Kalp Sancısı Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Çoğu insanda endişe ve korku nedeni olan kalp sancıları günümüzde oluşum nedenine bağlı olarak risk unsuru taşıyan rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Kalp Sancısı
Belli zamanlarda insanların çoğunda farklı nedenlerle ortaya çıkan kalbe sancı girmesi; çoğu zaman oluşması halinde panik yaratabilen bir problemdir. Genel olarak bu sorun kırk yaş üstündeki insanlarda ciddi sorunların kaynağı olabilmektedir. Kalpte meydana gelen sancı oluştuğun bölgenin hayati açıdan önemi göz önüne alındığı zaman kesinlikle ciddiye alınması, ihmal edilmeden nedenleri araştırılıp gerekli olan tedbir ve önlemlerin alınması gereken bir sorundur.
Çoğu insan tarafından göğüs kısmında üşütme gibi önemsiz bir nedenle ortaya çıkan sancılar kalp sancısı ile karıştırılabilmektedir. Kalp sancılarında genel olarak hastanın bel kısmının üst bölgesinde başlamaktadır. Ama bu kesinlikle bütün kalp sancıları ilk belin üstünde başlayacak anlamına gelmemektedir.
Nedenleri
Kalpte ortaya çıkan ve endişe nedeni olan sancılar kesin olarak vakit kaybetmeden nedeninin saptanarak gerekli olan tedavinin yapılması gereken sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda hafifi bir üşütmeye veya strese bağlı olarak ortaya çıkan bu sorun; bazı durumlardaysa kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilmektedir.
Vücutta yer alan diğer organlarda görüldüğü gibi kalp kasında da kendine ait koroner damarlar yer almaktadır. Kalbe giren kan yardımıyla beslenmesini sağlamakta olan bu damarlar; farklı nedenlere bağlı olarak yeterli oranda kan alımında bulunamazsa kalpte sancılar oluşmaktadır. Bu durumun tam tersi de söz konusu olabilir. Aşırı stres, panik gibi durumlarda artan kan basıncına bağlı olarak da kalp de ağrılar veya sancılar meydana gelmektedir. Kalpte sancı oluşmasının en yaygın ve en sık rastlanılan nedenlerini şu şekilde açıklamak mümkündür:
- Damar tıkanıklıkları
- Kalp hastalıkları
- Sigara ve tütün alışkanlıkları
- Göğüs kısmındaki sinirlerde sıkışma olması
- Kansızlık
- Hipertansiyon
- Romatizmaya bağlı ortaya çıkan rahatsızlıklar
- Üst kısımdaki sindirim sisteminde ortaya çıkan rahatsızlıklar
- Kaslarda meydana gelen problemler
- Kolesterol oranındaki yükselmeler
- Alkol kullanımı
- Yanlış beslenme tarzı
- Kaburgada meydana gelen yaralanmalar
- Diyabet rahatsızlıkları
- Enfeksiyonla ilgili olarak ortaya çıkan sorunlar
- Akciğer hastalıkları
- Aşırı kilolar
- Miyokard enfarktüsü
- Kalp damarlarında daralmalar veya tıkanmalar
- Aşırı stres, üzüntü, psikolojik baskılar, korku
- Hareketten uzak bir yaşan tarzı
- Kalbe gelen kan oranındaki yetersizlik
- Mide hastalıkları
- Aşırı oranda kafeinli içecekler içilmesi
- Ağır spor hareketleri
- Aşırı yorgunluk
- Uyku düzenindeki bozukluk
- Ağır işler
Bunun yanında bazı kalp rahatsızlıkları da kalpte sancı hissine neden olabilmektedir. Bunlara şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Kalp kasında meydana gelen iltihaplanmalar
- Hipertrofik kardiyomiyopati
- Kalp zarında oluşan iltihaplar
- Kalpte tümör meydana gelmesi
- Mitral kapaklarda yaşanan sorunlar
- Kalp kapak rahatsızlıkları
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Dünya genelinde rastlanılan ölüm oranlarında ağırlıklı bir paya sahip olan kalp hastalıkları pek çok insanda endişe ve kork nedeni olabilmektedir. Bu konuda uygulanacak tedavi yöntemi belirlenirken; bu soruna neden olan ana unsur etken rol oynamaktadır. Kalp sancılarının oluşmasına neden olan unsur eğer hayati açıdan tehlike arz ediyorsa hastanın derhal cerrahi müdahaleye alınması gerekebilmektedir. Doğuştan kaynaklanan kalp kasının fiziki yapısında oluşan sorunlarda, kapak rahatsızlıklarında, odacıklarda ortaya çıkan problemlerin tedavisinde açık kalp cerrahi yöntemi kullanılmaktadır.
Kalp sancılarının nedeni eğer hasta açısından risk taşımıyorsa; bu gibi durumlarda ilaç tedavisi yöntemi ön plana geçer. Hastanın beslenme alışkanlığını düzenlemesi, sigara ve alkolü bırakması, stresli olaylardan uzak durması, hafif ve kalbi yormayan, zorlamayan egzersizler uygulaması genellikle bu sağlık sorunun çözülmesinde, oluşum nedenine bağlı olarak başarılı sonuçlar verebilmektedir. Bu konuda yapılacak tedavide sorun yaşayan kişinin hayat tarzında değişiklik yapması, sağlıklı beslenmesi önemli roller üstlenmektedir.
İyi Gelen Şeyler
Kalp sancıları yaşayan kişilerin hayatlarında yapacakları sağlıklı bir düzenleme uygulanan tedaviye önemli destekler vermektedir. İyileşme sürecinin kısalmasına yardımcı olan kalp sancısı konusunda iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Sık bir şekilde kalpte sancı hissini yaşayan insanların sinirlerine hakim olması gerekmektedir. Bu tarz sorunları olan kişilerin kesin olarak stresten ve psikolojik baskılardan uzak kalması gerekmektedir.
- Kalp sancısı çekmekte olan kişiler bu problemin başladığı an derhal sigara veya tütün alışkanlıklarından kurtulmaları alkol gibi bağımlılık yapan alışkanlıklardan uzak durmaları gerekmektedir.
- Kilo bu sorunda önemli bir etkendir. Bu nedenle bu tür problemler yaşayan hastaların varsa aşırı olan kilolarından kurtulmaları gerekmektedir. Kilo almamaya özen gösterilmesi bu hastalığın tedavisine destek veren önemli bir etkendir.
- Bol miktarda taze e organik meyve ve sebzelerle beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Tuz kalbin en büyük düşmanlarından biri olmaktadır. Bu nedenle kalp sancısı çeken hastaların sofralarından tuzu uzak tutmaları gerekmektedir.
- Düzenli olarak kalbi yormayan egzersizler yapılmalıdır. Buna imkanı olmayan durumlarda yürüyüş de olumlu sonuç veren unsurlar arasında yer almaktadır. Hareketsiz bir yaşam felsefesinden kaçınılması gerekmektedir.
- Uyku düzeninizi kontrol altında tutun
- Vücuttaki vitamin ve mineral dengesini koruyun