Kalp Kasını Güçlendiren Besinler; İyi gelen Şeyler
kalp kası rahatsızlıklarının tedavisinde; hastanındoktor tarafından uygulana tıbbi tedavi yanında; sağlıklı beslenmesi; bu konuda tedaviye iyi gelen şeylere dikkat etmesi önemli bir konudur.
Kalp kasını Güçlendiren Besinler
Gün hayatın yoğun koşturması sırasında insanların büyük bir bölümü sağlıklı beslenme tarzını bırakıp; hazır gıdalar, konserveler, kızartmalar gibi pratik yiyeceklere yönelmiş durumda; insan sağlığı bilhassa kalp kası için oldukça zararlı olan bu beslenme türü zaman içinde çeşitli sağlık sorunlarını da gündeme getirmektedir. Sağlıklı bir şekilde beslenme tarzı vücut mekanizmasının merkezi durumunda bulunan kalp kasının sağlığı açısından en önemli etkenlerden biri olmaktadır.
Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yaşanan ölüm sıralamaları arasında ilk sıralarda yer alan kalp kası hastalıklarına karşı önleyici ve tedavi edici etkileri olan bir takım besinler kan basıncını düşürmeye ve dengelemeye, damarların ve kalp kasının sağlığını korumaya yardımcı olan etkenlerden biridir. Sağlıklı beslenme sitilinin yanı sıra bir takım besinlerin kardiyovasküler rahatsızlıklar konusunda hem oluşma riski azaltan hem de tedavi eden özellikleri bulunmaktadır.
Faydalı Olan Besinler
Kalp kasını güçlendiren ve kalp kası rahatsızlıklarına karşı tedavi edici özellikleri bulunan besinlere şu şekilde örnek verebiliriz:
- Kabak Çekirdeği
Magnezyum açısından zengin bir değere sahip olan kabak çekirdeğinin; insan vücudunun günlük magnezyum ihtiyacını karşılaması açısından her gün düzenli olarak bir iki avuç tüketilmesi gerekmektedir. Kan damarlarının ve kalp kasının güçlenmesine ve fonksiyonel özellikleri bakımından olumlu bir performans sergilemesine yardımcı olan kabak çekirdeği; kalp krizi ya da felç gibi olumsuz tabloların yaşanmasına engel olmaktadır.
- Semiz Otu
Kalp kasını koruyan ve güçlendiren besinler arasında önemli bir yer tutan semizotu kapsadığı omega 3 sayesinde kan damarlarında kolesterol oranını dengelemektedir. Kanın pıhtılaşmasına engel olan semizotu aynı zamanda kalp krizi riskini de minimum seviyelere çekmektedir.
- Zeytinyağı
Kapsadığı çoklu ve tekli doymamış durumda olan yağ asitleri yardımıyla kanda bulunan yağ oranını dengelemekte olan zeytinyağı; kandaki kolesterol oranını dengeleyerek kalp kasını ve damarlarını güçlendirmektedir. Günde üç çorba kaşığı kullanılan zeytinyağı felç oluşumunu engellemektedir.
- Balık
Protein bakımından zengin bir yapıya sahip olan balık; kalp kası hastalıklarının oluşma riskini azaltmaktadır. Somon, beyaz ton balığı, ringa, uskumru, sardunya, alabalık gibi yağlı balıklar kalp kası rahatsızlıkları konusunda oluşabilecek risk unsurlarını ortadan kaldırmakta minimuma indirmektedir.
- Kırmızı Üzüm
Mevsiminde her gün düzenli olarak yenilen birkaç avuç kırmızı organik üzüm kalp kası rahatsızlıkları konusunda önleyici ve tedavi edici etkiye sahiptir. Sağlık konusunda tam bir depo kıvamında olan kırmızı üzüm içeriğinde bulunan iyi kolesterol gurubundan sayılan resveratol sayesinde kal kasında HDL’nin artmasına sebep oluyor. Kötü kolesterol oranını ayarlayan LDL’nin kalp kası ve damarlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri azaltarak yok ediyor.
- Fındık, Badem ve Ceviz
Kalp kası açısından büyük bir öneme sahip olan E vitamini ve omega 3 içeren fındık, badem ve ceviz gibi kabuklu yemişler trigliserid oranını dengelemekte, kolesterol oranını düzenlemektedir. Her gün düzenli olarak bir avuç civarında yenilmesi kalp kası sağlığı konusunda büyük önem taşımaktadır.
- Çağla
Kısa süreli bir meyve olan çağla bahar aylarında çıkmaktadır. E vitamini bakımından zengin olan çağlanın kalp kası ve damarlar konusunda faydaları şaşırtacak derecede fazladır. Mevsiminde ortalama olarak her gün on iki adet civarında yemeniz önerilir.
- Sarımsak
Antioksidan bakımından zengin bir yapıya sahip olan sarımsak kapsamında kuversetin barındırır. Damar tıkanıkları konusunda açıcı ve önleyici etkilerinin yanında kalp kasının güçlenmesi konusunda göz ardı edilemeyecek faydalar sağlamaktadır. Kanı sulandıran, kandaki basıncı düşüren, kolesterol oranındaki dengesizliğin damarlara olumsuz etkiler yapmasını engelleyen sarımsaktan her gün ortalama bir diş yenilmesi gerekmektedir.
- Domates
Kapsamında bulunan ve rengini veren lipoden aynı zamanda önemli bir antioksidan olmaktadır. Kalp kası ve damarla ilgili hastalıkların önlenmesinde etken bir rol oynayan domatesin aynı zamanda tedavi edici ve güçlendirici katkıları da bulunmaktadır. Pişmiş veya çiğ olarak da tüketebileceğiniz domatesin günlük kullanımı sağlık açısından önemlidir.
- Kuşkonmaz
Şifalı bir sebze olan kuşkonmaz; ana damarların açık ve temiz tutulmasına yardımcı olarak kalp kasını güçlendirmektedir. Vücudun ihtiyacı olan B vitamini kapsamında barındıran bu sebzenin haftada bir düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.
İyi Gelen Şeyler
Kalp kası rahatsızlıkları zamanında fark edilip tedavi edilmediği takdirde fonksiyonların yerine getirilmesine; felç veya hastanın hayatını yitirmesi gibi olumsuz tablolar çizilmesine neden olabilmektedir. Hastalığın oluşmasına veya yapılacak olan tedavinin olumlu sonuç vermesini sağlamak amacıyla hastaların tedaviye destek olan bir takım iyi gelen şeyleri uygulaması gerekmektedir. Bu rahatsızlıklara iyi gelen şeyler arasında en önemli etken sosyal hayatın düzenlenerek sağlıklı bir yaşam felsefesine doğru yönlendirilmesidir. Bu konuda hastaların yapacakları şeyler arasında şunlar gelmektedir:
- Sağlıklı beslenmeye özen göstermeli; hazır gıdalardan konservelerden, yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durmalıdır.
- Alkol sigara veya uyuşturucu gibi bağımlılık nedeni olan zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıdır.
- Hafif egzersizlere hayatlarında yer vermeli; aktif bir hayat felsefesi uygulamalıdır.
- Stres ve psikolojik baskılardan kaçınmalı; kendisine enerji veren mutlu eden aktivitelere yönelmelidir.
- Uykularını düzene sokmalıdırlar.