Sinirsel Kalp Ağrısı Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Psikolojik etkenlere bağlı olarak meydana gelen kalp ağrıları; kardiyolojik sistem rahatsızlıklarına bağlı olmamasına rağmen zamanında gereken tedbir alınmazsa ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Sinirsel Kalp Ağrısı
Günümüzde yaşanmakta olan zor hayat şartları, sürekli mücadele etmeye bağlı oluşan yorgunluklar, psikolojik baskılar ve strese bağlı yenilen aşırı yemeklere bağlı oluşan kilolar, endişelerin paniklerin sigara ve alkole olan yönlendirmeleri sinirsel kalp ağrılarını gündeme getirmektedir.
Kalp rahatsızlıkları endişesiyle hastaneye giden hastaların ortalama yüzde on beşlik bir kısmını sinirsel bir şekilde oluşan kalp ağrıları almaktadır. Sinirsel oluşan kalp ağrılarının nedenleri arasında en önemli etkeni ritimlerde meydana gelen bozukluklar almaktadır.
İç sıkıntılar, stres, psikolojik etkenlere bağlı olarak kalp ağrıları oluşabilmektedir. Hafif düzeyde olan ağrılar, hasta sinirlendiğinde daha çok artış göstermektedir. Çevresinde sevdiği birini kaybetmek, yoğun sınav dönemleri, arkadaşlarla diyaloglarda yaşanan sıkıntılar ailede yaşanan sorunlar sinirsel kalp ağrıları nedenleri arasında yer almaktadır. Tıp biliminde prekordal catch sendromu olarak isimlendirilen sinirsel kalp ağrıları iyi huylu bir rahatsızlıktır.
Genel olarak ergenlik döneminde karşımıza çıkan sinirsel kalp ağrıları, sırt ve göğüs bölgesinde başlamaktan nefes alıp verirken artmaktadır. Kısa süren bu ağrılar genel olarak beş dakika içinde geçmektedir. Aynı zamanda bu ağrılar derin bir şekilde nefes alıp verirken kesilebilir. Sinirsel kalp ağrıları aynı gün içinde birden fazla kez tekrarlanabilmektedir. Bu ağrıların yaşanan psikolojik sorunlar dışında tam olarak nedenin anlaşılmamasına rağmen hasta açısından herhangi bir risk faktörü bulunmamaktadır.
Kardiyolojik olarak bir tedavi yöntemi bulunmayan bu ağrı atakları genellikle adolesan dönemlerde azalma göstermektedir. Sindirim sistemi ile sıkıntılara bağlı olarak da ortaya çıkabilen bu sorun bilhassa göğüs bölgesinin altında yanmaya benzer bir şekilde oluşup, reflü veya ülser kökenli de olabilmektedir. Genel olarak tarifinde zorlanılan sinirsel kalp ağrılarında yenilen yemekle ilişkisi bulunabilmektedir.
Nedenleri
Kardiyolojik sistem nedeniyle oluşan ani ölüm olayları arasında yapılan incelemelerde hastaların büyük bir çoğunluğunun rahatsızlık döneminde bir takım psikolojik yakınmaları olduğu ve depresif bir dönemde bulunduğu saptanmıştır. Bazı insanlarda ortaya çıkan kalp ağrıları herhangi bir kardiyovasküler sistem rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlığa bağlı olmadan ortaya çıkabilmektedir. Yaşanan bu tür sorunlar genellikle an içinde yaşanan yoğun strese bağlı olarak oluşmaktadır.
Yaşanmakta olan sinirsel bozukluklar aynı zamanda kardiyolojik sistemde farklı sorunlara da neden olabilmektedir. Bu sorunlara bağlı olarak oluşan kardiyolojik sistem bozukluklarına şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Strese bağlı olarak damarlarda meydana gelen daralmalar
- Kalp dokusunda bulunan kan oranında ortaya çıkan azalmalar
- Kalp yetmezlikleri
- Enfarktüsler
- Aritmi sorunları
- Hipertansiyon rahatsızlıkları
- Hipotansiyon sorunları
- Kalp kapaklarında sorunları
Sinirsel sorunlara bağlı olarak kalp ağrılarının oluşmasının en yaygın nedenlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Sinirsel etkenlere dayalı olarak kalp ağrısı çekilmesinin farklı nedenleri de bulunmaktadır. Yaşanan sinirsel etkenler aynı zamanda sempatik sinir sisteminin fonksiyonunda artışa neden olmaktadır.
- Strese bağlı böbrek üstündeki bezlerde salgılanan adrenalindeki artışların kandaki basıncın ve solunum artmasına neden olması
- Sinirlenme ve öfkenin an şekerindeki artışlara neden olması ve bu olayın kardiyolojik sisteme verdiği hasarlara bağlı olarak meydana gelen ağrılar
- Psikolojik sorunlar kardiyolojik sisteme ait olan damarların daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar.
- Sinirsel sorunlar kanda pıhtılaşmaya neden olan tormbositlerin artışına neden olur. Bu da korner damarlarda tıkanmaya bağlı olarak kalp ağrılarını gündeme getirir.
- Öfke ve sinir anında oluşan çarpıntılar
- Panik atak sorunun yarattığı kardiyolojik sorunlar
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Sinirsel kalp ağrılarının tedavisinde en önemli olan husus, öfke, sinir, korku ve endişe yaratan sorunla mücadele etmeyi veya ortadan kaldırmayı öğrenmektir. Bunun yanında hasta hayatında yapacağı bir takım düzenlemelerle bu ağrıları minimuma indirebilir hatta tamamen kurtulabilir. Hastanın ağrıları oldukça huzursuz edici düzeydeyse, ilk olarak yapılması gereken sakinleşmek, oturmak, uzanmak veya sinirlenmeye neden olan ortam veya olaydan kaçmaktır. Bunun yanında bu tür şikayetleri olan hastaların alkol veya sigara gibi eğilimleri varsa uzak durmaları oldukça önemli bir ayrıntıdır.
Sinirsel kalp ağrısı olanların yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir kardiyolojik rahatsızlık veya başka bir fiziksel rahatsızlık sorunu olmadığı anlaşılırsa bir psikiyatri uzmanına görünmesi gerekmektedir. İlk başta sinirlerinin kendisine verdiği zararları ve zemin hazırlayacağı başka rahatsızlıkların bilincine varıp kontrol altında tutmayı öğrenmesi gerekmektedir. Bunun yanında sinirsel etkisi olan kardiyolojik sistemiı yoran kola, çay, kahve gibi kafein içeren içecekleri tüketmemesi önerilmektedir. Kilo sinirsel kalp ağrıları konusunda tetikleyici etken olmaktadır. Hastanın zayıflaması veya kilosunu kontrol altında tutması önetilmektedir.
Hastanın kendisini rahatlatacak aktivitelere yönelmesi de bu sorunun tedavi olmasında yardımcı bir kaynaktır. Doğa yürüyüşleri, müzik, dinlenme, yalnız kalmama gibi hastanın kendini mutlu ve güvende hissedeceği ortamlar yaratması önerilmektedir.