. Yemeklerine tuz olabildiği kadar az atmalıdır. Yemeklerinde katı yağ kullanılması yerine her zaman zeytin yağı kullanmaları tercih edilmelidir. Her zaman için beyaz et tüketmelidir. Kırmızı etin yağ oranı yüksek olduğundan tüketmekten kaçınmalıdır. Daha çok ceviz, badem gibi kuru yemişlerin kalp sağlığına faydası olduğundan onlar tüketilmelidir. Her zaman düzenli olarak egzersiz yapmalı, günlük yürüyüşlerini aksatmaması gerekmektedir. Kişi stent sonrası tekrar edebilecek kalp krizi riskini azaltabilmesi için sağlıklı bir yaşamı benimsemesi gerekmektedir. Tansiyon ve şeker hastalığına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Fazla kilolar obeziteyi çok yakından etkileyecek olduğu için kilolarından kurtulmalıdır. Kişinin stresten olabildiği kadar uzak durması gerekmekte ve sık sık kontrollerini yaptırmalıdır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.