Koroner Bilgisayarlı Anjiyografi Kalp Tomografisi

Kalp tomografisi kalbin içerisindeki damarları ve kas dokularını x ışınları ile görüntüleyerek hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisinde kullanılmaktadır.

Koroner Bilgisayarlı Anjiyografi Kalp Tomografisi

Kalp Tomografisi

Kalp tomografisi kalbin içerisindeki damarların işleyişini ve bu damarlarda tıkanıklık olup olmadığını x ışınları yardımıyla görüntüleyerek olası rahatsızlıkları bulan bir yöntem olmaktadır. Tıp dünyasında kalp damarları ve kalbin işleyişi hakkında bir nevi röntgen çekmeye benzeyen tomografi, hastalıkların tanı ve tedavisinde oldukça etkili olmaktadır. Kalbin tomografisinde bilgisayarlı sistemler kullanılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi adını alan bu yöntem ile kalp kesitler halinde incelenmekte ve anjiyografi yapılmış gibi kalp damarlarının içerisi de bilgisayar ekranına yansıtılabilmektedir. İki boyutlu bir şekilde görüntülenen kalp ve damarları bilgisayar sistemi sayesinde üç boyutlu bir şekilde görüntülenebilmektedir.

Kalp tomografisinde bilgisayarlı sistem kullanılsın ya da kullanılmasın kalbin ve damarların daha belirgin hale gelmesi için ilaç verilmektedir. Hastaya konstrast madde verilir. Bu maddenin vücuda alınması ile birlikte tomografisi çekilecek olan bölüm daha net bir şekilde görüntülenebilmektedir.

Kalp tomografisinde bilgisayar kullanımı ve x ışınları ile elde edilen görüntüler anjiyografi ile birleştirildiğinde hiçbir şekilde anjiyoya gerek kalmadan bilgisayar ortamından damarlardaki tıkanıklıkların görülmesini sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı kansız anjiyo ismini almıştır.

Bilgisayarlı Kalp Tomografisinin Avantajları

Kalpte bulunan atardamarların durumunu tespit etmekte kullanılan bu yöntem kısa sürede sonuç vermesi ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak daha basit ve masrafsız bir şekilde yapılması ile bilinmektedir. 10 saniye gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilen bilgisayarlı kalp tomografisinde derin ven trombozu, damarlardaki tıkanıklıklar, hasarlar, pulmoner emboli, anevrizma gibi sorunlar ortaya çıkarılabilmektedir.

Kalp bütün yönleri ile incelenebildiğinden dolayı daha kolay bir şekilde tanı ve tedavi yöntemlerine başlanabilmektedir. Detaylı bir şekilde kalbin bütün yönleri ile ortaya konmasını sağlayan bilgisayarlı sistemler kalp atışlarını da görüntüleyerek nabız hakkında da bilgi verebilmektedir. Kalbin kan pompalamasındaki aksaklıklarını da ortaya çıkarabilmektedir.

Kalp Tomografisi Çekimi

Çekim Aşamaları

Tomografi gününden bir gün önce hastanın sigara, viagra, alkol, enerji içeceği, çay kahve gibi tüketmemesi gerekir. Bilgisayarlı kalp tomografisi uygulanacak olan kişiye konstrast madde verilmeden 4-6 saat öncesinde yemeyi ve içmeyi kesme uyarısı yapılır. Eğer kosntrast madde kullanılmayacaksa tomografiden 2-3 saat önce yeme içme kesilebilir. Hastaya damar yolu ile konstrast madde verilir. Tomografi esnasında hastanın üzerinde metalik parçalar bulunmamalıdır. Bunun için metal içeren giysiler ve takılar çıkarılır.

Hasta tomografi cihazına yatırılarak cihaza doğru bir şekilde konumlanması için başın, kolların ve ayakların yeri düzenlenir. Göğsün üzerine elektrot adı verilen ve kalbin hızını ölçen parçalar koyulabilir. Bazı durumlarda ise bunlara da gerek kalmamaktadır. Kalbin çok hızlı atması halinde atışların yavaşlatılması için hastaya ilaç da verilebilmektedir. Tomografisi çekilecek olan hastanın kalbe kadar olan vücut kısmı yavaş yavaş cihaz içerisine girer. Kişinin kapalı ortam fobisi yoksa ya da çocuk değilse hareketsiz bir şekilde burada durması gerekecektir.

Kalp tomografisi çekilen kişi en az 10 en fazla ise 60 dakika boyunca cihazın içerisinde durabilir. Tomografi çekimi esnasında hiçbir acı hissedilmemektedir. Ayrıca ilaçlı tomografi çekimi sonrasında kişilerin bol bol su içmesi gerekmektedir.

Zararları ve Yan Etkileri

Kalp tomografisi şu durumlarda istenmektedir:

  • Doğuştan kalp sorunları olması halinde
  • Kalp damarlarında oluşacak her türlü tıkanıklığın belirlenmesinde
  • Kalpteki atardamarların durumunu belirlemede
  • Kalp tümör ve kitlelerinin belirlenmesinde
  • Kalbin pompalama işlevini ölçmede
  • Koroner arterde yağlanma ve plak oluşumu halinde tomografiye ihtiyaç duyulur.

Kalp tomografisinde kullanılan x ışınları yüksek miktarda radyasyon içermektedir. Bu nedenle tomografiye şu kişiler için riskli olmaktadır:

  • Hamileler ve hamilelik şüphesi olanlar
  • Emziren anneler
  • Böbrek hastalıklarına sahip olanlar
  • Konstrast maddeye karşı alerjisi olanlar
  • Aşırı kilolu olanlar
  • İlerlemiş düzeyde şeker hastalığı olanlar
  • Genel vücut sağlığında sorun olanlarda.

Tomografi için kullanılan konstrast madde kişilerin vücudunda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca deri altına kaçan bu madde nedeniyle ciltte kaşıntı, yanma, kızarıklık gibi durumlarda görülebilir.

Emziren annelerin tomografi çekilmesi mecburi ise bebeklerini bir gün boyunca emzirmemeleri gerekir.

Nefes alma ve yutmada güçlük de görülebilecek durumlardandır. Bu durumun ortadan kalkması için bol bol su içmek gerekir. Böbrek sorunları olan kişilerde konstrast madde nedeniyle böbrek sorunları da görülebilir.

Kalp Tomografisi Fiyatları

Kişilerde kalp tomografisine karar verilmesi halinde hastanelerin uyguladıkları yönetmelikler ve kişilerin sigorta ya da BAĞKUR gibi imkanlara sahip olup olmasına göre ücretlerde değişebilmektedir. Özel kliniklerde, devlet hastanelerinde ve özel hastaneler gibi çeşitli yerlerde tomografi hizmeti sunulmaktadır. Cihazların gelişmişlik durumu ve hastanelerin belirlemiş olduğu muayene ve tomografi fiyatlarına göre de ödeme miktarları değişebilmektedir.  Ayrıca devlet kurumlarında cihazların özel olmasından dolayı muayene için ek ücret talep edilebilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.