Kalp Endoskopisi Çekim Nedenleri ve Riskleri

Doğumsal kalp hastalıklarını ya da daha sonradan meydana gelmiş olan kalp hastalıklarının teşhis etmek amacıyla yapılmaktadır.

Kalp Endoskopisi

İnsanların kalbinin hareketlerinin resimlerini oluşturmak amacıyla kullanılmakta olan bir test olmaktadır. Ağızdan mideye gidecek olan ince bir tüp yardımıyla yapılmaktadır. Ucunda bir ışıklı kamera bulunmaktadır. Kaburgalar veya akciğerler bölgesinde kalp resimlerinin oluşmasını sağlayacaktır. Bu işlem sonucunda doktor tarafından daha net bir şekilde kalbin resimlerini görmeyi sağlayacaktır. Doktor tarafında kalp hastalıklarından şüphelenilmesi durumunda daha yakından kalbin incelenmesi amacıyla yapılacaktır. Kalp kapakçıklarının kan akışını düzenli olup olmadığını incelemek için yapılan kalp endoskopisi sırasında aynı zamanda da doppler ultrasonda kullanılmaktadır. Kalbin nasıl çalıştığını, yapısını ya da işlevini kontrol etmek amacıyla kullanılan kalp endoskopisi inceleme testi olmaktadır. 

Kalp Endoskopisi Çekim Nedenleri

Kalp kapaklarının ve odacıklarının doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edebilmek için yapılmaktadır. Kişilerde meydana gelecek olan kalp kapak hastalığı miyokard, perikardiyal hastalıklar, enfektif endokardit, kardiyak kitleler ya da konjenital kalp hastalıklarının araştırılmasında çok önemlidir. Kalp ameliyatı çektirmiş olan kişilerin ameliyatından sonra yapılacak bir yöntem olmaktadır. Bunun sonucunda kişilerin kalp kapakçıklarının nasıl çalıştığı konusunda bilgi verecektir. Ayrıca kalbin sol üst bölümünde oluşacak anormallikleri de kontrol etmek amacıyla uygulanacak bir yöntem olmaktadır. Protez kalp kapakçığı takılan hastalarda, kalp içerisinde kan pıhtısından şüphelenilmesi durumunda, Göğüs bölgesinde yapılacak olan ultrason sonucunda net olarak görüntüleme alınamadığı zamanlarda, Bozulmuş kalp kapakçığına sahip olan kişilerde, Aort koarktasyonu, anevrizma hastalığını değerlendirmek için yapılır. Ayrıca doğumsal olarak meydana gelecek olan kalp kusurlarını görmek amacıyla, kalp delikleri oluşan hastalarda yapımına ihtiyaç duyulmaktadır.

Kalp Endoskopisinden Öncesi

İşlem öncesinde doktorunuz ya da hemşire sizlere detaylı olarak bilgi verecektir. Genellikle çekim öncesinde 12 saat boyunca herhangi bir şey yememeli ve içmemesi gerekmektedir. Hastanın her zaman için aç olması tavsiye edilmektedir. Hastaneye tek olarak gelmesi uygun olmayacağı için kendisine yardım edecek olan bir yakını ile gelmesi gerekmektedir. Kalp endoskopisi öncesinde eğer ki herhangi bir yandaş hastalığı olan yutma güçlüğü çeken ya da yemek borusu ve midesi ile ilgili olarak bir sorun yaşamakta olan kişilerin öncesinde doktorlarına haber vermeleri gerekmektedir. Ayrıca bu işlem sırasında kişinin burnu tıkalı olmaması gerekmektedir. Ve eğer ki diş protezi varsa işlem öncesinde çıkartması gerekmektedir.

Kalp Endoskopisi Çekim Aşamaları

İşlem öncesinde boğazınızdan bir tüp ile yemek borunuza inilmesi söz konusu olacağı için kişinin öğürmesi görülmektedir. Bu durumun olmaması ya da az olmasını sağlamak amacıyla kişilerin boğazına ve damağına özel bir sprey sıkılacaktır. Bu sprey lokal anestezi olarak uygulanacaktır. Hastanın damar yolu açılmalıdır. Genellikle koldan açılan bu damar yolu sonucunda sakinleştirici ilaç verilecektir. Genellikle işlem esnasında hasta uyutularak yapılmaktadır. Hastanın ağzına endoskopi tüpünü ısırmaması için bir ağızlık yerleştirilecektir. Eğer hasta uyanık olması durumunda hastadan midesine tüp inerken yutkunması gerekmektedir. Bu esnada doktor tarafından kişi yutkunurken endoskopi tüpü yemek borusundan iletilir. Bu işlem sonrasında hastanın eğer ki ulaşılması gereken bölgeye erişilmesi durumunda hastanın yutkunmaması ve sadece burundan nefes alıp vermesi ağzını kullanarak nefes alıp vermemesi gerekmektedir. Kalp incelemesi başlanacak ve kalbin resimleri çekilecektir. Bu süre ortalama 20 dakika sürecektir. Endoskopi tüpü başarılı bir şekilde çıkartılır. Hasta eğer ki uyuyorsa hastanın uyandırılması sonucunda dinlenme odasına alınır.

Kalp Endoskopisi Riskleri

Uygulama bittikten sonra iki saat boyunca kişinin bir şey yememesi ve içmemesi gerekmektedir. Çekim esnası sırasında boğaza öğürme azaltacak olan sprey sıkıldığı için bunun etkisi geçene kadar boğazda uyuşukluk hissi yaşanabilir. Kişilerin sakinleşmesi amacıyla verilmiş olan sakinleştirici nedeniyle hastanın gün içerisinde uyku hali görüleceği gibi aynı zamanda da sersemlik oluşur. Bu sebeple de kişilerin herhangi bir araç kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Kişilerin boğazında ve yemek borusunda birkaç gün boyunca acıma hissi olacaktır. Bu geçici bir durumdur. Güvenilir bir yöntem olmaktadır. Bu nedenle de sıklıkla herhangi bir yan etkisi olmayacaktır. Kişilerde ani kan basıncının düşmesi görüleceği gibi ağızdan kan gelmesi gibi durumlarda oluşabilir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.