Kalp Kası İltihapları Nedenleri, Belirtileri ve tedavi Yöntemleri

Geç fark edilip önemsenmediği taktirde hastanın ölüme neden olabilen kalp kası iltihaplarının ilaç ve dinlenme gibi kolay tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Kalp Kası İltihabı

Miyokardit ismi verilen kalp kası iltihapları önemsenmediği takdirde hayati tehlike neden olabilen ciddi bir sağlık problemidir. Zamanında fark edilerek gerekli olan tedaviye başlanıldığı takdirde ise dinlenerek ve basit bir tedavi yöntemi uygulanarak hasta eski sağlığına kavuşabilmektedir. Kastan meydana gelen kalp; vücutta ye alan diğer kaslarda olduğu gibi enfeksiyon kapabilir ve iltihaplanmaya maruz kalabilir.

Kalp kası iltihaplarının en yaygın belirtileri arasında atımlarında yaşanan hızlanmalar veya çarpıntılar; nefes darlıkları ve yorgunluk, halsizlik hissi gelmektedir. Çok ender durumlarda kasında ciddi iltihaplanmalar oluşabilmektedir. Genel olarak bakteri kökenli veya iltihabi virüs ağırlıklı bir rahatsızlık olan bu sorun nadir durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda belirti vermeden birden bire ortaya çıkabilmektedir.

Belirtileri

İnsan kalbi tamamen kaslardan meydana gelmektedir. Her kasta yaşanma ihtimali yüksek olan iltihaplanmalar nadiren de olsa kalp kasında görülebilmektedir. Bu sağlık sorunun tedavisi oldukça kolay olmaktadır. Çoğu zaman birkaç aspirin, nadiren kullanılan antibiyotik, kan sulandırıcı ve idrar söktüren ilaçlar ve dinlenme bu sağlık sorunundan kurtulmaya yardımcı olurken; geç  farkına varılıp tedavide gecikilmesi durumunda sonu ölüme kalp krizine gidebilen durumlar gündeme gelebilmektedir.

Kalp kası iltihaplarında kesin tanı ve teşhisin konulabilmesi amacıyla hastaya bir takım testler uygulanmalıdır. Bu iltihaplar konusunda hasta üzerinde şüphe duyulduğunda ilk uygulanacak olan elektrokardiyografiler olmaktadır. Çekilen bu elektrokardiyografilerde eğer hastada kalp kası iltihaplanması mevcutsa; hastanın grafisinde kalp atımlarında artış olduğu; taşikardilerin meydana geldiği saptanır. Aynı zamanda yapılan testlerde kalp ritimlerinin bozulmasına neden olan ekstrasistollere rastlanılmaktadır. Kalp kasında yer alan karıncık aniden balonlaşır ve şişer. Kalpte kapakçıkların iltihaba bağlı olarak tam anlamıyla kapanmamasından dolayı kanın geri sızlamasından kaynaklanan üfürüm şeklinde sesler duyulmaya başlar. Kanın akciğerlerde birikmesine bağlı olarak hastada nefes darlığı oluşmaya başlar. Kalp kası iltihaplarında sağ karıncıkta oluşan sorunlara bağlı olarak ayak bilekleri şişmeye ve ödem toplamaya başlar.

Kalp krizi belirtilerine oldukça benzeyen belirtileri olan bu sağlık sorununda Kalp kası iltihaplarının belirtileri arasında en önemlilerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar
  • Kalpte oluşan ağrılar
  • Hissedilen hırıltılar
  • Göğüs bölgesinde sancıların oluşması
  • Yanma hissi

Nedenleri

Kalp kası iltihaplarının oluşumlarında çok farklı nedenler bulunmaktadır. Genel olarak coxsackie B gurubuna ait olan virüs bu hastalığa neden olabilirken bazı durumlarda çocuk hastalıkları diye bilinen kızamık, kabakulak gibi hastalıklara ait olan virüsler iltihaplanma nedeni olabilmektedir.

Kalp kası iltihaplarının en yaygın görünen nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Coxsackie B gurubundan bir virüs
  • Kabakulak, çocuk felci, grip kızamık gibi hastalıkların kapsamında bulunan virüsler
  • Septisemid kana karışan yüksek miktarda bakteriler
  • Kalp krizi sonrasında oluşan iltihaplanmalar
  • Trişinoz ( trichinella spiralis ismindeki solucanların larvalarının bulaştı domuz etlerinin yenmesiyle meydana gelen hastalık)

Tedavi Yöntemleri

Kalp kası iltihaplarında uygulanacak olan tedavi yöntemi hastalığın oluşma nedenlerine göre değişik yollar izlenerek yapılmaktadır. Eğer bu hastalığın oluşma nedeni asalak ve bakterilere dayalıysa uygulanacak tedavide antibiyotikler yeterli olacaktır. Bu sağlık sorunun tedavisinde antiviral ilaçlar çok fazla seçenekler sunmamaktadır. Eğer hastalığın oluşum nedeni virüslerden kaynaklanmışsa; hastanın tedavisinde herhangi bir ilaç kullanması yerine yatarak ve dinlenerek çözüm yoluna gitmek gerekmektedir. Eğer hastaya doktor tarafından istirahat tedavisi verilmişse; hastanın bu öneriye uymaması durumunda kalp kası iltihapların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği tartışmasız bir gerçektir. Eğer iltihabı coxsackie B virüsünden kaynaklandıysa hasta; çekilecek röntgenlerde iltihabın tamamen kuruduğuna emin olana kadar en az sekiz hafta yataktan kalkmamalıdır.

Kalp kası iltihaplarının oluşma nedeni virüslerden kaynaklıysa; rahatsızlığın akut döneminde hastanın kullanabileceği en faydalı ilaç dört saat aralıklarla aksatmadan alınacak iki tane aspirindir. Bunun yanında bu konuda rahatsızlıkları olan hastalara; atımlarında meydana gelen düzensizlikleri toparlayacak, vücuttaki sıvıların dengesini sağlayacak, idrar söktürmeye yardımcı olacak, kalp kasındaki yükü azaltacak ilaçlar önerilmektedir.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kalp kası İltihaplarında Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Sağlıklı insanlarda da aniden kendini gösterebilen kalp kası iltihapları genel olarak virüs kaynaklı hastalıklar arasındadır. Bu hastalığın tedavisinde; dinlenme oldukça önemli bir faktördür. Vücut bağışıklığının güçlenmesine yardımcı olan ve vücut mekanizmasının işleyişinde önemli yer tutan bitkiler kalp kası iltihaplarının tedavisinde de başarılı performanslar göstermektedir. Bilhassa bitkisel çaylar bu sağlık sorunun tedavisinde önemli yer oynamaktadır. Doktorunuza  danışarak alacağınız bu bitkiler arasında en gündemde olanlar melisa otu, alıç bitkisi, arjuna, zerdaçal, acı biber, çemen, yonca ve sarımsak sayılabilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.