Kalp Çarpıntısı ve Vücutta Uyuşma Nedenleri

Kalp çarpıntısı, pek çok kişide meydana gelebilen bir sağlık sorunu olarak tanımlanabilir. Çarpıntının altında yatan nedenler ise oldukça farklı olabilir.

Kalp çarpıntısı

Kalp çarpıntısı, günümüzde birçok insanın günlük hayatını etkileyen bir sorun haline gelmiştir. Bunun altına yatan nedenler ise oldukça değişken olabilir. Öncelikle kişinin hastalık geçmişine bakılmalı ve sorunun kronik ya da geçici olup olmadığı anlaşılmalıdır. Elbette bu süreç dahilinde sorun uzun bir süredir devam ediyorsa uzman bir doktora başvurulmalı ve bunun sonucunda çeşitli adımlar atılmalıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve hayatın akışı karşısında sporsuz kalan bireylerde sıkça rastlanılan kalp çarpıntısı, bu gibi durumlarda hareketsizliğe bağlı yaşanmaktadır. Yoğun iş hayatı karşısında spor yapacak zaman bulamayan çalışanlar, günün çoğunu hareketsiz bir şekilde geçirebilmektedir. Nitekim bu durum, kalp çarpıntısı gibi beraberinde pek çok rahatsızlığı getirebilmektedir.

Hareketsizlik dışında kalp çarpıntısı ve vücutta uyuşma gibi rahatsızlığın daha pek çok nedeni olabilmektedir. Bunlardan biri ise hiç şüphesiz damar hastalıklarıdır. Özellikle damar tıkanıklığı ya da buna benzer daha ağır hastalıklar, gün içerisinde kalp çarpıntısı veya buna benzer sorunların oluşmasına ön ayak olabilir. Bu tarz durumlarda kişi, kendi hastalık geçmişine bakmalıdır. Eğer kalp ve damar konusunda daha önce operasyon ya da hastalık geçirilmiş ise mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır. Tüm bunların yanında kalp çarpıntısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Stres
  • Anksiyete
  • Hareketsiz yaşam
  • Sağlıksız beslenme
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Fiziksel yorgunluk
  • Bazı ilaçlar

Kalp çarpıntısı ile gelen uyuşma

Yukarıdaki nedenlerden dolayı ya da daha farklı sebeplerden kaynaklı oluşabilen kalp çarpıntısı, ne yazık ki uyuşma hissini de beraberinde getirebilmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen bu uyuşma, daha çok kan akışıyla ilgili bir durum olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle damar tıkanıklığı ya da benzeri bir damar hastalığı sonucunda oluşabilen uyuşma, kendisini çarpıntı ile birlikte gösterebilir. Bunun yanında her iki rahatsızlığın aynı anda yaşanması, çarpıntıdan kaynaklı bir uyuşmanın meydana geldiği fikrini uyandırabilir. Ancak çoğu kez uyuşma ve çarpıntı, benzer nedenlerden oluşan durumlar olarak tanımlanabilir.

Kan pıhtılaşması gibi damarda yaşanabilecek olan olumsuz durumlarda yine hastada uyuşma hissi meydana getirebilir. Eğer şiddetli bir uyuşma söz konusu ve sürekli tekrarlayan bir durumdan bahsediliyor ise uzman bir doktora başvurulmalı ve gereken önlemler alınmalıdır. Kalp krizi habercisi olarak da tanımlanabilen vücutta uyuşma, ciddi sorunlara yol açabileceği gibi yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklı da meydana gelebilmektedir. Özellikle yoğun tempoda çalışan bireylerde uykusuzluğun da devreye girmesiyle çarpıntı ve kolda uyuşukluk gibi problemler baş gösterebilir. 

Kalp çarpıntısı ve sol kolda uyuşma

Kalp çarpıntısı yaşayan bir birey, beraberinde özellikle sol kolda uyuşma gibi bir sorunu hissedebilir. Ağır vakalarda kalp çarpıntısı, ne yazık ki kalp krizinin de belirtisi olarak sayılabilmektedir. Bu gibi bir durumda özellikle vücutta uyuşma, bayılma hissi ve nefes almada zorluk gibi durumlar yaşanabilir. Beyin ve kol gibi vücudun pek çok yerini etkileyebilen kalp hastalıkları, çarpıntının yanı sıra spazm şeklinde de oluşabilmektedir. Kalp krizine nazaran daha hafif olan ancak yine de müdahale gerektiren kalp spazmı, kalp hastalıkları çerçevesinde önemli görülmektedir. Bu gibi bir durum karşısında derhal önlem alınmalı ve sağlıklı beslenmeye başlanmalıdır.

Vücutta oluşabilen kalp çarpıntısı hissi, kimi durumlarda kafeine bağlı olacak bir şekilde gerçekleşebilir. Özellikle kalp çarpıntısı ve uyuşma gibi faktörler, aşırı kafein tüketimi karşısında meydana gelebilmektedir. Bunun adına gün içerisinde tükettiğiniz kafein miktarına önem vermeli ve gerekirse kahve ve çay gibi içecekleri azaltmayı deneyebilirsiniz. Aynı şekilde ilaç kullanımına bağlı bir kalp çarpıntısı hissi yaşıyorsanız kullandığınız ilacın yan etkisini de görüyor olabilirsiniz. Eğer bu gibi bir durum ile karşı karşıya iseniz kullandığınız ilacın prospektüsüne dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca uzman doktor görüşüne de başvurmanız önemlidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.