Kalp Kasılması Nedenleri, Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Kalp kasılmalarının konusunda uygulanacak tedavi yöntemleri; hastalığının temelinde yatan nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Sağlıklı yaşam tarzı tedavide önemli rol oynar.
İçindekiler
Kalp Kasılması
Normal bir insanda bir dakika içinde atmışla seksen arasında kalp kasılması olmaktadır. Kalp bir dakika içinde yüz ve üzerinde kasılma yaşarsa bu taşikardi; atmışın altında kasılma yarsa da bradkardi olayı gündeme gelmektedir. Kalbin beslenmesine yardımcı olan damarlarda meydana gelen tıkanma ve daralmalar sonucunda kardiyomiyomatil vücutta bulunan organların, dokuların ve hücrelerin beslenmesi için gerekli olan kanı zamanında pompalayamaması sonucunda kardiyomiyomatil yaşanmaya başlamaktadır. Damarların daralması yanında sertleşmeleri de kanın yeterli miktarda pompalanmasına engel olacağından; kalp kasılmasına neden olacaktır. Kalbin beslenmesine yardımcı olan damarların birden bire tamamen tıkanmasıyla kalp krizlerine neden olacaktır. Kardiyomiyomatil kalp kası rahatsızları olarak adlandırılmaktadır. Meydana gelen kasılma ve ve gevşemelerde oluşan sorunlara genel olarak kardiyomiyomatil denilmektedir.
Belirtileri
Kardiyomiyomatil yaşayan insanların vücut fonksiyonlarında bir takım aksamalar ve şikayetler yaşanmaktadır. Kalp kasılmalarında vücutta görülen belirtileri şu şekilde sıralayabilmemiz mümkündür:
- Nefes alıp verirken yaşanan zorlanma
- Göğüs kafesinde meydana gelen daralmalar ve sıkışmalar
- Saplanan bir şey varmış gibi bir ağrı belirmesi
- Kalpte ortaya çıkan sancılar
- Kalp rahatsızlıkları
- Sırt ve boyunda meydana gelen ağrılar
- Başta ağrı oluşması
- Yüksek ateş
- Soğuk bir şekilde terleme oluşması
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı ve beraberinde kusma isteği
Nedenleri
Kalpte meydana gelen normalin üzerindeki gevşeme ve kasılmalar kardiyomiyomatil oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Kardiyomiyomatil nedenleri arasında en sık rastlanılanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Genetik nedenler
- Aşırı miktarda alkol ve sigara kullanımı
- Uyuşturucu bağımlılığı
- Kalbi beslemekte olan koroner damarlardaki tıkanıklıklar
- Yüksek tansiyon hastalıkları
- Kalp ameliyatları geçirmiş olmak
- Aşırı derecede kilo alımları
- Hormonal dengesizlikler
- Aşırı derecede stres ve psikolojik baskı altında olmak
- Diyabetik hastalıklar
- Tiroid bezinde salgılanan normal üstündeki hormon sayıları
- Kalp kasında ortaya çıkan iltihaplanmalar
- Yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Enfeksiyonlar
- Kullanılan bazı ilaçların oluşturduğu komplikasyonlar
- Guatr hastalıkları ve bu nedenle oluşan fonksiyonel bozukluklar
- Kalp hastalıkları
- Kapakçıklarla ilgili oluşan sorunlar
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Kalp kasılması sorunlarının tedavisinde uygulanacak yöntemi planlarken; bu hastalığın zeminini oluşturan ana etmenin saptanması gerekmektedir. Tedavide izlenecek yöntem hastalığın nedenine göre belirmektedir. İlk olarak ana amaç sorun kaynağının tedavi edilmesidir. Kardiyomiyomatillerin ana nedeni damar tıkanıklıklarıyla tıkalı olan damarın açılmasıyla ilgili olan gerekli tedavi yapılır. Bu tedavi bazen ilaçla bazen de anjiyografi, stent uygulaması, balon yöntemi veya açık cerrahi ameliyatlardır. Kardiyomiyomatil bazı durumlarda nedeni alkol ve sigara alışkanlıkları gibi basit sorunlarda olabilir. Bu tür durumlarda bu alışkanlıklardan kurtulmak kasılmalarının azalmalarını zaman içinde yok olmalarını sağlayacaktır.
Kalp kasılmalarında uygulanacak ilaç tedavileri genel olarak damarları ve kalp kasını güçlendiren; kanın akışkanlığını sağlayan, pıhtılaşmayı önleyen, kanda bulunan kolesterol oranını dengeleyen ilaçlar vasıtasıyla yapılmaktadır.
İyi Gelen Egzersizler
Kardiyomiyomatil bazı durumlarda fazla yorulmalar dan bazı durumlardaysa hareketten uzak bir yaşam stilinden kaynaklanabilmektedir. Kalbi yormayan hafif egzersizler kasılmaları konusunda tedavide yardımcı olmaktadır. Kalp kası sağlığı konusunda iyi gelen egzersizler arasında; yüzme, yürüyüş, bisiklete binme, doğa sporları, paten kullanmak, kayak yapmak, aerobik yapmak, dans etmek, jogging yapmak gibi benzeri aktiviteler insan sağlığı konusunda tedaviye yardımcı olmaktadır. Spor yapacak vakit bulunmaması halinde; kişinin kendi kendine yapabileceği bir takım egzersizler bulunmaktadır. Pastacı yürüyüşü, merdivenleri asansör kullanmadan çıkmak ve inmek, ev işleri ve bahçe işlerine vakit ayırmak gibi aktiviteler kasılmaları konusunda hastanın rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Kalp dostu olan bir takım egzersizler;
- Kandaki oksijen oranının artmasına neden olur.
- Kandaki yağların, basıncın, kütlenin ve vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olarak kalbin rahat bir performansla çalışmasına destek verir.
- Kanda bulunan iyi kolesterolün artmasına neden olur.
- Psikolojik baskıyı azaltır. Stresi yok eder
- Kalp hızını dengeler kan basıncının düzenlenmesini sağlar. Bu şekilde kalp kasılmalarının azalmalarına neden olur.
İyi Gelen Şeyler
Kalp kasılmalarına iyi gelen şeyler ve doğal yöntemler aynı zamanda hem yapılan tedaviye destek vermekte; hem de kalp kasının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Kardiyomiyomatil iyi gelen şeylerin başında sosyal hayatın düzenlenmesi gelmektedir. Bunu şu şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır:
- Alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durun
- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığına yönelin
- Stres ve psikolojik baskıdan uzak durun
- Bol miktarda egzersiz yapın
- Bu konuda faydalı besinlerle beslenmeye özen gösterin. Zerdeçal, arnavut biberi, fesleğen, badem, ceviz, siyah çekirdekli üzüm, tahıllar, balıklar, nar, keten tohumu, yeşil çay, domates, sarımsak, lifli sebzeler ve meyveler, keten tohumu gibi besinler bir şekilde sofranızdan eksik edilmemesi gereken takviyelerdir.