Kalp Hastalıklarının Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Toplum içinde ölüm oranlarının ağırlıklı bir yüzdesini oluşturan kalp rahatsızlıklarının belirtileri konusunda bilinçli olup zamanında tedaviye başlanılması konusunda hassas davranmak gerekmektedir.
İçindekiler
Kalp Rahatsızlıkları
Vücut mekanizması için gerekli olan vitaminler, mineraller, oksijen gibi besinleri pompaladığı kan yardımıyla sağlamakla görevli olan kalp kası farklı etkilere dayanarak sahip olduğu fonksiyonları gerçekleştirirken sorunlar yaşayabilmektedir. Kalp kasında ortaya çıkan problemler hem kardiyovasküler sistemin hem de bu sistem sayesinde beslenerek fonksiyonlarını sürdüren bütün vücut organlarının, dokularının ve hücrelerinin sorun yaşamasına neden olmaktadır.
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, günlük hayatın yoğun temposuyla oluşan stresler, alkol veya sigaraya olan yatkınlıklar kalp rahatsızlıklarını ve paralelinde de sonu ölümle bitebilen ciddi sağlık problemlerini gündeme getirmektedir. Dünyada yaşanmakta olan ölüm oranları arasında ağırlıklı bir yüzdeye sahip olan kalp rahatsızlığının zamanında fark edilip gerekli olan tedavinin yapılması hayati bir önem taşımaktadır.
Erkeklerde daha yoğun olarak rastlanıldığı düşünülen kalp rahatsızlıkları kadınlar arasında ölüm nedenleri arasında ilk sırayı almaktadır. Bunun ana nedeni de kadınlarda gözlemlenen belirtiler erkeklerinden daha farklı olmasıdır. Erkeklerde direk olarak göğüs ağrısı gibi belirtiler veren bu hastalık kadınlarda baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk gibi sıradan bir soruna yorumlanabilecek belirtiler verebilmektedir.
Belirtileri
Kalp rahatsızlığı bazı durumlarda oldukça sinsi ilerleyen; herhangi bir belirti vermeden birden bire ortaya çıkabilirken bazı durumlarda da hastadan hastaya ve oluşma nedenlerine bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bu rahatsızlık kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanmakta ve bilhassa menopoz döneminden sonra sıklıkla görülmektedir. Kalp rahatsızlıkları ile ilgili belirtilerden en yaygın olanlara şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Göğüs, omuz, boyun, sırt, karın ağrıları
- Nefes alıp vermede yaşanan sorunlar ve oksijensiz kalmış hissi
- Sürekli olarak bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik durumu
- Kalp kasında dışarıdan da dinleme sırasında oldukça net olarak duyulan çarpıntılar
- Airtmi sorunları
- Bacak, ayak bileği ve karın bölgesinde oluşan ödemlere bağlı ortaya çıkan şişkinlikler
- Öksürük nöbetleri
- Şuurun geçici olarak kaybedilmesi veya bayılmalar oluşması
- Mide sorunları, bulantılar ve kusmalar
- Pembeleşen yanaklar
- Birden bire aşırı bir şekilde bilhassa göbek kısmından kilo alımları
- Dudaklarda oluşan morarmalar
- Erkeklerde erken yaşlarda meydana gelen kellikler
- Hazım problemleri
- Kalp kasında yanma hissi
- Sol kolda meydana gelen uyuşma ve ağrılar
- Göz çevresinde oluşan yağ birikimleri
- Baş ve ense kısmında oluşan ağrılar
- Morarmalar
Nedenleri
Bütün toplumlar için ciddi bir problem olan kalp rahatsızlıkları, karşılaşılan ölüm oranları arasında en sık ortaya çıkandır. Kalp rahatsızlıkları birçok çeşide ayrılmıştır. Damarlarda yaşanan tıkanmalar, daralmalar, kapaklarda yaşanan sorunlar, kalpte oluşan tümörler, kalp kası iltihaplanmaları gibi farklı şekilde gündeme gelen kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarının oluşma nedenleri farklı etkenlere bağlı olarak değişiklikler göstermektedir.
Kalp rahatsızlıklarının en yaygın şekilde gözlemlenen nedenlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Yüksek oranda kan yağlarının oluşması
- Aşırı kilolar
- Hipertansiyon
- Alkol ve sigara alışkanlıkları
- Diyabetik rahatsızlıklar
- Ani yaşanan travmalar
- Obezite
- Daha önce kalp ve kalp kapakçıkları ve damarlarla ilgili cerrahi bir müdahale geçirmiş olmak
- Damarlarda oluşan plaklara bağlı meydana gelen daralmalar
- Damar genişlemeleri
- Genetik sorunlar
- İlerleyen yaş unsuru
- Hareketten uzak bir yaşam stili
Etkileri
Kalp hastalıklarının vücut mekanizması içinde birçok etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerden en çok rastlanılan enerji kaybı, çabuk yorulma, öksürük nöbetleri, baş ağrıları, göğüs ağrıları, mide bulantıları gibi sorunlardır. Kalp hastalıkları genel olarak bilhassa göbek çevresinden ani kilo alımlarına da neden olabilmektedir.
Kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları olan kişilerde gözlemlenen; nefes almada yaşanan sorunlar, oksijensiz kalma hissi vücut mekanizmasına en önemli etkileri arasındadır. Bu sağlık sorunu solunum sistemi gibi sindirim sistemini de etkisi altına alabilmektedir. Zamanında fark edilip gerekli olan önlem alınmadığı takdirde pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirecek olan kalp hastalıkları bazı durumlarda sonu ölümle bitebilen ciddi tablolar ortaya çıkarabilmektedir.
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Kalp hastalıkları konusunda gerekli olan tanı yapılıp teşhis konulduktan sonra uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesinde oluşan hastalığın çeşidi ve oluşmasının altında yatan neden önemli faktörlerdir. Hastalığın nedeninin belirlenip tedavi edilmesi bu rahatsızlığın tedavisinde başarılı sonuç alınabilmesi için en önemli etkenlerden biridir.
Dünyada yaşanan ölüm oranlarının ana nedenleri arasında olan kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları; bu konuda yapılan araştırmaları ve incelemeleri yoğunlaştırmış; tıp teknolojisinde önemli gelişmeler ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.
Kalp rahatsızlıklarının tedavisinde iki yöntem uygulanır. İlki rahatsızlığın tedavisi edilmesiyken buna paralele olarak ikincisi bu rahatsızlığın oluşmasına neden olan sorunun saptanıp tedavi edilmesidir.
Kardiyovasküler sistem hastalıklarında ilk tedavi genel olarak medikal yolla yani ilaçla yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemi istenilen başarıyı göstermediği takdirde girişimsel yöntemlerle tedavi seçeneği gündeme gelmektedir. Eskiden geleneksel yöntem olarak kabul edilen açık kalp ameliyatları yerine günümüzde; minimal invaliz, koltuk altı kalp ameliyatı gibi yeni sistemler gelişmektedir. Bunun yanında katater yardımıyla uygulana anjiyografiler, stent, balon veya bypass gibi yöntemler de başarılı sonuçlar vermektedir.
Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kardiyovasküler sistem hastalıkları konusunda yapılan tıbbi tedavilerin yanında; bitkisel tedavi yöntemleri de başarılı sonuçlara imza atmaktadır. Kan sulandıran, kalp kası güçlendiren, damarlarda oluşan tıkanıklıkların çözülmesine yardımcı olan bir takım bitkiler, bitki kürleri veya bitkisel çaylar kardiyovasküler hastalıklar konusunda oldukça olumlu gelişmeler göstermektedir. Bu konuda en çok kullanılan kür oğul otundan yapılan kürdür. Birkaç kaşık oğul otunu iki bardak suda on dakika kaynatın. Demlenmeye bıraktığınız bu çaya biraz sirke ekleyin ve yemek arası bir fincan kadar için