Kalp Çarpıntısı Nedenleri ve Geçmesi İçin Yapmanız Gerekenler

Kalp çarpıntılarının nedeni sadece kalp hastalıkları sonucunda ortaya çıkmayacak diğer fizyolojik sebeplerden ötürü de oluşacaktır. Bazı yaşam koşulları çocuklar ya da yetişkinlerde sıklıkla kalp atışlarının oluşmasına neden olur.

Kalp Çarpıntısı 

Kalp çarpıntısı bir dakika içerisinde 100 kereden daha çok atım sonucunda meydana gelecek ve kendisini hissettirecektir. Kalp çarpıntısının olma nedenleri arasında kişilerin sadece kalp hastalıkları sonucunda meydana gelmeyecek, kullanmakta olduğu ilaçların yan etkileri sonucunda, yaptıkları ağır egzersizler ya da stres sonucunda da meydana gelebilecek bir sorun olmaktadır. Kalp çarpıntısı kendisinde ya da ailesinde herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan bir kişide meydana geliyorsa genellikle zararsız olması ile bilinmektedir. Çok nadirde olsa çarpıntının düzensiz olması tedavi gerektiren, bir takım kalp rahatsızlıklarının oluşması sonucunda meydana gelecek durumdur. Bunun da kardiyolog tarafından yapılan testler sonucunda uygun tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Kalp çarpıntısı yaşamakta olan bir kişinin sıklıkla endişeye kapılması görülmektedir. Çok hızlı atması, kalbin kanı her zamankinden daha çok pompalaması, çırpınıyormuş gibi bir his vermesi ya da kalp atışlarında atlamanın olması gibi durumlar söz konusu olacaktır. Bu sıkıntılar kişilerin sadece göğüs bölgesi üzerinde belirti olarak vermeyecektir. Aynı zamanda da kişilerin boyun kısmında da kalp çarpıntısı olduğu zamanlarda çarpma meydana gelecektir. Kalp çarpıntısının yürürken, dinlenirken, ayakta dururken ya da yatmakta olduğunuz zamanlarda oluşabilecek olduğunu da unutmamalısınız.

  • Stres, anksiyete, panik atak gibi psikolojik sebepler;
  • Çok ağır egzersiz yapılması;
  • Gün içerisinde çok fazla kafein tüketilmesi;
  • Sigara tüketen kişilerde;
  • Kadınların hormonal değişikliklerinin olduğu adet dönemi, gebelik ya da menopoz dönemleri içerisinde;
  • Kullanmakta olduğu kimyasal ilaçların yan etkileri;
  • Ağır yemekler yemesi;
  • Astım ilaçlarının tüketimi.

Birçok kişi kalp çarpıntısı sebebi ile doktora gitmesi durumunda bunun nedenlerinin bulunmaması bilinmektedir. Sadece kalp hastalıklarından kaynaklanmayacak ve kişilerde tiroid bezinin aktif bir şekilde çalışması sonucunda da kalp ritminin bozulmasına sebep olacaktır.

Kalp Çarpıntısı Risk Faktörleri ve Komplikasyonlar

Kişilerde meydana gelen kalp çarpıntısı daha sıklıkla çok stresli iş yerinde ya da yaşam tarzı olan kişilerde görülmektedir. Panik atak ya da anksiyete gibi psikolojik sorunları olan kişilerde de sıklıkla yaşanmaktadır. Özellikle de kadınların gebelik dönemi içerisinde sıklıkla yaşadıkları bir sorun olarak kalp çarpıntısı gebelik dönemi içerisinde ara ara görülmektedir. Özellikle de kış ayları içerisinde olan kişilerin soğuk algınlığı ya da astım hastalarının kullanmakta olduğu ilaçlar nedeniyle de görülmektedir. Bazı kişilerin aktif tiroid bezine sahip olmaları sonucunda da kalp çarpıntısı riski altında olmaktadır. Daha önceden kalp krizi geçiren ya da kalp sorunları olan kişilerde sıklıkla kalp çarpıntısı görülme riski bulunmaktadır.

Daha sıklıkla kalp rahatsızlığı yaşamakta olan kişilerin kalp çarpıntısı ile birlikte bir takım komplikasyonlarda içermektedir. Bunlar sıklıkla kalbin çok hızlı atması sonucunda kan basıncının düşmesi sebebi ile bayılma görülmektedir. Kalp durması nadiren de olsa insan hayatı tehlikeye atacak bir durumdur. Çarpıntı atriyal fibrilasyon sebebi ile oluşması durumunda kişilerin kalbin üst kısmında bulunan kapakların kan toplaması sonucunda pıhtı oluşması sebebi ile felç rahatsızlığı görülmektedir. Kalp yetmezliği de hastalarda atriyal fibrilasyon sebebi ile meydana gelebilecek sıkıntıların başında olmaktadır.

Kalp çarpıntısı şikayeti olan ve sıklıkla tekrar etmesi durumunda kardiyolog tarafından muayene edilmelisiniz. Doktora gideceğiniz zaman aç karnına olmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Kalp çarpıntısı ile ilgili olan bütün şikayetlerinizi ve komplikasyonları doktora söyleyeceğiniz gibi aynı zamanda da aileniz içerisinde herhangi bir kalp rahatsızlığı yaşamakta olan bir kişi varsa bunu da belirtmelisiniz. Kullanmakta olduğunuz bir takım ilaçların kalp çarpıntısı yapabilecek olması sebebi ile sizlerde bu ilaçları doktorunuza söylemelisiniz.

Kalp Çarpıntısı Tedavi Yolları

Çok sık meydana gelmeyen ve birkaç saniye içerisinde kendiliğinden geçmekte olan çarpıntılar meydana geliyorsa bunda korkulacak bir durum olmadığını fakat çarpıntıların sık sık meydana geliyorsa ve kalp hastalıklarına sahipseniz o zaman sizlerin de göğüs bölgenizde sıklıkla rahatsızlık yaşamanız, bayılma, solunum sorunlarını yaşamak ya da baş dönmesi gibi belirtilerde kalp çarpıntısı ile birlikte oluyorsa o zaman sizlerin de bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Kalp çarpıntısının herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklandığını öğrenebilmek için kalp ritmini değerlendirmek amacıyla EKG çekimi, 24 saat ile 72 saat arasında kalbin atışlarını izlemek amacıyla holter kullanılması gerekmektedir. Bunun dışında bir de kalp ultrasonu olan ekokardiyogram yöntemi uygulanmaktadır.

Kalp çarpıntısı yaşamakta olan kişinin derin ve şiddetli bir şekilde birkaç dakika boyunca öksürmesi gerekmektedir. Şok uygulaması olarak soğuk su içmelisiniz. Kişilerde kalp çarpıntısı meydana gelmesi sonucunda yaşam tarzında değişikliğe gitmesi gerekmektedir. Bu durum onun çarpıntılarını azaltma konusunda yardımcı olacaktır. Stres ve kaygının azalması amacıyla kişilere sıklıkla meditasyon ya da yoga gibi nefes alma egzersizleri uygulamaları tavsiye edilmektedir. Kafein, nikotin ya da kullanmakta olduğunuz kimyasal ilaçları olabildiği kadar azaltmanız gerekmektedir. Kişilerin düzenli uyku uyumaları gerekmektedir. Ev ile iş yerinde oluşan sıkıntıları özellikle de gece uyumaya hazırlanıyorken düşünmemeye çalışmalısınız. Gün içerisinde çay, kahve, alkol ya da enerji içeceklerinden olabildiği kadar az tüketmelisiniz. Bunun yerine melisa çayı ya da papatya çayı tüketmeniz daha sakin olmanızı sağlayacaktır. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.