Mide Hastalıkları ve Kalp Çarpıntısı Arasındaki İlişki

Mide ve kalp çarpıntısı arasında meydana gelen olası bir paralellik, özellikle kalp hastalıklarında yenilen yiyeceklere daha fazla dikkat etmeyi gerektirir.

Mide hastalıkları nedenleri

Mide hastalıkları ve kalp çarpıntısı, kimi durumlarda birbirleriyle ilişkili olabilmektedir. Özellikle mide hastalığı geçiren ya da hazımsızlık tarzı hafif mide rahatsızlığı yaşayan bireylerde kalp hastalıklarının görülme riski de oluşabilir. Çoğu zaman kendisini belli eden hazımsızlık, özellikle şeker hastalarında çok daha ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Yenilen yiyeceklerin olması gereken sürede sindirilememesi beraberinde hazımsızlığa ve çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açar. Bu tarz bir durum ile karşılaşmamak adına ise alınabilecek belli başlı önlemler bulunur. Ancak bu önlemlere geçmeden önce mide hastalıklarının nedenleri tam olarak bilinmeli ve araştırılmalıdır.

Genel olarak mide rahatsızlığı ya da mide hastalıkları şu nedenlerden meydana gelebilmektedir:

  • Gerekenden çok daha fazla yiyecek tüketimi
  • Kronik hastalıklar
  • Acılı ve baharatlı yiyecek tüketimi
  • Çok yağlı, ağır yemek tüketimi
  • Aşırı kahve tüketimi
  • Asitli içecekler vb.
  • Yanlış ilaç kullanımı

Bahsi geçen mide hastalıkları nedenleri, özellikle gün içerisinde birçok kişinin yaşayabileceği sorunlara kaynaklık etmektedir. Özellikle kronik mide rahatsızlığı yaşayan bireylerin acılı yiyeceklerden uzak durması gerekir. Beraberinde mide yanması sorunu gibi problemleri ortaya çıkartan bu yiyecekler grubuna aynı zamanda asitli içecekler de girer. İçeriğindeki asit ve şeker oranı neticesinde bünyeye zarar veren asitli içecekler, şeker hastaları için de zararlı olarak görülür.

Sadece mide hastalıkları için değil, hayatınızı daha sağlıklı geçirmek adına tükettiğiniz yiyeceklere dikkat etmeli ve daha sağlıklı besinlere yönelmelisiniz. Eğer doktorunuz diyet programı oluşturursanız buna uymanız, tedavi sürecini çok daha etkili ve hızlı hale getirecektir. Tabi süreç içerisinde ağır yiyeceklerden de uzak durmanız gerekir.

Kalp çarpıntısı belirtileri

Bahsi geçen mide rahatsızlıkları, beraberinde kalp çarpıntısı getirebilir. Özellikle hazımsızlık yaşandığı sırada ortaya çıkabilen kalp çarpıntısı, kendisini hızlı bir şekilde çarpan kalp, nefes almada zorluk, yatma isteği ve ölüm korkusu gibi belli eder. Özellikle akşam saatlerinde meydana gelebilen kalp çarpıntısı, ağır yenen akşam yemeği sonrasında ortaya çıkabilir. Bunun olmasına neden olan şey ise elbette midenin olması gereken süre içerisinde yenilen yiyecekleri hazmedememesi ve boşaltım sisteminin devreye girerek görevini yerine getirememesidir.

Yağlı, acılı ya da buna benzer bir yiyecek, hem midenizin hem de kalbinizin olması gereğinden daha fazla çalışmasına neden olacaktır. Nitekim yaşayacağınız ufak bir mide rahatsızlığı, kalbin vücuda kan pompalamasını arttırabileceğinden kalbin atış hızında değişiklikleri de meydana getirebilir. Bu gibi bir durumda kişi, kalbin aşırı derecede çarptığını ve nefesinin daraldığını hissedebilir. Özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilere, detaylı bir şekilde listelenmiş perhiz verilir. Yenilmemesi gereken yiyeceklerin yanı sıra vücudun sağlıklı kalabilmesi için diyet uygulanması gerekir.

Mide rahatsızlığı tedavi

Mide rahatsızlıkları çarp çarpıntısı yapabileceği gibi oluşabilecek olan kalp hastalıkları da bazı durumlarda mide rahatsızlığı yaşamanıza neden olabilir. Bu tarz bir durumda yapılması gereken şey ise elbette mide hastalıkları adına tedavi yöntemlerini uygulamaktır. Uzman bir doktora başvurmanız gerektiği gibi midenizi korumak adına belli başlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Özellikle hazır gıda tüketimine dikkat etmeli, ayrıca yeterli miktarda su içmelisiniz.

Mide hastalıklarında tedavi, yaşanan rahatsızlığa göre değişmektedir. Eğer midenizde var olan bir hastalık ile kalp çarpıntısının doğrudan bir bağlantısı var ise farklı uzmanlık alanlarına danışabilir, gerekli olan tedaviyi hızlı bir şekilde edinebilirsiniz. Bazı durumlarda kalp rahatsızlığının tedavisi sırasında mide hastalıkları için de hap desteği gerekebilir. Özellikle ağır ilaçların kullanımı sırasında midenin asit dengesi bozulabileceğinden koruyucu bir hapa gereksinim duyulmaktadır. Ayrıca olası bir kalp rahatsızlığı – mide hastalığı bağlantısında dil altı hapı ve mide için antibiyotik gibi ilaçların kullanımına da rastlanılır. Ayrıca kalp hastalarının kullanmaması gereken ilaçları da göz önünde bulundurması gerekir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.