Kalp Büyümesi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Kalp büyümesi sorunu ile karşı karşıya kalan kişiler uzman doktora vakit kaybetmeden başvurması gerekmektedir. Uzman hekim gerekli kontrolleriden sonra tedavi planlar.
İçindekiler
Kalp Büyümesi
Kalp büyümesine tıp dilinde kardiyomegali adı verilir. Kalp büyümesi nedir, altta yatan hastalık durumundan kaynaklı kalp genişlemesi demektir. Kalp ağırlığında veya ventriküler kalınlıkta bir artış miyokardın hipertrofisini gösterirken, büyütülmüş bir oda ebatı genişlemeyi gösterir. Kalbin artan ağırlığı ya da boyutu hipertrofi ve / veya dilasyon nedeniyle kardiyomegali olarak adlandırılmaktadır.
Kalp Büyümesinin Sebepleri
Kardiyomegali nedenleri değişkenlik gösterir. Çoğunlukla bu sorun yüksek tansiyon ( hipertansiyon ) veya koroner arter hastalığından kaynaklanır. Genişleyen bir kalp kanı etkili bir şekilde pompalayabilir, konjestif kalp yetmezliğine neden olabilir. Kardiyomegali zaman içinde gelişebilir ama genişleyen bir kalbe sahip birçok insan ilaçlar ile ömür boyu tedavi altına alınması gerekir. Kardiyomegali olan kişilerin yakın aile bireylerinde bu sorunun olması da oluşma anlamında risk meydana getirir. Kardiyomegali bir hastalık olarak tanımlanamaz. Obezite veya koroner arter hastalığı tarzında diğer hastalıklardan kaynaklanan bir durumdur. Son dönemlerde yapılan araştırmalar kardiyomegali ani kardiyak ölüm riskiyle ilişkili bulmaktadır. Sporcularda ise normalden daha fazla kalbin büyük olması meydana gelebilir.
Belirtileri
Birçok kişide kardiyomegali asemptomatiktir. Bazıları içinde genişleyen kalp damar vücudun kan pompalama etkinliğini etkilemeye başlıyorsa konjestif kalp yetmezliği ile ilişkili semptomlar meydana gelebilir. Semtomlar her insanda aynı meydana gelmez. Değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun dışında ana belirtiler içinde;
- Kalp çarpıntısı, kalpteki düzensiz ritim çoğu zaman kalpte bir valf sorunu ile ilişkilidir.
- Şiddetli nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Yorgunluk
- Bacaklarda şişme
- Karın çevresinde kilo alımı
- Kilo almak
- Ödem şişmesi
- Bayılma
Bu belirtiler hastalığın belirlenmesinin yanında kalp büyümesinin riskleri konusunda da uzmana detay verir.
Teşhis
Teşhis edilmesi için kullanılan test, tetkik ve görüntüleme uygulamaları içinde;
- Göğüs Röntgeni
- Elektrokardiyogram
- Ekokardiyogram stres testi
- Kardiyak bilgisayarlı tomografi
- Kardiyak kateterizasyon ve biyopsi
Tedavi
Kalkıp ve damar ile alakalı tedaviler ilaç tedavisi, tıbbi ve cerrahi prosedürlerin kombinasyonunu içerir. Kalp büyüklüğü olan kişiler için tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir.
İlaçlar
- Diüretikler; insan vücudundaki sodyum ve suyun miktarını düşürmek damar ile kalpteki basıncın düşmesine yardımcı olur.
- ACE nhibitörleri, kan basıncının düşmesi ve kalpteki pompalama kabiliyetini arttırmak için kullanılır.
- ARB, ACE inhibitörlerini alamayanlara fayda sağlamak adına verilir.
- Beta blokerler olan ilaçlar, kan basıncının düşmesi ile kalp fonksiyonunu geliştirmek adına kullanılır.
- Digoksinler, kalpteki pompalama fonksiyonunu iyileştirilmeye yardımcı olmak ile kalp yetmezliği için verilir.
- Antikoagülanlar, kalp krizi veya inmeye neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltmak adına kullanılmaktadır.
- Anti-aritmikler, kalbin ritmini düzene sokmak için verilir.
Kalp Atışını Düzene Sokan Cihazlar
- Pacemaker, sol ile sağ ventrikül arasında var olan kasılmaları koordine eder. Ciddi aritmiler ile alakalı risk altında olan kişilerde ilaç tedavisi ya da implante edilebilirkardiyoverter-defibrilatör kullanılabilir.
- ICD, anormal, hızlı olan kalp atışını kontrol altına almak adına kalp ritmini devamlı olarak izlenir.
Cerrahi Uygulamalar
- Kalp kapakcığından bir tanesi sonradan büyüyen kalbe sebep olursa kapağı çıkarmak için cerrahi ameliyat yapılabilir
- Koroner baypas cerrahisi, büyümüş kalpte sorunu olanlar, koroner arter hastalığı sorunu mevcutsa koroner arter baypas cerrahisi uygulanabilir.
- Kalbin nakil yapılması, ilaçlar semptomlarının kontrol altına alınmasını sağlamazsa kalp nakli çoğu zaman son seçenek olarak kullanılır. Kalp nakli ile alakalı tüm detaylar konusunda uzman planlama yapar ve hastasına bilgi aktarır.
Kardiyomegali ilerleme gösterebilir ve bazı komplikasyonlar sık şekilde gözlemlenir;
- Kalp yetmezlikleri, büyüyen kal ve damar sol ventrikül, en ciddi olan tiplerin arasında bulunur. Kalp yetmezliği risklerini artmasına sebep olur. Kabin yetmezliğinde kalp kasında zayıflama oluşur ve kalp vücuda etkili bir şekilde kan pompalayamayacağı noktaya kadar uzar.
- Kan pıhtısı, kalpten arınmış bir yerde kan pıhtısı oluşumuna daha yatkındır. Pıhtılar kan dolaşımına sistemine girdiğinde hayati organlara karşı yapılan kan akışında engellenme meydana gelebilir. Hatta bazı kişilerde kalp krizi ya da inmeye sebep olabilirler.
- Kalp mırıltısı, büyüme gösteren bir kalbe sahip kişilerde kalpteki dört valfden ikisi düzgün kapanmayabilir. Çünkü bu organ genişledikçe kan akışında geri akışına neden olurlar. Bu akış kalp sersemlemesi denilen sesleri yaratır. Her ne kadar zararlı olmasa bile kalp sersemlerinin izlenmesi gerekir.
- Kardiyak arrestve ani ölüm, büyümüş kalpte bazı biçimlerde kalbin dayak ritmini bozabilir. Kalp ritmi kan dolaşımı için çok yavaştır. Kalbin düzgün şekilde atmasına izin vermek için çok hızlı bir şekilde bayılma, bazı durumlarda kalp durması veya ani ölümle sonuçlanabilir.