Kalp Yetersizliği, Nedenleri ve Uygulanan tedavi Yöntemleri

Kardiyomiyopati ismi de verilen kalp yetersizliği sorununun belirtileri hastadan hastaya göre farklılıklar gösterse de zamanında gerekli olan önlem alınmadığı taktirde ölümle biten ciddi bir hastalıktır.

Kalp Yetersizliği

Kalp vücudun sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde faaliyetini sürdürebilmek amacıyla sürekli olarak kasılıp gevşeyerek gerekli olan kanın pompalanmasını ve dolaşımın kusursuz bir şekilde sağlanması amacıyla sıkı bir performansla çalışmaktadır. Kalp kasının farklı nedenlerin de etkisiyle; yorulup sağlıklı bir şekilde çalışmamasından doğan rahatsızlıklara kalp yetersizliği ismi verilmektedir. Kalp yetersizliği aynı zamanda kalp kasının yeterli oranda kasılıp; vücutta bulunan organların, dokuların ve hücrelerin ihtiyaçları kana yeterli miktarda ulaşamadığı anlamını da taşımaktadır.

Kalp yetmezliği aynı zamanda kardiyomiyopati olarak da isimlendirilmektedir. Bu sağlık sorunu genel olarak geçirilmiş bulunan ve tam anlamıyla tedavisi yapılmayan viral enfeksiyonların sonrasında ortaya çıkabilmektedir.

Belirtileri

Kalp kasının yeterli oranda kanı pompalamasında aksaklıklar çıkması sorununda kardiyomiyopati gündeme gelmeye başlıyor. Belirtileri hastadan hastaya değişkenlik gösteren bu rahatsızlıkta hiçbir sıkıntı yokken aniden kalp kasında meydana gelen güçsüzlük sonucu kalp kasında bulunan boşluklar büyüyerek kalp yetmezliği sorunun gelişmesine meyil verebilmektedir. Kalp yetersizliğinin belirtileri genel olarak bütün damar ve kalp rahatsızlıklarının belirtilerine oldukça benzemektedir. Kalp yetersizliğinin en sık rastlanılan belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Nefes alıp verirken yaşanan sıkıntılar
  • Oksijen yetersizliği hissi
  • Çarpıntılar veya aritmi sorunun ortaya çıkması
  • Yüksek tansiyon sorunu
  • Kesik bir şekilde nefes alıp verme
  • Karın bölgesinde ve bacaklarda oluşan şişkinlikler
  • Sürekli olarak hissedilen yorgunluk, bitkinlik veya halsizlik gibi enerji düşüklüğüne bağlı olarak yaşanan sorunlar
  • Vücutta toplanan sıvı nedeniyle oluşan ödemler ve şişkinlikler
  • Aşırı kilo alımları
  • Öksürük nöbetleri
  • İştahsızlık yemek yeme isteğinin azalması
  • Geceleri sık bir şekilde tuvalete gitme isteği
  • Göğüs ağrısı
  • Yatarken yüksek yastık bulundurma ihtiyacı

Nedenleri

Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan kardiyomiyopati altında farklı nedenler yatsa da genel olarak bu hastalığın ortalığa çıkmasına etken durumlar; geçirilen bir kalp krizi, kalp kası ve damarlarla ilgili rahatsızlıklar, yüksek tansiyon sorunları gibi etkenlere bağlı olarak meydana gelen kalp kasında tahribatlar oluşmasıdır. Bununla beraber kardiyomiyopati sorununa zemin hazırlayan bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bunlar;

Kalp Yetersizliği

  • Doğuştan gelen rahatsızlıkları
  • Kapakçıkta oluşan sorunlar
  • Geçirilmiş olan viral enfeksiyonlar
  • Kalp kasında meydana gelen sıkıntılar
  • Akciğerlerle ilgili yaşanan sorunlar
  • Kronik bir şekilde baş gösteren böbrek rahatsızlıkları

Zamanında fark edilip gerekli olan tedavinin durumlarda; hastanın yaşamsal faaliyetlerini yitirmesine sebep olan kardiyomiyopati oldukça önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Kalp kasının vücutta bulunan organlar, dokular ve hücreler için gereken kanı zamanında ve gerektiği oranda pompala yamamasına bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde bilhassa akciğerlerde sıvı birikmeye başlar. Bu da farklı rahatsızlıkların da ön plana geçmesine zemin hazırlamaktadır.

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kardiyomiyopati sorunun tedavisinde izlenecek yolu, bu sağlık problemin kaynağı olan sorun belirlemektedir. Altında yatan neden tedavinin şeklini belirlemektedir. Bu konuda genel olarak yapılacak tedavide medikal yani ilaç tedavileri ilk basamaktır. Kalp kasının vücutta kan pompalarken edindiği yükü azaltmak amacıyla hastaya ilk idrar söktürmeye yardımcı olan ilaçlar verilir. Bunun ana nedeni bozulan böbrek fonksiyonlarından kaynaklı olarak vücutta tuz ve suyun birikmesidir. Bu idrar söktürücüler sayesinde on iki veya on beş litre civarında hacim kaplayan kan ortalama olarak yedi litre civarına indirilir.

Kardiyomiyopati kaynağı eğer kalp kasında yer alan kapaklardan kaynaklanıyorsa bu durumda, kapakların değiştirilmesi gerekmektedir. Damarlardan veya farklı bir nedenden kaynaklanan kardiyomiyopati sorununda oluşum kaynağı ne ise onun saptanıp ortadan kaldırılması, uygulanacak tedavi yönteminin en önemli aşaması olmaktadır. Kardiyomiyopati sorunlarında eğer hastalık ciddi risk oluşturuyor ve hastanın sağlığını tehlikeye sokuyorsa, bu gibi durumlarda artık kalp nakli olayı söz konusu olmaya başlayacaktır.

Diyet Tarifleri

Kardiyomiyopati rahatsızlığı olan hastaların; doktor tarafından uygulana tıbbi tedavisinin yanında aynı zamanda yine doktor, hemşire veya diyetisyenlerin önerdiği doğrultuda, doğru bir şekilde beslenmesi yapılan tedavinin başarılı olmalısında önemli bir etkendir.

Kardiyomiyopati sorunu olan hastalar günde en fazla iki litre sıvı tüketmelidir. Bu sıvının kapsamını hesaplarken sadece su değil sıvı kapsamına bakmanız gerekmektedir. Portakalda bulunan su, içilen çay, çorba gibi besinler bu iki litrelik limitin içinde hesaplanmalıdır. Aynı şekilde bir gün içinde tükettiğiniz tuz oranına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Kardiyomiyopati olan hastalar bir gün içinde maksimum bir tatlı kaşığı altında tuz tüketmeli, mümkünse hiç tuz kullanmamalıdır. Salam, sucuk gibi besinlerden uzak durun. Yemekleri tuzsuz yapın ve tabağınıza aldığınız yemeğe asla tuz koymayın. Dengeli beslenin ve ideal olan kilonuzu korumaya özen gösterin. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Haftada iki gün balık yiyebilirsiniz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.