Reflü ve Kalp Çarpıntısı Arasındaki İlişki

Reflü, mide asidi dolayısıyla yaşanan hastalıklar arasında bulunur. Peki, reflü nedeniyle herhangi bir kalp çarpıntısı ya da benzeri bir kalp rahatsızlığı yaşanır mı?

Reflü ve kalp çarpıntısı

Reflü, Türkiye’de oldukça sık rastlanılan hastalıklardan biri olarak tanımlanabilir. Mide, yenilen yiyeceklerin sindirimi adına yoğun bir asit salınımı gerçekleştirir. Hastalığa sahip bireylerde ise söz konusu mide asidi, mide kapakçığının doğru çalışmaması gibi durumlarda yemek borusuna kaçar. Bu esnada yoğun bir yanma hissi oluşan hastada özellikle yemek borusundan ve mideden şikayetler duymak mümkündür. Nitekim yoğun derecede asidik olan mide asidi, yemek borusunda ve mide içerisinde yoğun bir rahatsızlık oluşturabilir. Her ne kadar sindirimi sağlıklı bir şekilde sürdürmek adına bu aside ihtiyaç duyuyor olsak da hastalığın baş göstermesi durumlarında asidin zararlarını da görmek mümkündür.

Son zamanlarda sıkça anılan reflü ile bağlantılı kalp hastalıkları ise aslına bakılırsa genel olarak bir ilişki içerisinde olmayabilir. Her ne kadar midede oluşan herhangi bir hastalık kalp üzerine baskı uygulayabilse de reflü hastalıklarının oldukça az bir oranında kalp çarpıntısı meydana gelmektedir. Eğer reflüye eşlik eden bir kalp çarpıntısının var olduğunu düşünüyorsanız uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

Genellikle kalpte bir hastalığın yaşanmasına neden olmayan reflü, ancak yine de mide hastalıkları içerisinde değerlendirilir. Nitekim mide hastalıkları da kalbi baskılayacağından ötürü olası bir paralel durumdan bahsetmek de mümkün olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise sorunun kaynağına inmek ve hastalığın araştırmasını yapmak gerekir.

Reflü nedenleri

Aslına bakılırsa reflü hastalığının birden çok nedeni bulunur. Stres, sigara, alkol, yanlış beslenme ve psikolojik sıkıntılar gibi sebeplerden ötürü reflü hastalığına rastlanılabilir. Özellikle şehir hayatının getirdiği streslerden dolayı reflü ve benzeri mide hastalıklarına sıkça rastlanılır. Bunun yanında hazır gıdaların ve asitli içeceklerin tüketiminden dolayı da yine mide rahatsızlıklarının yaşanması mümkündür. Yoğun koşuşturma esnasında pek çok insan, beslenme öğünlerini atlıyor ve bunu yaparken daha çok hazır gıdalara yöneliyor. Kolaylık açısından bireye fayda sağlayan bu durumsa ne yazık ki daha sonralarda kendisini çeşitli hastalıklar ile göstermekte.

Tüm bu nedenlerin yanında kronik mide hastalıkları yaşanan bireylerde reflü görülmesi mümkündür. Mide kapakçığının doğru çalışmaması, gastrit ve buna benzer daha pek çok rahatsızlık sonrasında işin içerisine bir de reflü girince, ne yazık ki hasta zorlu günler yaşayabilmektedir. Beslenme öğünleri sırasında acılı, baharatlı ve yağlı yiyeceklerin tercih edilmesi de yine reflü gibi hastalıkların doğmasına yol açabilmekte. Soğan ve benzeri gıdaların tüketimi, yine acılı gıdalar içerisine girmektedir. Eğer mideniz hassas ise bu tür yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Ayrıca yine doktor kontrolüne başvurmalı ve gereken önlemleri almanız önerilir.

Reflü tedavisi

Yanma, mide asidinin ağza gelmesi, yutkunmada zorluk gibi belirtiler ile hayat kalitesini etkileyen reflü, tedavi sürecinde bireye sorumluluklar yükler. Eğer reflüden kurtulmak istiyorsanız öncelikli olarak yaşam tarzını değiştirmeniz gerekebilir. Eğer gün içerisinde sağlıklı beslenmiyor ve bahsi geçen yiyecekleri tüketiyorsanız bu durumu değiştirmelisiniz. Hazır yiyecekler sadece midenizi değil aynı zamanda kalp sağlığınızı da olumsuz yönde etkiler. Bunun yanında bolca su tüketmeye özen göstermeli ve sıvı kaybı yaşamamaya dikkat etmelisiniz. Tüm bunları yaptığınız halde reflü sorunu ile boğuşmaya devam ediyorsanız uzman bir hekime görünerek ilaç tedavisine başlamanız da olasıdır.

Gerekli ilaçların doktor kontrolünde alınması durumunda hastalıkta yavaşlama ya da azalma görülebilir. Mide koruyucuları ve çeşitli reflü ilaçları neticesinde hastalık yine de kontrol altına alınmıyorsa doktorunuz ameliyatı önerebilir. Mide fıtığı gibi problemlerin de işin içerisine dahil olmasıyla yapılabilen reflü ameliyatı, genellikle mide ile yemek borusunun buluştuğu kapakçığın güçlendirilmesi ile gerçekleştirilir.

Tabi ameliyattan önce hastalığın teşhisi açısından pek çok testin yapılması da mümkündür. Her zaman için doktorunuz size en iyi seçeneği sunacaktır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.