Kalp Krizi Geçirme Riskini Azaltan Besinler Nelerdir?

Ailesinde kalp krizi yaşanmış olan, çok kilolu ve sigara içen kişilerin kalp krizi geçirme riski çok fazla olması nedeniyle, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmaları ve kötü alışkanlıklarından uzak durmalıdır.

Kalp Krizi Riski

Kalp krizi riski daha çok 45 yaşın üzerinde olan erkeklerin ve 55 yaş üzerinde olan kadınlarda görülecek olan, sigara kullanan ve ailesinde kalp krizi geçirmiş olan kişilerin risk altında olduğu da bilinmektedir. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon hastalığının kalp sağlığını yakından etkileyecek olan ciddi sorunlar olmaktadır. Kolesterol sayesinde plak birikimi sonucunda damar sertleşmesi, kalınlaşması ve plakların birikmesi sonucunda daralma olması söz konusudur. Kanda olan diğer maddeler sonucunda damarlarda tıkanma meydana gelecektir.

Kişilerin bazı gıdalar yemenin kalp hastalığı riskinin çok fazla arttırması ile bilinmektedir. Kilo her zaman için kalp sağlığının en büyük düşmanlarından bir tanesi olmaktadır. Sağlığını tehlikeye atan durumlardan bir tanesi de kişilerin sigara, uyuşturucu ya da alkol gibi kötü alışkanlıklarının olması sonucunda da ortaya çıkacaktır. Kalp krizi testi hesaplamak için kişiler daha çok bu hesaplamayı ailesinde daha önceden bir kişinin kalp krizi geçirmiş olması durumunda yapması gerekmektedir.

Kalp Krizi Riski Testi

Kalp krizi kan testleri sonucunda ortaya çıkabilecek ve krizi önlemek amacıyla düzenli olarak test yaptırmaları gerekmektedir. Kişilerin hayatı içerisinde kolesterolün kalp sağlığına çok zararlı olmaktadır. Bu nedenle de kan testleri yapılmalıdır. Kalp krizi riski kan testleri her zaman için doğru sonucu verecek ve insanların hayatını tehlikeye atacak olan krizin önlenmesi açısından çok önemli olacaktır.

Toplam kolesterol: Damarlarınızdan alınacak kan ile kolesterol düzeylerine bakılması gerekmektedir. Kolesterol değerleri mutlaka ölçülmeli ve normal değerleri arasında olması gerekmektedir. LDL testi kötü kolesterol olarak adlandırılmaktadır. Yapılan testte eğer ki yüksek çıkması sonucunda kanda ki miktarın yüksek olması durumunda damarlarda plak birikmesi söz konusu olacaktır. Bu plaklar kalp damarlarında problem olmasına neden olacaktır. Ayrıca iyi kolesterol denilen LDL testi yapılması gerekmektedir. Bu durum arterleri açık tutacaktır. Kanın daha serbest bir şekilde akmasını sağlayacaktır. 

Test Adı Normal Değer
LDL Kolestrol 130 mg / dL altında olmalıdır.
HDL Kolesterol 60 mg / dL altında olmalıdır.
Trigliserid 100 mg / dL altında olmalıdır.

Trigliserid testi sonucunda kanda bulunan yağın yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılacak bir test olmaktadır. Yüksek düzeylerde olan Trigliserid sonucunda kişilerin yüksek kalorili yemekler tükettiği anlamına gelecektir. Bu durumda kalp hastalığının olmasına neden olacak bir durumdur.

Kalp Krizi Riskini Önlemek

Özellikle de kilolu olan kişilerin yiyeceklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Kişilerin sık sık ve az porsiyonlar yemeleri gerekmektedir. Fazla yemek yemeleri kalori almalarına neden olacaktır. Yediği yiyecekler daha çok meyve ve sebzeler tüketmeleri ve kalori bakımından daha düşük olan gıdaları tüketmeleri gerekmektedir. Bu kişilerin asla yememesi gereken ürünler vardı. Bu kişiler yediği yemeklerde porsiyonlarını küçük tutması ve özellikle de fazla kilosu olan bir kişinin hayatında yüksek kalorili olan yiyecekleri çıkarmalıdır.

Tüketecek olduğunuz gıdalar içerisinde her zaman sebze ağırlıklı olsa da bazı sebzeler de çok zararlı olmaktadır. Özellikle de dondurulmuş ve paketlenmiş sebze ve meyveler asla tüketilmemelidir. Ayrıca Hindistan cevizi, kızarmış sebzeler, tüketilmemelidir.

Kalp sağlığını korumak, kan akışını hızlandırmak amacıyla egzersiz düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Kişilerin yapacak oldukları düzenli fiziksel egzersizler başta kalp sağlığı ve diğer hastalıkların önlenmesinde çok önemli olmaktadır. Ayrıca kilolu olan kişilerin kilosunu kontrol altında tutmaları konusunda da yardımcı olacaktır.

Kalp Krizi Riskini Azaltan Besinler

Tahıl ürünleri tansiyon ve kalp sağlığını koruma konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Kepekli un, tam tahıllı ekmek, Kahverengi pirinç, arpa, kepekli makarna, yulaf ezmesi tüketmeleri gerekmektedir. Uzman bir diyetisyen tarafından diyet listesi hazırlanmalı ve bu diyete uymaları gerekmektedir. Diyet daha sıklıkla kolesterol açısından düşük olan yiyecekleri içermesi gerekmektedir. Ayrıca bu diyeti yaparken kişinin kesinlikle yemekleri içerisinde tuz tüketiminden kaçınması gerekmektedir.

  • Zeytinyağı;
  • Fındık;
  • Yeşil sebzeler;
  • Tahıllar;
  • Balık ve kümes eti;
  • Yağsız süt.

Hastaların yememesi gereken bazı yiyeceklerde bulunmaktadır.Bu yiyeceklerin fazla kalorili olmasının yanı sıra tansiyonu yükseltmekte ve aynı zamanda da kolesterol değerlerinin de yükselmesine neden olacaktır. Bu durumda kişilerin kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Özellikle de kalp krizi geçiren ve tekrarlama riskinden korkan kişilerin asla tüketmemesi gereken yiyecekler şunlardır.

  • Beyaz un;
  • Çörek;
  • Kek;
  • Dondurulmuş ürünler;
  • Ketçap ve mayonez;
  • Krema sosu;
  • Sos;
  • Bisküvi;
  • Cips;
  • Fast food ürünleri;
  • Kızartmalar;
  • Tereyağı;
  • Çerez.

Sağlıksız olan yiyecekleri tüketme sonucunda kalp krizi geçirme riski gençleri de etkilemektedir. Bu durumun hayatı içerisinde kişileri tehdit eden bir durum oluyor. Her zaman için düzenli beslenerek, her zaman için hayatında zararlı besinleri çıkarmalı, alkol tüketimini sınırlandırması gerekmektedir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.