Merdiven Çıkarken Kalp Çarpıntısı

Kişilerin merdiven çıktıktan sonra ya da dik bir yokuş tırmandıktan sonra nefes darlığı ya da çarpıntısının olması görüldüğü gibi bayılma gibi bir durumda söz konusu olması halinde kişilerde kalp zayıflığının olduğuna işaret edebilir.

Merdiven Çıkarken Kalp Çarpıntısı 

Normal bir insanın kalbi dakikada 60 ile 100 arasında atması normal sayılmaktadır. Bazen psikolojik nedenlerden dolayı, bazen fiziksel aktivitelerden kaynaklı olarak bu atış hızında artmalar görülmektedir. Kişi normalde kalbinin attığını hissetmiyorken, kalp atış hızı dakika da normal seviyenin üstünde olması durumunda göğüs bölgesinde ve boynunda bu artışı hissedecektir. Özellikle de fiziksel olarak kalp çarpıntısının oluşma nedenleri arasında kişilerin fiziksel olarak aktivitelerinin az olması, kilolu olması ve yaşının ilerlemesi gibi durumlarda ortaya çıkacaktır.

Kişilerin yokuş tırmanırken ya da merdiven çıkması durumunda meydana gelecek olan kalp çarpıntısının nedenleri arasında aşırı zorlanma olmaktadır. Özellikle de yoğun olarak alışılmadık bir şekilde egzersiz yapılması kişilerde bu duruma neden olur. Kalp atım hızı çok yükselecek ve bu durum kişilerin rahatsız olmasına neden olacaktır. Fiziksel olarak bir aktivite içerisinde olmak, egzersiz yapmak, hareketsiz olan kişilerin dinlenmeden yokuş tırmanması ya da dinlenmeden merdiven çıkmaları hem solunum sorununun olmasına hem de kalp çarpıntısına neden olacaktır. Özellikle de bu durum sigara ve alkol kullanan, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan, obez kişilerde daha sıklıkla görülecek bir durum olmaktadır.

Fiziksel olarak kendisini zorlayan, ağır egzersizler yapan ve dinlenmeden hızlı bir şekilde merdiven çıkmış olan kişilerin kalp çarpıntıları boğaz ve boyun bölgesinde de hissedilmektedir. Bunun yanı sıra birçok kişinin hızlı bir şekilde merdiven çıkması sonucunda baş dönmesi, bulanık görme, nefes almakta sorun, terleme, mide bulantısı gibi belirtilerde olabilir.

Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Her zaman için kalp sağlığını korumak için hareketli bir yaşam tarzına sahip olunması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Fakat bir anda yapılan ağır egzersizler ise kalp sağlığının bozulmasına neden olacağını unutmamalısınız. Bu nedenle hareketsiz bir yaşam tarzına sahip bir kişiyseniz yokuş tırmanmak ya da merdiven çıkarken ilk zamanlarda dinlenerek çıkmalı ve bir anda hızlı bir şekilde çıkmanız kalp ritminizin bozulmasına neden olacaktır.

Merdiven çıkarken veya çıktıktan sonra bir süre nefes darlığı, boğaz kuruluğu ve kalp çarpıntısı sıklıkla yaşlı ve aktivite bakımından eksik olan kişilerde görülmektedir. Buna ek olarak çıkmakta oldukları merdivenin dik olması ve çıkacağı kat sayısının fazla olması sonucunda hızlı bir şekilde çıkması da kalp çarpıntısının oluşmasına neden olacaktır. Kişilerin sıklıkla günümüzde merdiven kullanmak yerine asansör kullanmayı tercih etmeleri, yürümek yerine araçlarını kullanmaları onların alışık olmadığı egzersiz eksikliği nedeniyle de kaynaklanacaktır. Birçok kişinin yaşamakta olduğu tiroid hastalığı ile karşı karşıya kalan kişilerin dinlenmeden hızlı bir şekilde merdiven çıkması sonucunda çok hızlı kalp atışlarının olmasına neden olacaktır. Özellikle de sigara içen ve ciğerleri tıkalı olan ya da astım gibi hastalığa sahip olan kişilerin hızlı bir şekilde merdiven çıkarken solunum sorunları nedeniyle yeteri miktarda nefes alamaması sonucunda da ortaya çıkabilir.

Kalp Çarpıntısını Önlemek

Kişinin yaşı kaç olursa olsun, uzmanlar tarafından her zaman için düzenli beslenmeleri ve egzersiz yapmaları tavsiye edilmektedir. Merdiven çıkarken basamakların dik olması durumunda ulaşacakları kata çıkana kadar dinlenmeleri, hızlı bir şekilde çıkmamaları gerekmektedir. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak sizin bedeninizin alışmasını sağlayacaktır. Asansör kullanmak yerine, her zaman merdivenleri tercih etmeniz bir süre sonra alışmanızı sağlayacaktır.

Sigara kullanımı ciğerlerin hasar görmesine neden olacağı gibi kalbin de hasar görmesine neden olacak bir alışkanlıktır. Bu nedenle de merdiven çıkma esnasında kişilerin sigara içmeyen kişilere oranla hem soluk soluğa kaldıkları hem de çarpıntılarının olduğu görülmektedir. Sigarayı bırakmanız her zaman için daha sağlıklı bir hayatı yaşamanızı sağlayacaktır.

Merdiven çıkma esnasında çarpıntınız olduğunu hissettiğiniz an itibari ile, dinlenmelisiniz. Herhangi bir kalp hastalığınız olmaması durumunda ritim bozukluğuna yol açmaması için merdiveni bir anda hızlı bir şekilde çıkmak yerine dinlenerek yavaş bir şekilde çıkmalısınız. Merdiven çıkarken her zaman için trabzanlardan tutunarak ya da duvardan destek alarak yavaş bir şekilde çıkmanız sizin kalp çarpıntısı olmasını engelleyecektir.

Olabildiği kadar az kafein tüketmeniz, daha çok yeşil yapraklı sebzeleri ve soğuk su balıklarını yemeniz kalp sağlığınız için büyük bir önem taşımaktadır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.