Koroner Bt Anjiyografi Yapım Aşamaları ve Zararları

Kalp ve damar sağlığı için bt koroner anjiyografi çekimi sayesinde çok kısa süre içerisinde hastaların kalp ve damarları hakkında 3 boyutlu görüntü alınabilmektedir.

Koroner Bt Anjiyografi

Koroner Bt Anjiyografi Görüntüsü

Kalp ve damar hastalarının anjiyo işlemi günümüzde bilgisayarlı tomografi ile gerçekleşmesine Koroner Bt Anjiyografi yöntemiyle gerçekleşmektedir. Bilgisayarlı tomografi ile birlikte hastaların vücutlarında bulunan damarların nasıl olduğu, tıkalı olduğu ya da başka bir sorunun olup olmadığını anlamak için gerçekleşecek görüntüleme yöntemi olmaktadır. Bilgisayar tomografisi sayesinde kalpten kitlesel bölgelerinden görüntü alarak sonuçları verecektir.

Çekilen görüntüleme sistemi içerisinde elde edilecek olan görüntülerin damarlarda kesitsel olarak yansıyacaktır. Damarların gözlemlendiği görüntülerin çıktısı olarak 3 boyutlu halde sonucu doktorun görmesini sağlayacaktır. Özellikle de atardamarların görüntülemesi yapılacağı zaman damardan bir madde verilmesi ile birlikte yapılacaktır. Bu sayede damarların görüntüsü daha net olarak 3 boyutlu olacaktır. Bu işlem Koroner Bt Anjiyografi olarak isimlendirilmektedir. Şu kişilerden istenmektedir.

  • Yüksek kolesterol sahibi olanlar;
  • Ailesinde kalp hastalığı olanlar
  • Sigara içenler;
  • Stresli bir yaşama sahip olanlar.

Son zamanlarda gerçekleştirilen bt koroner anjiyografi sayesinde kısa süre içerisinde ve ağrısız bir şekilde komplikasyonlara yer vermeden koldan verilecek olan kontrast madde ile birlikte bu maddenin atardamara ulaşması ile birlikte tomografi sonucu elde edilecektir. Bu işlem neticesinde yapılacak olan anjiyo sırasında damarlara katater yerleştirilmesi olmayacağından daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşecektir.

Koroner Bt Anjiyografi Çekimi

Bt anjiyografi çekimi öncesinde hastanın çekim öncesinde en az 4 saat boyunca aç olması ve hazırlıklı olarak görüntüleme merkezine gelmesi gerekmektedir. Öncesinde doktor tarafından kullandığı ilaçların hakkında bilgi verilmelidir. Bazı ilaçların çekime engel olacağı için doktor tarafından kesilmesi gerekebilir. Çekim öncesinde hastanın rahat kıyafetler giyinmelidir. Çekime girerken rahat kıyafetler giyinmesi ve üzerinde herhangi bir takı bulunmaması gerekmektedir. Çekim sırasında hastane önlüğü giyilmesi ve masaya yatacaktır. Hastaya kol damarı açılacaktır. Damarlarından kontast madde verilecektir.

Bu madde yüzünden biraz mide bulantısı olabilir. Mide bulantısının geçici olması nedeniyle hastalar biraz nefesini tutması durumunda geçecektir.

Hasta yattığı masadan kaydırılacak ve cihazın içerisine sokulacaktır. Burada vücudun farklı bölgelerinden görüntüler alınır. Bilgisayarlı tomografinin çekimi sırasında hastanın aktarılan görüntüler ile birlikte 20 dakika ile 1 saat arasında çekim sürecektir. Bu çekim sonucunda görüntüler doktora gönderilecektir. Kalp ve damarların 3 boyutlu görüntüsü incelenecektir. Bu sayede katater ile gerçekleşecek olan anjiyoda oluşacak komplikasyonlar oluşmayacaktır.

Koroner Bt Anjiyografi Fiyatı

Birçok hastanede gerçekleşmekte ve SGK kapsamında olmaktadır. Özel hastanelerde ise SGK kapsamında olan hastaların fark ücreti ödemeleri gerekmektedir. Koroner Bt Anjiyografi görüntülemesini gerçekleştirmek için ilk olarak kardiyolog ya da kalp ve damar cerrahi tarafından damarların ve kalbin sağlığını ve bir sorun olup olmadığını anlamak için doktor tarafından istenilmelidir.

İstenilmesi sonucunda özel hastanelerde, görüntüleme merkezleri ve SGK kapsamında olan hastanelerde görülecektir. Devlet hastaneleri, araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinde SGK kapsamında çekimi mümkün olacaktır. Ücret ödemeleri gerekmeden yapılsa bile bazı özel hastanelerde ise çekilen teknik sonucunda bazı hastaneler SGK kapsamında hastaneler olsa bile bir miktar ücret ödemeleri gerekmektedir.

Ayrıca SGK ile anlaşmaları olmayan hastanelerde ise bilgisayarlı tomografinin ücretini hastanın kendisinin ödemesi gerekmektedir.

Koroner Bt Anjiyografi Zararları

Bilgisayarlı tomografi sayesinde radyasyon riskinin olmaması sayesinde daha az riskli olmaktadır. Damardan verilen madde nedeniyle bazı alerjik reaksiyonların gelişmesi görülebilir. Bu durumda alerjik reaksiyonlar olması sonucunda kişilerin nefes alma sorunu oluşacağı gibi yutmada güçlük çekmesi görülebilir. Cildin altına kaçması ile birlikte de kaşıntı görülecektir. Çekim sırasında ilk olarak hastaların genel sağlık probleminin olmaması gerekmektedir. Gebe olan kişilere yapılmamalı ve böbreklerinde sorun olan kişilere de yapılmayacaktır. Kontast maddesine alerjisi olanlarda şu belirtiler çıkar.

  • Yutma güçlüğü;
  • Kaşınma;
  • Yanma;
  • Boğazda şişme;
  • Dilde şişme.

Görüntüleme sonrasında hastaların hemen normal hayatlarına dönmesi mümkün olacaktır. Kişilerin herhangi bir sorun ve sıkıntı yaşamadan evlerine hemen dönebilirler. Verilen kontrast madde enjekte edilecek olması nedeniyle kişilerde mide bulantısı ya da kusmanın olması görülebilir. Çok kısa sürecek olduğu için kişilerde bir sorun olmayacaktır. Oluşabilecek herhangi bir alerjik reaksiyon maddenin verilmesi sonucunda hemen ortaya çıkar. Bu durumda ise görüntüleme merkezinde hemen müdahale edilecektir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.