Kalp Büyümesi Sorunda Beslenme ve Bitkisel Destekler
Kalp büyümesi ile alakalı sorunu olanlar özellikle beslenme konusunda dikkatli olmalıdır. Çünkü beslenme düzeni kalbin olumlu ya da olumsuz etki altında kalmasını sağlar.
İçindekiler
Kalp Büyümesinde Beslenme
Kalp büyümesi tıbbi anlamda kardiyomegali olarak isimlendirilmektedir. Bu sorun gerçekten bir hastalık değildir. Yüksek tansiyon kalp kapakçıkları sorunu ve koroner arter hastalığı tarzında altta yatan bir tıbbi sorunun sebep olduğu bir durumdur. Kalbin kasları oksijenli kanın pompalanmasına yardımcı olacak bir mekanizma olarak genişlediğinde kalp normalden daha büyük hale gelir. Sorun ilk dönemlerde kesinlikle belirti meydana getirmez ama ilerleme meydana geldikçe özellikle yatarken, yorgunluk, çarpıntı, bacaklarda şişlik, kilo artışı ve nefes darlığı tarzında belirtiler meydana gelir. Uzman hekimler kök nedenine bağlı olarak kardiyomegali olan biri için birçok ilaç reçete edebilir. Ayrıca cerrahi işlemlerinde garanti altına alınabileceği durumlar da vardır. Tıbbi müdahalelerin yanında büyüyen bir kalbi olan kişilerin sağlıklı beslenme ve diyetine de dikkat etmesi gerekir. Kalp büyümesine ne iyi gelir kapsamında beslenme şekli aşağıdaki detaylara göre düzenlenmelidir.
Sodyum Sınırlama
Günlük olarak bir insanın tükettiği sodyum miktarının belli düzeylerde azaltılması çok önemlidir. Aşırı düzeyde alınması kan basıncı artıracağından dolayı büyüyen kalbin belirtilerin ve kendinin alevlenmesini sağlar. İlerlemiş olan sorunlarda meydana gelen nefes darlığı ve bacakların şişmesi gibi belirtiler de kötüleşebilir. Özellikle sodyum içeriği fazla olan hazır gıdalardan da kesinlikle kaçınılmalıdır.
Yağ ve Kolesterol Alımı
Kötü halli kolesterol ve doymuş yağlar bakımından zengin olan bir beslenme düzeni büyüme gösteren kalp için oldukça zararlı bir durumdur. Bunun sebebi sadece artmış kolesterol düzeyleri, artan kan basıncı ve obezite gibi kardiyomegali komplike hale getirebilecek her türlü soruna neden olabilmektedir. Kesinlikle, büyüme gösteren kalbi olan bir kişi kötü kolesterol ile doymuş yağlardan kesinlikle uzak kalmalıdır.
Lifli Gıdaların Tüketilmesi
Kan basıncının seviyelerinin düşük düzeylerde seyretmesi ve kalbin olağan boyutuna geri dönmesini sağlamak için kardiyomegali sorunu olan insanlar beslenme düzenleri içine daha çok lif bakımından zengin yiyecekleri eklemeye özen göstermelidir. Taze meyve ve sebze porsiyonlarının düzenli olarak sunulması gerekir. Özellikle kahverengi pirinç, yulaf, mısır, köy buğdayı ve tahıllı gibi ürünlerin tüketilmesine özen gösterilir. Makarna tarzındaki besinler ile beslenen kişilerinde bu ürünlerin tahıllı olanlarını tüketmeye özen göstermesi önemlidir.
C vitamini Açısından Zengin Gıdalar
C vitamini insanların bağışıklık sistemlerinin kuvvetlendirilmesinin yanı sıra kan damarlarının sağlığını da olumlu düzeyde etkilemektedir. Yüksek kan basıncının dengelenmesi açısından kan damarlarının sağlıklı olması çok önemlidir. Bu açıdan sağlıklı olan kişilerde kalbin büyümesi ile alakalı sorunlar meydana gelmez. Limon portakal tarzındaki turunçgillerin yanında papaya gibi tropikal meyvelerde C vitamini fazlasıyla bulunur. Ayrıca yeşil yaprağa sahip sebzelerde C vitamini açısından zengindir. Haftada en az 3 gün yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. C vitamini açısından zengin gıdalar ile beslenmeli ve bunun kural haline getirilmesi gerekir.
Zerdeçal, Soğan ve Sarımsak Desteği
Kalp büyümesine iyi gelen besinler arasından anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan bitkilerin tüketimlerinin yapılmasını özellikle uzman hekimler ister. Buna örnek verecek olursak;
- Zerdeçal çay ya da baharat olarak tüketildiği zaman yüksek kan basıncının önemli düzeyde dengelenmesini sağlar. Bu durum soğan tüketimi içinde geçerlidir. Özellikle taze şekilde tüketilmesi gerekir.
- Sarımsak tüketimi kanın incelmesine yardımcı olduğundan dolayı kan pıhtılarını ve yüksek tansiyonu önlemek adına beslenme düzeninin için kolaylık eklenir.
Evde Yapılan İlaçlar
Yeşil Çay
Yeşil çay antioksidanların yüklü olduğu bir bitkidir. Düzenli bit şekilde tüketilmesi büyüme yapan kalbin gerilemesi adına yararlı etkiler sunar. Günde 2 ile 3 fincan taze demlenmiş yeşil çayın tüketilmesi hızlı şekilde kilo vermenin yanı sıra sağlık açısından da gereklidir. Kolesterolün dengelenmesini sağlar, yüksek kan basıncı dengede tutar ve kardigomeli semptomlarının gerilemesi konusunda insan vücuduna hızlı şekilde destek olur.
Zerdeçal Çayı
Bir çay kaşığı zerdeçal 1 su bardağı sıcak suyun içinde 10 dakika boyunca demlenir ve ardından süzülür. Kalbin genişlemesinin önüne geçen çay sabah ve akşam düzenli şekilde içilmelidir.
Yeterli Dinlenme
Etki altında kalan kalbin gerginliğini en alt seviyeye düşürmek adına mutlaka dinlenilmelidir. Günün belki saatlerinde dinlemenin olumlu yararları sağlık açısından saymakla bitmez.
Sıvı Alımı
Su tüketimini arttırmak hidrasyon sağlar ve insan vücudundan toksinleri temizlenmesi konusunda etki eder.
Diğerleri
Nane yaprakları ve limon suyundan yapılan meyve suları da kardiyomegoli hastaları için oldukça faydalı içeceklerdir. Gün içinde en azından bir bardak tüketilmesi gerekir.