Kalpte Yanma Hissi Nedenleri ve Uygulana Tedavi Yöntemleri

Kalpte yanma hissi çoğu zaman akla kalp krizi sorununu getireceği için; hastalar açısından panik nedeni olsa da, bazı durumlarda önemsiz ve kolay tedavi edilen bir rahatsızlık olabilmektedir

Kalpte Yanma Hissi

Kalp kası vücut mekanizmasının işleyişini sağlayan yaşam organları arasında en önemli konuma sahip olan organdır. Vücutta yer alan organlar arasında kanser riski olmayan tek organ olmaktadır. En güçlü kasların bulunduğu kalp kası; kan diğer organların ihtiyacı olan oksijeni, kanı ve diğer besinleri damarlar vasıtasıyla bütün organlara, dokulara ve hücrelere taşımaktadır. Kalp kası rahatsızlıkları arasında en önemlilerinden biri kalp krizidir.

Kalpte yanma hissi genel olarak kalp krizi sonrası ortaya çıkan bir durum olmaktadır. Bunun yanında kalp yanmasının oluşması paralelinde büyük sorunlar getiren oldukça ciddi ve bir o kadar da tehlikeli bir rahatsızlıktır. Kalp yanması rastlanılan kişilerde bu sorunun kendi başına ortaya çıkabileceği gibi beraberinde farklı bir rahatsızlık olma ihtimali oldukça fazla bulunmaktadır. Bu nedenle bu tür belirtiyle karşılaşıldığında bir an önce bir kardiyolog kontrolünde bulunması büyük bir önem taşımaktadır.

Belirtileri

Kalpte yanma hissi ilk akla kalp krizi sorunun getireceği için çoğu zaman hasta açısından panik nedeni olmaktadır. Oysaki çoğu zaman oldukça kolay tedavi edilebilen önemsiz hayati önem taşımayan bir rahatsızlıktan kaynaklanabilmektedir. Kalpte meydana gelen yanma hissinin belirtileri hem bu sağlık sorunun nedenini saptamada hem de tedavisi konusunda izlenecek yöntemi seçmede önemli bir rol oynamaktadır. Kalpte yanma hissinin belirtilerini üç ana gurupta inceleyebiliriz:

  • Hayati anlamda tehlike arz eden yanma kalpte oluşan hissi

Eğer yanma hissiyle birlikte göğüs üzerindeki cilt dokusunun soğuk ve nemli olması, nefes alım verim sırasında güçlük çekilmesi, göğüs bölgesinde oluşan travmalar, hızlı bir şekilde nefes alıp vermek, zihin oluşan bulanıklar, kalp ritimlerinde artmalar, zihinde bulunaklıklar meydana gelmesi belirtiler varsa zaman kaybetmeden acil olarak bir doktor kontrolünde bulunulması gerekmektedir.

Eğer kalpte oluşan yanma hissinin altında yatan herhangi bir kalp sorunuysa ortaya çıkan belirtiler; hızlı bir şekilde nefes alıp verişler, kalp ritimlerinde ortaya çıkan düzensizlikler, omuz ve kol bölgesinde ortaya çıkan basınç veya baskı duygusu, göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar.

  • Farklı rahatsızlara bağlı ortaya çıkan kalp yanma hissi

Sindirim veya solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıklara bağlı olarak göğüs bölgesinde yanma hissi oluşabilmektedir. Hazımsızlık, midede ekşime ve yanma, nefes almada sorun, şiddetli öksürük nöbetleri, göğüste ağrı, terleme, deride leke ve alerjik gibi görünen kabarcıkların oluşması, hislerde kayıp oluşması gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Nedenleri

Kalpte yanma hissinin oluşmasında pek çok neden bulunmaktadır. Kalpte yanma hissinin oluşmasının en önemli ve en sık rastlanılan nedenleri arasında kalple ilgili yaşanan bir rahatsızlık olmaktadır. Solunum sisteminde yaşanan bazı sorunların sonucunda hasta nefes alıp verme sırasında kalp kasında yanma, ağrı gibi sorunlarla karşılaşabilmektedir.

Kalpte Yanma Hissi

 

Kalpte meydana gelen yanma hisleri genellikle önemli bir sağlık probleminin belirtileri arasında yer almasından dolayı hasta açısından ürkütücü olabilmektedir. Bunun yanında göğüsteki bu yanma duygusu önemli bir hastalığın belirtisi olmadığı gibi kolay bir şekilde tedavi edilebilecek bir sağlık probleminden ötürü de kaynaklanmış olabilmektedir. Kalpte yanma hissi oluşmasının nedenleri arasında en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalp kasıyla alakalı ciddi bir sorun bulunması
  • Sindirim sistemiyle ilgili ortaya çıkan bir rahatsızlık
  • Mide ülserleri
  • Kalp kasındaki oksijen gazının taşınması sırasında ortaya çıkan problemler ve aksaklıklar
  • Solunum sistemiyle ilgili bir sorun
  • Kalp krizi sonrası

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Yanma hissinin meydana geldiği ilk andan itibaren altında yatan neden saptana kadar dikkatli olunması oldukça önemlidir. Bu durum hastada endişe yaratsa da paniğe kapılmadan hemen bir doktor kontrolünden geçerek gerekli olan testlerin ve tahlillerin yapılması gerekmektedir.  Bu sağlık probleminin tedavisinde önemli olan ilk olarak hastalığın oluşmasına neden olan faktörün bulunması gerekmektedir. Tedavi yanma hissinin oluşumun nedenine göre yön belirlemektedir.

Yanma hissi ilk oluştuğu an başlama ve bitiş süresi önemli olmaktadır. Hastanın ilk olarak uzanıp rahatlaması ve ağır bi® şekilde nefes alıp vermesi rahatlaması gerekmektedir. Bu sağlık probleminin kaynağı sindirim veya solunum yoluyla ilgili herhangi bir sorun da olabilmektedir. Soruna neden olan kaynağın bulunup tedavi edilmesi yanma hissinin de ortadan kaybolmasına neden olacaktır. Tedavi ilk olarak ilaç tedavisi şeklinde olmaktadır. Eğer sorun kaynağı kalp hastalıklarıyla ilgili bir problemse, bu gibi durumlarda gerekli görülmesi halinde anjiyografi, stent, balon uygulaması veya açık cerrahi gibi yöntemler aracılığıyla tedavi gerekebilmektedir.

İyi Gelen Şeyler

Kalpte meydana gelen yanma hissinin oluşum nedenine göre hayatın düzenlenmesi oldukça önemlidir. Bu konuda tedaviye destek olmak amacıyla bir takım bitki kürleri de kullanılabilmektedir. Kalp yanması konusunda iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastanın yemek alışkanlığını düzenlemesi, lifli sebzeler ve meyvelerle beslenmesi hazır ve kalorili gıdalardan, yağlı besinlerden uzak durması gerekmektedir.
  • Hastanın fiziksel ve yorucu olmayan egzersizler yapması önemli bir ayrıntıdır.
  • Psikolojik baskılardan ve stresten uzak durması gerekmektedir
  • Alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan, bağımlılıklardan uzak durması gerekmektedir.
  • Uyku düzenini iyi ayarlaması gerekir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.