Strese bağlı Kalp Ağrısı Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Günümüzde oldukça yaygınlaşan kalp rahatsızlıkları bütün dünyada yaşanan ölüm oranları konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. kalp rahatsızlıklarının nedenlerinden biri de psikolojik baskılardır.
Strese Bağlı Kalp Ağrısı
Günümüzde çevresel etkenler, ağır yaşam şartlarına bağlı olarak hayatın ayrılmaz bir parçası olan stres kardiyolojik rahatsızlıklara zemin hazırlayan en büyük etkenlerden biri olmaktadır. İnsanların pek çoğu farkına bile varmadan farklı nedenlerin altında psikolojik baskılara girebilmektedir. Rutin yaşam sürecinde meydana gelen bir takım değişiklikler ya da çok basit bir etken, hayatın yoğun yükü karşısında stres, panik ve gerginliklere neden olabilmekte.
Zihinsel fonksiyonlar, aşırı düşünme veya ruh hali de çoğu zaman farkına bile vermeden stresin içine insanı çeker. Yapılan araştırmalar sonucunda bilhassa belli bir yaşın üzerinde olan bayanların strese bağlı olarak kardiyolojik sistem sorunlarıyla karşı karşıya oldukları kanıtlanmıştır.
Belirtileri
Vücut mekanizmalarında strese bağlı olarak ortaya çıkan tepkiler üç farklı aşamada ortaya çıkmaktadır. Bu aşamalar:
- Alarm aşaması
- Direnme Aşaması
- Tükenme Aşaması
Alarm aşamasında strese bağlı olarak insanlarda yaşanan bir takım kimyasal ve fiziksel yaşanan bazı değimler kalp atımlarında hızlanmalara, tansiyonda yükselmelere ve solum sisteminde hızlanmalara neden olmaktadır. Adrenalinde artışlar meydana gelir. İkinci aşama direnme aşamasıdır. Bu aşamada vücudun strese bağlı olarak kaybettiği enerjinin geri kazanılması hedeflenmektedir. Bu aşamada aynı zamanda kalp kasında strese bağlı olarak oluşan tahribat ve hasarlar giderilmek için vücut karşı tar uza geçer. Kalp atımlarının ve solunumun ve tansiyonun eski düzenine girmesi ve kaslardaki gerilim ve strese karşı vücut direnç göstermeye başlar. Son aşama olan tükenme aşamasında ise insanın vücut olarak strese karşı verdiği direnç artık biter. Tükenme safhasında vücudun direk olarak parasempatik olan sinir sistemi etkilenmektedir. Olaya artık hayal kırıklıkları ve pisikolojik olarak bitişler hükmeder. Bunun dışında strese bağlı yaşanan kalp ağrılarının en yaygın rastlanılan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Endişe, panik ve korku
- Yorgunluk, halsizlik bitkinlik
- Uyuma isteği
- Bayılma
- Tansiyonda rastlanılan birden yükselme ve birden düşme gibi değişiklikler
- Kansızlıklar
- Troid sorunları
- Kalp sorunları; çarpıntılar, ağrılar
- Sol kolda uyuşukluk
- Nefes almada yaşanan sorunlar
- Ateş çıkması
- Soluk alıp verirken yaşanan zorluklar
- Aşırı ve soğuk terlemeler
Nedenleri
Günümüzde gerek bütün dünya ülkelerinde gerekse ülkemizde strese ve psikolojik baskılara bağlı olarak kardiyolojik sistem rahatsızlıklarında artışlar oldukça yaygınlaşmaktadır. Farklı nedenlere bağlı olarak yaşanmakta olan stres çoğu zaman kalp ve damarlar konusunda da çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya genelinde yaşanan ölümlerin büyük kısmını oluşturan kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında etken rol oynayan stres konusunda alınacak önlemler kalp rahatsızlıklarının da önüne geçebilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu üzüntüler yaşanan stresler ileri boyutta kalp yetmezliği sorununu gündeme getirmektedir. Yani diğer bir deyişle herhangi basit bir üzüntü karşısında söylenen kalbimi kırdın sözü aslından bilimsel kanıtlanmış bir gerçek oluşturmaktadır. Strese bağlı yaşanan kalp rahatsızlıklarının nedenleri arasında en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hayat standartları konusunda yapılan yanlışlıklar
- Duygusal hayat veya aşk acısı
- Ekonomik krizlerin ortaya çıkması
- Ailevi sorunlar
- İş hayatında yaşanan sorunlar
- Mutsuz olduğu ve ruhsal ve mesleki kariyerine uygun olmayan bir işte çalışıyor olması
- Vücut eforunun düşmesi
- Strese bağlı olarak aşırı derecede gereksiz ve sağlıksız besinlere yönelme
- Strese bağlı olarak alkol ve sigaraya hatta uyuşturucu maddelere olan eğilimler
Tedavi Yöntemleri
Strese bağlı yaşanan kardiyolojik sistem rahatsızlıkları konusunda en iyi tedavi ruhsal açıdan kişinin kendisine iyi gelen şeylere yönelerek ilk tedaviyi telkin yoluyla kendisine yapmasıdır. Alkol ve sigara stres oluşturan etkenin tedavisi değil geçici çözüm yolu olmaktadır. Hastanın önce bunun bilincine varması gerekmektedir. Stres yüzünden kalp rahatsızlığı oluşan hastaların psikolojik baskı yapan etkenlerden uzaklaşması gerekmektedir. Kendisine iyi gelecek şeylere yönelmesi bu yolda en ıyi tedavi yöntemidir.
Aman kimse kırılmasın, bana dokunmayan yılan bin yaşasın tarzındaki yaklaşımlara bağlı olarak her şeyin içe atılarak içte büyütülmesi alışkanlığını hayatından çıkarıp; kendisine stres ve baskı oluşturan her etkenden uzaklaşmak gerekmektedir. Bu konuda en iyi tedavi edici etkenler; deniz veya doğa gibi olumlu ve rahatlatıcı etkenlere zaman ayırmaktadır. Müzik ve sporsal aktivitelerin bu konuda olumlu etkilerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bunun dışında stresi veya psikolojik sorunları yağlı ve hazır gıdalar yiyerek uzaklaştırmaya çalışmak oldukça yanlıştır. Bu tarz yönelme ve bastırma davranışları hem kalbe hem de damarlara zarar verecektir.