Kalp Zarı Rahatsızlıkların Belirtileri, Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalbi çevreleyen iki zar bulunmaktadır. Bu zarların ortasında yer alan az miktarda sıvı kalbin genişlemesine ve zarların yardımcı olduğu gibi aynı zamanda zarların birbirine sürtünmesine engel olur.

Kalp Zarı

Pericardium diğer bilinen ismiyle kalp zarı; Serofibröz bir torba olup hem kalbi hem de büyük damarların ana köklerini sarmakta olan bir torbadır. 5-8 torakal vertebrallerin önünde, corpus sistemindeki iki ile altıncı kıkırdak kaburga arkasında yer almaktadır. Kalp zari yani pericardium iki tane olmaktadır Bunlar:

  • Pericardium fibrosum diğer bilinen ismiyle dış kalp zarı
  • Pericardium serosum diğer bilinen ismiyle iç kalp zarı

Kalp kasının dışta bulunan kalın zarına pericardium fibrosum ismi verilmektedir. Kalp kasıyla büyük damarların başladığı bölümü kapsayan bir torba görünümündedir. Alt kısımda bulunan diaphragmaya komşu olmaktadır. Pericardium serosum yani iç zarsa lamina perietalis(dış) ve lamina visceralis (iç) diye iki bölüme ayrılmaktadır. iç ve dış pericardium ortasında yer alan boşluk kısma cavitas pericardiaca ismi verilmektedir. Cavitas pericardiacanın içindeyse yaklaşık olarak yirmi beş santimetre küp civarında liquor pericardi ismi verilen bir sıvı bulunmaktadır.

Kalpten ayrılan arterler kalp zarını sekiz santimetre uzakta, kalbe gelen venlerse üç santimetre uzakta delmektedir. Fibröz kalp zarı esnek ve lif bakımından zengin olan bir bağ dokusudur. Seröz kalp zarı iki yapraktan meydana gelmektedir. İçte bulunan yaprak kalbin dışta bulunan yüzeyine tutunmuştur. Bu yaprağa lamina viseralüs ismi verilmektedir. Seröz kalp kasının dışta bulunan yaprağı lamina peritalis ismini almıştır. Lamina perietalis iç yüzeyde bulunan fibröz perikarda tutunmuş durumda bulunmaktadır. Fibröz perikard ile lamina peritalisin birleşerek oluşturduğu yapısal zara dış perikard denilmektedir. Seröz pericardium; lamina perietalis ile lamina viselis arasındaki boşluğa perikard boşluğu denilmektedir. Ortaya çıkan bu boşluk arasında yaklaşık olarak yirmi beş mililitre sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı sayesinde kalp kası; kasılma ve gevşeme faaliyetleri esnasında perikard zarları birbirlerinin üzerinde kolaylıkla kayabilmektedir. 

Belirtileri

Kalp zarında herhangi bir rahatsızlık dışında normal şartlarda yirmi beş mililitre civarında su bulunmaktadır. Bunun dışında pericardium sıvı birikmesi veya sıvı toplanması akut bir şekilde perikardit veya herhangi bir başka rahatsızlığın belirtisi olabilmektedir. Kanser, tüberküloz, bağ dokusu rahatsızlıkları, akut olarak rastlanılan perikarditler, hipotrioidi, böbrek yetmezlikleri kalp zarında sıvı birikmesinin en sık rastlanılan nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun dışında kalp kası ameliyatları sonrasında, travmaların arkasından veya herhangi bir kardiyolojik girişimlerden sonra, kalp krizinin arkasından veya aort damarında oluşan yırtıklara bağlı olarak da kalp zarında sıvı toplanabilmektedir.

Perikardların arasında sıvı birikmesi veya toplanmasıyla ilgili rahatsızlıklarda gözlemlenmekte olan en yaygın belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Nefes alıp verirken yaşanan sıkıntılar ve zorlanmalar
  • Oksijensiz kaldığını hissetmek
  • Aşırı çarpıntılar
  • Hızlı bir şekilde soluk alıp vermek
  • Göğüs bölgesine bıçak saplanıyormuş gibi yoğun ve şiddetli ağrılar oluşması
  • Hastanın uzanırken ağrılarının artması
  • Taşikardi sorunları
  • Kalbin sağ bölümünde ciddi bir şekilde kısıtlamalar oluşması
  • Hasta ağrılar sırasında ya otururken ya da hafif öne eğilirken ağrıları hafifler.

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp zarında sorunlar bulunan hastalara uygulanacak olan tedavi yöntemi belirlenirken bu rahatsızlığın neden ortaya çıktığını saptamak ve aynı anda oluşum nedeni konusunda da tedavi planı hazırlamak gerekmektedir. Bu konuda genellikle rastlanan sorun iltihaplar veya zarların ortasındaki boşlukta sıvı birikmesi durumudur. Böyle bir durum söz konusu olduğunda zaman kaybetmeden iğne ile girilip sıvının boşaltılması gerekmektedir.

Caption

 

Eğer rahatsızlıklara neden olan farklı bir sorun yoksa hastanın Pericardium hastalıklarının tedavisinde genel olarak uygulanan yöntemler arasında; ilaçlarla yapılan tedavinin dışında, iğne elkokardiyografi veya x ışınları yardımıyla ile girilerek zarların arasındaki boşlukta yer alan sıvının çekilmesi veya cerrahi müdahale ile perikardial pencerelerin açılması gibi girişimler bulunmaktadır.

Kalp Zarı Hastalıkları

Kalbi göğüs kafesinde sabit bir şekilde tutma konusunda büyük önem taşıyan pericardium kardiyolojik sistemle ilgili oluşabilecek enfeksiyonlara karşı kardivasküler sistemi koruduğu gibi zarlarının arasında yer alan bir miktar sıvı sayesinde kalp kasının hareket etmesini kolaylaştırmaktadır.

Pericardiumrahatsızlıkları herhangi bir enfeksiyona bağlı olabileceği gibi, enfeksiyon dışındaki sebeplerle ilgili olarak da gelişebilmektedir. Akut olarak birden bire ortaya çıkabileceği kronik bir şekilde uzun şekilde de devam edebilmektedir. Perikard rahatsızlıklarını etyolojik açıdan şu şekilde sınıflandırabiliriz:

  • Perikardiyal rahatsızlıklar spektrumu (perikarditler, Kistler, neoplasmlar, konjenital defektler)
  • Akut perikardit; kalp kasının dış zarında oluşan iltihap
  • Konstriktif perikardit; kalp kasının dış zarında oluşan kalınlaşma
  • Perikardit; pericardiumda oluşan iltihap
  • Pericardium bozuklukları
  • Zarda meydana gelen kitleler
  • Kalp fonksiyonlarını engelleyecek sıkışmalar yaratması
  • Zarın kalınlaşması
  • Doğuştan gelen bozukluklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.