Reflünün Kalp Ritmini Bozması

Üst gastrointestinal sistemin fonksiyonlarının bozulması sonucunda patolojik olan bir süreç başlayacaktır. Hastalığın çok uzun bir süre devam etmesi sonucunda özofagusta bulunan enflamatuar süresinin de başlaması görülecektir.

Reflü ve Kalp Ritmi

Birçok kişilerde görülmekte olan gastroözofageal reflüye bağlı olan sindirim sisteminin üst kısmında görülmekte olan en yaygın kronik hastalıklardan bir tanesi olmaktadır. Reflü, midenin ve duodenumun içeriğinin özofagusa retrograd şeklinde dökülmesi sonucunda olur. Reflü hastalığı yaşamakta olan kişilerde sıklıkla mide yanması görülmektedir. Bu durum göğüs kafesinin arkasında olup daha sıklıkla yemeklerde 1 ya da 2 saat sonra olacağı gibi kişilerde gece de meydana gelecektir. Kişilerde fiziksel egzersizden sonra oluşacak yorgunluk görülmektedir.

Mide de ağrı oluşacağı gibi kişilerin yediklerinde yutma sırasında da ciddi zorluk yaşayacaklardır. Bu belirtiler sıklıkla özofagusun daralması veya şişmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bir takım mide reflüsü ilerlemiş olan hastalarda özofageal olmayan belirtilerde görülmektedir. Bunlar sıklıkla akut koroner kalp hastalığı gibi belirtilerin olmasına neden olacaktır. Hastaların en sıklıkla şikayetleri arasında göğüs kafesinin arkasında şiddetli bir ağrının olmasından yakınırlar. Özellikle de bu tür belirtiler hastalarda geceleri çıkacaktır. Bunun yanında kuru öksürük olacağı gibi boğaz ağrısının da olması söz konusu olacaktır. Bronşit gelişmesi söz konusu olduğundan mide içeriğinin trakea ve bronş içine atılması sonucunda meydana gelecektir.

Kişilerde meydana gelecek olan koroner kalp rahatsızlıkları sonucunda birçok kişinin midesinde ekşime şikayetleri görülmektedir. Kişilerin yaşının ilerlemesi ve sağlıksız bir şekilde beslenmeleri sonucunda birçok kişilerde kronik insidanslarında artış ve bununla birlikte koroner arter hastalığının belirtileri arasında reflü sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Reflünün Kalbe Etkisi

Hastalarda meydana gelmiş olan Gastroözofageal reflü hastalığının, gastrik içeriğinin yemek borusuna tekrar dönmesi sonucunda özofagusun distal kısmının tahrip edilmesi sonucunda gelişecektir. Kişilerde mide ekşimesi ve reflü hastalığının sonuçlarında kalp ve damar sorunlarının da olduğu görülmektedir. Skleroderma, sistematik lupus eritematozus, diyabet gibi hastalıklar sonucunda olması normaldir. Koroner arter hastalığına sahip olan bir kişinin yaşayacak olduğu komplikasyonlar içerisinde reflünün şiddetlenmesi ve hastaları rahatsız etmesi de görülmektedir. Bunun nedenleri arasında karın boşluğunda artacak olan basınç sonucunda alt özofageal sfinkter fonksiyonlarının düzenli çalışmaması sonucunda oluşacaktır.

Kalp bölgesinde, göğüs arkasında oluşacak ağrının ve mide yanmasının sonucunda oluşacak kalp rahatsızlığına da sahip olan kişilerde ki bu ağrının meydana gelmesi reflü sonucunda oluşacaktır. Bazı hastaların özellikle de yemeklerden birkaç saat sonra meydana gelecek olan göğüs arkasında ya da kalp bölgesi içerisinde çekilen EKG sonucunda kardiyak ritim bozukluklarının da olduğu ortaya çıkmıştır.

Yapılmış araştırmalar sonucunda koroner kalp hastalığı ve reflü bir kombinasyonu sendromu karşılıklı olarak kendisini göstermekte ve kişilerin kalp ritim bozukluklarının oluşması da gözlemlenmektedir. Daha çok yemeklerden birkaç saat sonrasında göğüslerinde bir sıkışma sonucunda bir ağrı oluşacaktır. Bu belirti aslında midesinde reflü olan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Fakat eğer ki kişilerde sıklıkla meydana gelmesi durumunda doktorlarına görünmesi gerekmektedir.

Reflü Tedavisi

Sürekli olarak mide şikayetinde olan kişilerin Gastroenterologlara giderek muayene olmaları gerekmektedir. Tanının konulması amacıyla hastaya doktor tarafından endoskopi yapılacaktır. Buna ek olarak Kardiyolog tarafından koroner patolojiyi tedavi edebilmesi için de kardiyolog doktoruna da muayene olunması gerekmektedir.

Hastalığa reflü teşhisi konulması durumunda kişinin yaşam tarzında ciddi oranda değişiklik yapması gerekmektedir. Sigara ya da alkol gibi zararlı içecekleri hayatından çıkarması gerekmektedir. Sigara ve alkol her zaman için reflünün daha da şiddetlenmesine neden olacaktır. Obez olan kişilerde sıklıkla görülmesi nedeniyle hastaya uygun olan bir diyet uygulanması gerekmektedir. Kişinin gün içerisinde sık sık ve az bir şekilde gıdalar tüketmesi tavsiye edileceği gibi aynı zamanda da aşırı yemekten kaçınmalı ve egzersizlerini aksatmaması gerekmektedir.

Kişilerin her zaman için yediklerinden sonra hareket etmelerinin ağrılarının olmasına ve kalbe baskı yapmasına neden olacağı unutulmamalıdır. Kafein içecekleri, kahve, çay, gazlı içecekler, çikolata, baharatlı yiyecekler ise hastalığın artmasına neden olacağı unutulmamalıdır. Ağrıyı azaltmak ve kalbe baskı yapmasını engellemek amacıyla doktor tarafından bir takım ilaçların reçete edilmesi de söz konusu olacaktır. Bu ilaçlar mide ekşimesinden, kusma, mide yanması ve kalbe baskı yapmasını engelleyecek ilaçlar olmaktadır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.