Gizli Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Herhangi bir belirti göstermeden bir anda ortaya çıkan ani kalp krizi olmaktadır. Atar damarların tıkanması sonucunda bir anda meydana gelecektir. Kişi önceden kalp krizi belirtileri yaşamaz.

Gizli Kalp Krizi

Kalp krizinin ilk belirtileri arasında göğüs ağrısı ve nefes darlığı olmaktadır. Fakat gizli kalp hastalığı yaşamakta olan bir kişinin herhangi bir belirti vermeden ilerlemesi sonucunda bu durumda hasta gizli kalp hastalığı yaşamaktadır. Bu hastalık hiçbir belirti vermeden sessiz bir şekilde ilerleyecektir. Hastalığın ilerlemesi ve kişinin hayatında kalp krizi olmasına neden olacak en büyük nedenlerin başında diyabet gelmektedir. Tansiyon yüksekliği de hastalığın ilerlemesi konusunda bir neden olarak gösterilecek olduğu gibi, aynı zamanda kişilerin dikkat etmeden kolesterol yüksekliğine sahip olmaları da bu durum içerisinde büyük rol oynamaktadır. 65 yaş üzerinde olan hem kadınların hem de erkeklerin hayatını tehlikeye sokan bir hastalık olmaktadır. Kalp kasını beslemekte olan koroner arter damarlarının tıkanması sonucunda kişilerde kan akımı giderek azalmaya başlayacaktır.

Bazı kişilerde kalbe kan gitmesi belirtilere neden olacakken, bazı kişilerde ise herhangi bir belirti vermeyecektir. Bu durum kişilerin yaşayacak olduğu ciddi sorun olmaktadır. İşte hastalığın herhangi bir belirti vermeden ilerlemesi durumuna gizli kalp krizi denmektedir.

Gizli Kalp Krizi Belirtileri

Gizli kalp krizinin belirtileri normal kalp krizi gibi bir anda oluşan belirtilere sahip değildir. Kişilerin sıklıkla efor sarf etmesi sonucunda ortaya çıkacak olan belirtileri bulunmaktadır. Bunlar sıklıkla merdiven çıkarken, egzersiz yaparken bir takım gizli kalp krizi belirtilerini önceden hissetmeleri mümkün olacaktır. Koroner  damarlarında tıkanma olmasına rağmen kişilerin;

  • Göğüs ağrısı;
  • Mide bulantısı;
  • Nefes Darlığı;
  • Yorgunluk.

Bu belirtiler gizli kalp krizi hastalığı olan bir kişide olmayacaktır. Damarlar giderek daralması sonucunda kişinin ani kalp krizi geçirmesine neden olur. Bu hastalar sıklıkla ailesinde kalp krizi geçiren birisi olması durumunda, sigara tüketmeleri ve 65 yaşın üzerinde olmaları durumunda mutlaka bir kardiyoloji doktoru tarafından muayene yapılmaları gerekmektedir.

Gizli Kalp Krizi Nedenleri

Kadınların özellikle hormonal değişiklik yaşamaya başladığı menopoz dönemi içerisinde gizli kalp krizi geçirme riski artacaktır. Gizli kalp krizine aynı zamanda “sessiz iskemi” olarak da adlandırılmaktadır. Koroner damarların tıkanmasına neden olan birçok durum olmaktadır. Sürekli olarak yağlı yiyecekler tüketmek, kolesterol bakımından yüksek olan yiyecekler tüketmek, az su içmek gibi birçok neden koroner arter içerisinde plak ve yağların birikmesine neden olacaktır. Koroner arter hastalığı olarak da bilinen bu durum daha sonraları kişilerde kalp krizine neden olacak ciddi bir rahatsızlık olmaktadır.

Kalp kasına oksijenli kanın ulaşmasını sağlayacak olan damarların sertleşmesi durumunda ya da daralması sonucunda koroner arter hastalığı meydana gelecektir. Damarların sertleşmesi ya da daralmasının nedenleri arasında kolesterol ilk sırada olmaktadır. Plak adı verilen maddelerin birikmesi sonucunda meydana gelecektir. Bu birikime ateroskleroz adı verilmektedir. Birikim olan damarların çok az kan akmasına neden olacaktır. Bu durumda da kalp kasının oksijensiz kalarak kas üzerinde bulunan hücrelerin ölümüne neden olacaktır.

Gizli Kalp Krizi Tedavisi

Diyabet hastaları, yüksek tansiyon ve sigara kullanan yaşı ilerlemiş kişilerin kalp sağlığı için muayene olması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak yapılacak testler arasında efor testi, Holter kullanımı, bilgisayarlı tomografi ve stres testi yapılarak hastalığın tanısı konulacaktır. Tanı konulduktan sonra hastanın ilk olarak yaşantısında ciddi bir değişikliğe gitmesi gerekmektedir. Bu durumda hastaların sigara kullanıyorlarsa kullanımını bırakmaları ve alkol tüketmemeleri gerekmektedir. Hastanın yağlı yiyecekler tüketmemesi gerekmektedir. Zeytinyağı tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Bunun dışında hastanın eğer ki kilo sorunu varsa diyete girerek kilo vermeleri tavsiye edilmektedir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar zamanında alınması gerekmektedir. Bu ilaçlar plak oluşmasını engelleyecek ve oluşan plağın yok olmasını sağlayacaktır.

Gizli kalp krizi oluşmasını engellemek için kalp sağlığına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Sigara kullanımı ve alkol tüketiminden uzak durmalı, düzenli olarak spor yaparak sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Sık sık doktor kontrolüne giderek muayene olmalı ve testleri yaptırmalıdır.

Atardamarlarda oluşan plaklar sonucunda gizli kalp krizi geçirmiş olan bir hastanın vakit kaybetmeden ilk olarak anjiyo ile stent takılacaktır. Stent olmasına rağmen ilk 6 ay içerisinde ikinci bir kalp krizi ya da spazmı geçirmiş olan bir kişinin koroner bypass ameliyatı olması gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.