Mide Ağrısı ve Kalp Krizi Belirtileri ve Nedenleri
Mide ağrıları bazı durumlarda kalp krizlerinin belirtisi olabileceği gibi, kalp krizlerinin belirtileri arasında da mide yanmaları veya ağrıları yer almaktadır.
Mide Ağrısı ve Kalp
Farklı nedenlere bağlı olarak midede oluşan ağrılar çoğu zaman sonu ölümle sonuçlanabilecek bir kalp rahatsızlığı hatta daha da önemlisi kalp krizi belirtisi olabilmektedir. Dünyada yaşanan ölüm oranlarında ağırlıklı bir payı olan kalp krizleri belirtileri arasında yer alan mide ağrıları konusunda dikkatli olmalı ve bu konuda meydana gelen şikayetleri ciddiye almak, çoğu zaman sonu ölümle bitebilecek önemli bir rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olabiliyor.
Pek çok nedeni olan mide ağrıların oluşmasına en önemli etkenlerden biri de kalp rahatsızlıklarıdır. Kalp krizleri genellikle yoğun göğüs ağrıları ile ortaya çıkmamaktadır. Bazı durumlarda basit olarak tamlanan mide yanmaları veya ekşimeleri de kalp krizi belirtileri arasında bulunmaktadır.
Kalp krizleri oluşmasında en önemli etkenlerden biri de kanda oluşan pıhtılardır. Bu pıhtılar nedeniyle kalp kasına gelen kan oranında bir engellenme oluşmaktadır. Buna bağlı olarak olarak da kalp kasında sıkışmalar, kramplar ve ağrılar oluşmaya başlar. Bu ağrılar yayılarak; boyuna, kola hatta mideye kadar yayılabilmektedir.
Aslında kalp kasında oluşan bu ağrı bazı durumlarda midede oluyormuş hissi de verebilmektedir. Oldukça tehlikeli olan bu sorun; ciddiye alınmadığı takdirde hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra ortaya çıkan her mide ağrısının nedeni de kalp kası olmayabilmektedir.
Belirtileri
Mide ağrıları veya yanmalar bazı durumlarda kıyafet değiştirmiş bir kalp krizi olarak karşınıza çıkabilmektedir. Kalp krizi geçiren birinde mide yanmaları oluşabileceği gibi; mide yanması olan kişiler kalp krizi de geçiriyor olabilmektedir. Bu iki olayın arasındaki farkı kesin olarak anlamak kolay değildir. Bu konuda oluşan atağın hangi durumlarda ortaya çıktığı ve ne kadar süre sürdüğü tanının kesin olarak konulmasında önemli bir belirti olmaktadır.
Kalp krizleri genel olarak sarf edilen bir efor veya hasta hareket halindeyken meydana gelmektedir. Kriz anında hastada çarpıntılar, daralmalar ve göğüs bölgesinde sıkışmalar gündeme gelir. Hastanın boyun, sol kol, çene ve sırt bölgesinde sanki dünyanın sonu gelmiş gibi bir ağrı hissine kapılınır. Aynı anda hastada nefes alıp vermede sorunlar, terlemeler, baş dönmeleri mide ağrısı ve kusma isteği söz konusu olur.
Mide yanmasının da pek çok belirtisi olmaktadır. Bu konuda rastlanılan en kesin belirti hastanın genellikle bu ağrılara yemek yedikten sonra rastlamasıdır. Bazı durumlarda mide ağrıları hasta uzandığı zamanlarda dinlenme sırasında ortaya çıkar. Bunun ana nedeni; midede yer alan asitlerin mide hareketleri ve yer çekimi etkisiyle aşağı bölgelere doğru kayması, bağırsaklara yönelmesidir. Farklı bir durum da gerinme sırasında ortaya çıkar. Hasta gerinme sırasında; midesindeki asitler yemek borusuyla mide arasında bulunan bağlantı bölümüne doğru kayar. Bu da yanma veya ağrı oluşumu olarak karşımıza çıkar.
Nedenleri
Genel olarak mide yanması şikayeti olanlar ellerini kalbinin üzerine getirirler. Çok sık karşılaşılan bu olayda has sanki erimiş bir lavı kusacak hissine kapılır. Bu gibi olaylarda bazen sorun nedeni mide ile yemek borusu arasında bulunan kaslarda oluşan sorunlardır. Sindirim sisteminin çalışmasında yenilen yiyecekler çiğneme sırasında gevşetilir. Midenin giriş kısmında yer alan kapaklarda meydana gelen basınca bağlı olarak oluşan yemek asitleri kapaklardaki basıncın gevşemesine bağlı olarak mideye geri akar. Bu da midede yanma hissedilmesine neden olabilmektedir. Bu asitlerin geri dönme oranlarındaki fazlalık yemek borusunun hasar görmesine ve paralelinde de hastada ülser oluşmasına neden olabilmektedir.
Etkileri
Mide ağrıları çoğu zaman kalp krizi zannedilebilmektedir. Kalp krizi mide ağrısına neden olabileceği gibi, mide ağrıları da kalp krizi belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Mide ağrılarının oluşmasına etki eden pek çık faktör bulunmaktadır. Bazı durumlarda stres gibi basit sayılacak bir sorun bile bu rahatsızlığın oluşmasına etki edebilmektedir. Bunun dışında mide ağrılarını etkileyen en önemli etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Fazla kilo rahatsızlıkları
- Kardiyolojik sistem rahatsızlıkları
- Kalp krizleri
- Oğünlerin seyrek ve fazla yenmesi
- Alkol ve sigara kullanılması
- Uzun bir süre öne doğru eğilir pozisyonda bulunarak midenin sıkışmasına neden olmak
- Yağlı, baharatlı ve ağır besinlere bağlı olarak mide de ekşimeler yaşanmasına sebep olmak
- Yanlış yatış pozisyonları
- Asitli ve gazlı içeceklere verilen ağırlıklar
- Kafeinli içeceklerin sıklıkla tüketilmesi
- Bazı ilaçların yan etkileri