Kalpte Büyüme Belirtileri Nasıl Meydana Gelmektedir?

Kalbinde büyüme olan kişilerin bazılarında belirti meydana gelirken bazılarında hiç belirti ortaya çıkmaz. Sorun kısa sürede ve doğru şekilde uzman hekim tarafından tedavi altına alınmalıdır.

Kalp Büyümesi Belirtileri

Genişletilmiş bir kalp başka bir durumun semptomu olarak meydana gelir. Başka bir deyişle, karşılaşılabilecek olan semptomlar, kardiyomegaliye neden olabilir. Genişleyen bir kalbin belirtileri konjestif kalp yetmezliğinin semptomlarına genelde benzerdir. Çünkü kalp kanları düzgün bir şekilde pompalayamaz. Bunlar arasında;

  • Nefes darlığı
  • Bacak şişmesi
  • Kilo artışı
  • Özellikle yorgunluk hissi
  • Kalp çarpıntısı bulunur.

Bazı hastalarda uzun zaman ve hiçbir zaman kalpte büyüme belirtileri meydana gelmez. Bu nedenle büyütülmüş bir kalp tanı konulamaz. Sorun başka bir hastalık için muayene sırasında saptanabilir. Özellikle yorgunluk hissi yüksek düzeyde olanlar ve kendilerini sık sık iyi hissetmeyen kişiler mutlaka uzman doktora başvurmalıdır.

Kalbin büyümesi bazen gebelikten kaynaklı meydana gelebilir.  Örneğin; koroner arter hastalığı, kalp kapakçığı sorunları veya anormal kalp ritimlerinin olmasından dolayı stresin geçici bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bebeklerde kalp büyümesi belirtileri yetişkinlerden daha farklı meydana gelir. Bu belirtiler arasında;

  • Vücutta morarma
  • Büyüme sürecinde gerileme
  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma
  • Çarpıntı
  • Aşırı düzeyde terleme
  • Çabuk yorulma

 Genişleme gösteren kalpteki komplikasyonlar da aşağıdaki gibidir;

  • Kalp yetmezliği, en ciddi türlerden biri olan büyümüş bir sol ventrikül kalp yetmezliği riskini fazlasıyla meydana getirir.
  • Kan pıhtıları, pıhtılar kan dolaşımı içine girerse hayati organlara olan kan akışını engelleyebilir. Hatta kalp krizi veya inme gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
  • Kalp mırıltısı, genişleyen bir kalbe sahip insanlar için, mitral ve triküspit kapakçıklar düzgün kapanması sağlanmaz. Çünkü bunlar genişledikçe kan akışının geri akışı meydana gelir.
  • Kardiyak arrest ve ani ölüm, bazı durumlar kalbin ritmini bozar. Bayılmaya veya ani ölümlere neden olabilir.

Sorun erken dönemde tespit edildiğinde, büyüyen bu sorunun tedavisi daha kolaydır.

Teşhisi

Uzman doktorlar tarafından genişleyen bir kalbin teşhisini doğrulamak için kullanılan çeşitli teşhis teknikleri vardır. Bu teknikler;

Göğüs Röntgeni: göğüsten çekilecek olan röntgen uzman doktora akciğerlerin ve kalbin durumunu görmesine izin verecek veriler verir. Kalbin büyümesi ile alakalı bir sorun gözlemleniyorsa nedeninin belirlenmesi için daha ileri testler istenecektir.

Elektrokardiyogram: cilde uygulanan elektrodların kullanımı aracılığı ile kalpte gerçekleşen farklı elektriksel aktiviteler kayıt altına alınır.  Bu test kalbin ritmi ile alakalı sorunların olup olmadığını belirlemek veya kalp krizinden kalan hasarı bulmak için kullanılmaktadır.

Ekokardiyografi: kalp için ses dalgalarını kullanan ve uzmanlara büyüyüp büyümediğini gösteren bir video görüntüsü oluşturan ultrasonografidir. Kalbin dört odası da bu uygulama ile detaylı şekilde incelenebilir.

Stres testi: uzman doktorlar kan basıncını, kalp ritmini ve solunumu izlerken stres testi genelde bir koşu bandında yürümekten veya sabit bisiklet sürmekten meydana gelir. Doktor kalbin egzersiz sırasında ne kadar iyi performans gösterdiğini detaylandırmak adına ister.

Kardiyak bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MR): Her iki tarama testi de kalbin görüntüsünü almayı içerir. Hasta kişi bir masanın üzerinde yatarken görüntüler alınır. Üretilen görüntülerin tamamı uzman doktorun sorunu detaylandırması adına gereklidir.

Kan testleri: vücutta bulunan belirli maddelerin değerlerini belirleyen kan testleri, kalbin genişlemiş olup olmadığını belirlemeye destek sağlar. Belirtileri açıklayabilecek diğer nedenleri ekarte eder.

Kardiyak kateterizasyon ve biyopsi: kasık bölgesinden yerleştirilecek olan ve kan damarları aracılığı kalbe yönlendirilen bir kateter analiz için kalpten biyopsi alır.

Tedavisi

Genişleyen bir kalbi tedavi etmek için doktor, altta yatan nedeni tedavi etmelidir. Arızalı bir valfi onarmak veya değiştirmek için cerrahi gerekebilir. Hatta bazı durumlarda hastaya kalp pili takılması ya da kalp nakli gerekebilir. Bunlarla birlikte, semptomları tedavi etmek için bazı ilaçlar reçete edilebilir. İlaçların düzenli şekilde kullanılması ilave hasarların oluşmasını önler ve ciddi komplikasyon riskini azaltabilir. ACE inhibitörleri, anjiyotensin reseptör blokerleri veya beta blokerleri, kan basıncını düşürmek ve kalbin pompalama kabiliyetini arttırmak için kullanılabilir.

Uzmanlar sorunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılmasını da ister. Bu değişimlerin çoğunluğu genel olarak iyi kalp sağlığı sağlayan etkenlerdir.

  • Sigara içmekten ve obeziten kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Alkol tüketiminin önlenmesi gerekir. Önleme konusunda sorun yaşayan kişiler ciddi şekilde sınırlandırılmalıdır.
  • Diyabet ile yüksek tansiyon kontrol altında tutulmalıdır.
  • Tuz alımı sınırlanmalıdır.
  • Günde en az 7 saat düzenli uyku uyunması gerekir.

Genelde büyümüş bir kalbe engel olmak imkânsız olsa da, erken teşhis ile tedavisi sayesinde, ciddi komplikasyonların gelişmesini önlemek mümkündür. Aile geçmişinde bu tarz sorunlar olan kişiler dikkatli olmalıdır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.