Taşikardi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalbin çok hızlı atmasının hastalık sonucunda ya da çevresel etkenler nedeniyle meydana geleceği ve atış hızının 100’den fazla olması durumunda kalp çarpıntısı yaşanarak kişiler endişe duyacaktır.

Taşikardi

Kişinin herhangi bir aktivite yaparken ya da dinlenmesi durumunda bir anda başlayan kalp çarpıntısını hissetmesi durumunda, kalbin 60 saniye içerisinde 100 atıştan daha hızlı atması neticesinde meydana gelen kalp ritim bozukluğu olmaktadır. Kalp atış hızının sinüs taşikardisi ya da fizyolojik olarak herhangi bir nedenden ötürü olarak yükselmesi sonucunda kişilerde oluşan anormal kalp çarpıntısı huzursuz edecek ve sağlık sorunu olacaktır. Kalbin üst veya alt bölümlerinde daha hızlı kan pompalanması sonucunda ortaya çıkabilir.

Kalp çarpıntısı meydana gelmesi durumunda kalbin hızlı atmasının kalp dokularına gönderilecek olan elektrik sinyalleriyle kontrol edilecektir. Eğer ki kalpte bir anormallik oluşması durumunda, kalp hızlanmaya başlayacak ve daha hızlı bir şekilde elektrik sinyalleri üretmeye başlayacaktır. Bunun neticesinde de taşikardi meydana gelecek ve müdahale edilmemesi durumunda hastalık ilerlemesi sebebiyle bir takım belirtiler ortaya çıkacağı gibi kişilerde komplikasyonların ilerlemesine de neden olacaktır. Taşikardi tedavi edilecek ciddi boyutlara gelebilir.

Taşikardi teşhisi konulan bir erkek hastanın, doktor tarafından asker yapamaz raporu verilmesi sonucunda askerlikten muaf olacaklardır.

Taşikardi Türleri

Kalp çarpıntısının anormal bir şekilde hızlı olmasının altında yatan birçok neden olmaktadır. Buna göre sınıflandırılacak birçok taşikardi türü bulunur. Bu taşikardi türleri hastanın durumuna göre tedavi edilmesi gereken ya da tedaviye ihtiyaç duyulmayan türlerdir.

Atriyal fibrilasyon: kalbin üst odacığında olan düzensiz elektrik uyarılarının nede olması sonucunda kalbin çok hızlı bir şekilde kan pompalamaya çalışması neticesinde kalp atış hızlılığı ortaya çıkacak olan, kalp sinyallerinin daha da hızlı ve atriyumun hızlanması sonucunda koordinasyonsuz ve zayıf bir kasılma ile sonuçlanacak çarpıntının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Atriyal fibrilasyon geçici olacağı gibi kronik bir şekilde ilerleyecek ve mutlaka tedavi edilmesi gereken boyutlara da ulaşabilir. Bu taşikardi tür, en yaygın olarak görülen taşikardi türü olmaktadır. İnsanların bir çoğunda görülmekte ve genellikle alp hastalıklı ya da yüksek tansiyonu hastalıkları neticesinde ortaya çıkması ile bilinmektedir. Kalp kapak bozukluğunun olması, hipertirodi hastalarında olacağı gibi çok fazla alkol tüketmekte olan kişilerde de sıklıkla karşılaşılacak bir taşikardi türüdür. Bazı durumlarda müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır.

Supraventriküler taşikardi: Kalbin odacığı olan ventriküllerin üstünde bir yerlerde başlayacak olan ve kalbin son derece hızlı atması ile sonuçlanacak olan anormal derece de hızlı kalp atışlarının meydana geldiği bir durumdur. Kişilerin doğum esnasında ya da genellikle kalp içerisinde anormal bir elektrik sinyallerinin gönderilmesi neticesinde ortaya çıkacak olan kalp ritim bozukluğu oluşmaktadır.

Kişilerin kan basıncının düşmesi neticesinde kalp atışlarında meydana gelecek hızlanma sonucunda kan basıncının arttırmak için daha çok atmaya başlar. Bu duruma refleks taşikardisi denir.

Sinüs Taşikardisi: Kalbin sağ üst tarafından bulunan odacıklardan kaynaklanacak olan sinüs düğümlerinden kaynaklanacak bir kalp ritim hızında artış olmaktadır. Sıklıkla nabız atım sayısının dakika içerisinde, kalbin atış hızının 100 atıştan daha hızlı bir şekilde oluşması sonucunda ortaya çıkacaktır. Yüksek ateş sonucunda olacağı gibi düşük tansiyonu olan kişilerde ya da kansızlık yaşayan anemi hastalarında, akciğerlere pıhtı atılması durumunda da görülecektir. Ayrıca bir takım tiroid ilaçlarının ve alkol kullanımın da olacağı bilinmektedir. Stres sonucunda ya da panik atak hastalığı neticesinde de oluşacaktır.

Yenidoğanlarda ya da çocuklarda da görüleceği gibi, sıklıkla hamilelikte anne adayının karnında ki bebeğin gelişimi için çok daha hızlı kalp atışı meydana gelmesi bebeğin gelişimi için gereklidir. 

Ventriküler taşikardi: Kalbin ventrikül odacıklarının daha fazla anormal bir şekilde elektrik sinyallerinin üretilmesi neticesinde kalp atış hızının artmasına neden olacak ve kalbin organlara yeterli miktarda kan pompalamaması sonucunda kalp atış hızının daha da hızlanmasına neden olacak ve ventrikül taşikardisinde kalbin tam olarak kanı boşaltamaması durumunda kaynaklanacaktır. Bu taşikardi türünde kısa sürebilecek olduğu gibi aynı zamanda da uzun süre de devam edebilir. Eğer ki çok uzun süre geçmeyen taşikardi yaşanması durumunda hastaya bir an önce müdahale edilmesi gerekmektedir. Hayatı ciddi bir şekilde tehdit edecek duruma gelebilir. Kalbe zarar verebilir. Gebelikte de görülebilen bir taşikardi türüdür.

Taşikardi Belirtileri

Atış hızının gereğinden fazla hızla atması sonucunda, vücudun organlarının ihtiyacı olan gerekli oksijen ve kanı ulaştırmak için pompa yapamaması sonucunda bazı semptomların gelişmesi ile sonuçlanacak bir durumdur. Kalp atışının çok hızlanması sonucunda hamilelikte de görülen belirtiler daha farklı olsa da sıklıkla yenidoğanlarda ya da yetişkinlerde görülen belirtiler olacaktır.

  • Solunum problemleri;
  • Baş dönmesi;
  • Nabzın çok hızlı atması;
  • Göğüs ağrısı;
  • Bayılma.

Taşikardi yaşamakta olan bir hastanın hayatı içerisinde ciddi sorunların oluşmasına neden olacak bir rahatsızlık olmaktadır. Bu nedenle de kalp atış hızında oluşan anormal artış sonucunda kişilerin nefes alma sırasında problem yaşamaları sonucunda, göğüs ağrısının olması durumunda ve bu durumun birkaç dakikadan daha uzun sürmesi sonucunda kişilerin durumu ciddiye almaları ve bir an önce hastaneye gitmeleri ve müdahale edilmesi gerekmektedir.

Taşikardi Nedenleri

Kalbin kanı organlara ulaştırmak için pompalama gücünün artması neticesinde yeterli miktarda kan pompa edememesi durumunda kişilerin elektriksel uyarılarının bozulması sonucunda bunun birçok nedeni olacaktır. Bunların ciddi nedenler olacağı gibi kişilerin yaşam koşullarından da kaynaklanacak durumlar olabilir. 

  • Kalp hastalıklarına bağlı olarak görülen kalp dokusunda hasar oluşması;
  • Doğum sonucunda bebeklerde anormal kalp atışları;
  • Anemi;
  • Fazla egzersiz yapılması;
  • Stres;
  • Korku;
  • Sinirlenme;
  • Panik atak;
  • Yüksek ya da düşük tansiyonu;
  • Sigara içmek;
  • Yüksek ateş;
  • Kimyasal ilaçların yan etkileri;
  • Hipertiroidzm. 

Kalbin anormal derecede çok hızlı atması sonucunda kalp dokusuna hasar verebilir. Kalp hastalığı olan kişilerde, hamilelikte, bebeklerde de kalp çarpıntısı görülmesi mümkün olacağı gibi panik atak ve yüksek tansiyonu olan kişilerde de kesin olarak taşikardi görülmesi söz konusu olabilir. Hastalığın oluşması durumunda müdahale edilmelidir. Hastalık yaşam kalitesine engel olur. Bir takım yukarıda yazdığımız nedenler sonucunda bazı riskler oluşacaktır. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyonu, uyku apnesi, tiroid, sigara içmek, diyabet, alkol kullanılması, psikolojik sorunlar, stres ve panik atağın gerçekleşmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. 

Ruhsal olarak yaşanan kaygı, panik atak gibi durumlar taşikardi oluşumuna neden olacak rahatsızlıkların başında gelmektedir. Panik atak bir anda meydana gelecek ve kalp atışlarının aşırı hızlanmasına neden olacak psikolojik bir sorundur.

Gebelikte anne karnında fetal kalp atışında hızlanma olabilir. Fetal kalp atışının hızlanması genellikle bir soruna neden olmasa ve kötü olarak bilinmese de fetal her zaman normal aralıkta kalp atışına sahip olmalıdır. Ayrıca bir takım risk faktörleri de taşikardi oluşmasına neden olacaktır. Daha çok yaşlı olan kişilerde görülecek olan bu durum ailesinde eğer ki panik atak ya da başka kalp hastalıkları yaşamakta olan kişilerin de görülme ihtimalinin fazla olması ile bilinmektedir.

Bazı kişilerde ruhsal durumları sonucunda refleks olarak kalp çarpıntısı gelişebilir. Bu genellikle refleks olması tehlikeli değildir.

Taşikardi Tedavisi

Taşikardinin kesin tanısını koymak için kalp çarpıntılarının kişilerin hayatına engel olacak bir duruma gelmeden yaşandığı zaman doktora giderek ilk olarak EKG çekilmesi, daha sonradan holter ile kesin tanı konularak hangi taşikardi türü olduğu isimleri hastaya söylenmeli ve anlatılmalıdır. Hızlı bir şekilde oluşan kalp atışlarının engellenmesi için ilaç isimleri doktor tarafından reçete edilecektir. Bunun sonucunda kalp atış hızı yavaşlatacaktır. Kişilere uygulanacak olan tedavi yöntemleri komplikasyonların en aza inmesini hedeflemek amacıyla yapılacaktır. Eğer ki hastanın acile gitmesi sonucunda ilaçlar enjeksiyon olarak verilecektir. Eğer kalp atış hızının çok fazla olması durumunda hastaya anti-aritmik ilaçlar reçete edilir. Kalp pili uygulaması da hayatında kesin olarak tedavisi sağlanacak ve yaşamına engel olacak kişilere uygulanacaktır. 

Fetal kalp atışlarının hızlanması sonucunda eğer ki çok hızlı bir kalp atışına sahip fetal tespit edildiğinde plasentadan bebeğe geçecek olan ilaçlar yine doktor tarafından reçete edilir. Bunun müdahale gerektirmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Müdahale edilmeyecek durumlarda ise tedavi gerekmez. Tüm müdahalelere rağmen kişinin taşikardisi iyileşmemesi durumunda ameliyat yöntemi uygulanabilir.

Taşikardi Önleme

Ayrıca kronik olarak taşikardi hastalarının yaşamakta olduğu bir takım komplikasyonların da olması ile bilinmektedir. Bunlar sıklıkla felç geçirilmesi, kalp krizine neden olması gibi kesin olarak tedavi edilmesi gereken durumların da oluşmasına neden olacağı gibi sıklıkla bayılma ve bakıma ihtiyaç duyulacak durumlarda yaşanabilir. Taşikardi önlenmesi için kişilerin kesin yapması gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle kişilerin panik atak geçirmemeleri için sakin olmaları gerekmektedir. Panik atak şiddetli kalp çarpıntılarına kesin olarak neden olan ve kişilerin hayatını yaşamalarını engelleyecek ciddi bir durumdur. Egzersiz yapmaları tavsiye ediliyorken, meyve ve sebze ağırlıklı olarak beslenmelidirler. 

Özellikle de gebelikte fetal kalp atışları düzenli olması ve fetal kalp atışlarının hızlanmaması için sağlıklı beslenmelidir. Kişilerin düzenli egzersiz ve diyet listesine uymaları ve sağlıklı kilo vermeleri gerekiyor. Doktorları tarafından söylenen diyet planına uymaları gerekmektedir. Kilo sorunu olanlar bu duruma müdahale etmelidir. Sıklıkla yaşamlarına engel olacağı için ve zarar verecek olan kötü alışkanlıkları olmamalıdır. Sigara ve alkol kalp sağlığına zarar verecektir. Taşikardi tehlikeli midir sorusuna cevap olarak sizler de sürekli yaşamakta ve uzun süren taşikardi hastalığınız varsa tehlikeli olacağını unutmamalısınız.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.