Kapte Meydana Gelen Büyümenin Nedenleri Nelerdir?

Kalpte meydana gelen büyüme sorunu vücutta meydana gelen bir baskıdan veya farklı bir hastalıktan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Sorunun en kısa sürede tedavisi yapılmalıdır.

Kalp Büyümesinin Nedenleri

Kalp neden büyür, vücutta bulunan bir baskıdan veya tıbbi bir sorundan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Kalp büyümesi sorunu tıbbi anlamda kardiyomegaliye olarak isimlendirilmektedir. Kardiyomegali (büyümüş kalp) kendi başlı başına hastalık değildir. Bu durum farklı bir sorunun belirtisidir. X-ışını görüntülerinde büyümüş kalp rahatlıkla gözlemlenebilir ama kardiyomegali kesin nedeni belirlemek için ek testler gerekir. Kardiyomegali altta yatan nedene bağlı olarak geçici veya kronik şekilde meydana gelebilir. Kalpte büyüme nedenleri göz önüne alınarak birçok kişide tedavi edilebilir bir durumdur. Genişleyen kalpte ana tip kalpteki her iki ventrikülün de gerginleştiği ve dilimlenmesiyle oluşan dilate kardiyomiyopatidir. Bir başka tip kalbin duvarlarının çok kalınlaştığı hipertrofik kardiyomiyopati, kalıtsal bir durumdur. Genişletilmiş bir kalp, daha inceltildiğinde, kalın olduğunda daha iyi çalışır.

Yaygın Nedenler

Kalbin büyümesi genelde kalbe ek stres sokan  ve kalp hasarına yol açan başka bir durumun var olmasıdır. Genişleyen bir kalpte pek çok farklı sebep olmasına rağmen, bazı vakalarda sebep bilinmez. Ortak bir neden, özellikle de gebelik esnasında sırasında vücut üzerinde bulunan stres olabilir. Tarz durumlarda neden geçici olduğu için hasar uzun ömürlü olmaz. Gebelik döneminde bebeklerde sorun yaratmaz. Bebekler kalp büyümesi sorunu ile doğabilir veya doğduktan sonraki yaşamda meydana gelebilir. Diğer nedenler arasında;

  • Doğuştan kalp rahatsızlığı olması, büyümüş bir kalp ile doğma
  • Kalp krizi geçiren kişilerde hasarların oluşması
  • Hemokromatozis
  • Amiloidoz
  • Anormal düzeyde kalp atışı
  • Perikardiyal efüzyon
  • Yüksek tansiyon hastalığı, sol ventrikülün kalınlaşmasına ve büyümelerin olmasına neden olur.
  • Kalpteki kapak hastalıkları
  • Anemi
  • Tiroid hastalıkları
  • Alkol ya da kokain tarzında zararlı madde kullanımı
  • Böbrekler sorunlar
  • Anormal düzeyde kapaklarda sorunlar
  • HIV virüsü
  • Kalpteki viral enfeksiyonlar
  • Akciğer hastalığı, sağ ventrikülün kalınlaşmasına ve büyümesine sebp olur.
  • Kalp kaslarında hastalık, sağda incelme oluşur. Bu kardiyomegalinin en yaygın şeklidir.
  • Hipertrofik kardiyomiyopati kalp kasının bir kısmının kalınlaşması ve büyümesi sorununa neden olan kalıtsal bir durumdur.

Neden Olan Risk Faktörleri

Anemi: Vücudun kırmızı kan hücreleri ile alakalı yoksunluğunun olduğu bir durumdur. Bu, kalp atış hızının artmasıyla büyümüştür.

Doğuştan kalp hastalıkları: Genetik yatkınlık sebebiyle bazı insanlar anormal kalp yapısıyla doğarlar. Bu doğduğunda ya da zamanla kalp genişlemesine yol açabilmektedir.

Bağ dokusu hastalığı: Organları ve vücudun diğer bölümlerini destekleyen protein bakımından zengin dokuları içeren bir hastalıktır. Bu sorun zaman içinde genişleyen kalbin meydana gelmesine katkıda bulunabilir.

Vücuttaki aşırı demir: Hemokromatoz olarak da adlandırılır. Tüketilen gıdalardan fazla miktarda demir absorbe edilmesine neden olur. Fazla demiri kalbin depolaması meydana geldiğinde büyüme oluşabilir.

Aile geçmişi: Genetik nedenlerden dolayı genişleyen bir kalple sahip olmak mümkündür. Aile geçmişinde bu sorun olan kişiler her daim risk altındadır.

Kalp çevresindeki sıvı: Perikardiyal efüzyon olarak da isimlendirilir. Kalp çevresinde bulunan anormal sıvı birikmesi sonucu meydana gelir. Sonuç olarak büyümesine sebep olur.

Kalp kapak hastalığı: Kalbin oda kısımlarında kan geçişini kontrol altında tutan valflerde bir sorun oluştuğu zaman pompalanmayan kan verimli bir şekilde toparlanır ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bundan dolayı zaman içinde büyümeler meydana gelir. Kapaklar romatizmal ateş, konjenital defektler ve hatta bazı ilaçlardan etkilenebilir.

Nadir hastalıklar: Amiloidoz tarzındaki sorunlar kalbi genişleten anormal protein oluşumunu meydana getirebilmektedir.

Tiroid hastalığı: Aşırı aktif veya yetersiz tiroid bezine sahip olmak soruna yol açar.

Tedavisi

Kardiyomegali tedavi etmek için aşağıda bulunan yöntemlerden bazıları uygulanabilir.

Kalbin atışını düzene sokan cihazlar: Büyüme ile alakalı sorun varsa kalbin normal şekilde pompalanmasını sağlamak, sol ve sağ ventriküllerin kasılmalarını düzene sokmak için bir kalp pili takılabilir.

Kapak ameliyatı: Sorunuz kalpteki bir veya daha fazla valf ile alakalı durumlar mevcutsa düzeltici ameliyat uygulaması etkilenmiş valfi sabitleyerek veya değiştirerek sorunu ortadan kaldırır.

Koroner baypas ameliyatı: arter hastalığı uzman doktor ameliyat yapılmasını tercih edebilir.

Sol ventriküler için yardımcı cihaz (LVAD): LVAD, kalpte yetmezlik meydana geldiğinde normal pompalamaya devam etmesine destek sağlamak için kalbe implante edilen mekanik bir pompadır.

Kalbe nakil: Bu seçenek hastalar için son çare çözümüdür.  Verici kalplerindeki eksiklik nedeniyle nakil bekleyen kişilerin bu süreci uzayabilir.

Tedavisi ile alakalı olarak en doğru kararı uzman doktor verir. Bu kararı vermeden önce birçok test, tetkik ve kontrol yapacaktır. Elde edilen veriler doğrultusunda tedavisi için en doğru planlama yapılır. Bu planlama dâhilinde hareket edilmesi sağlık açısından önemlidir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.