Abdominal Aort Anevrizması Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Abdominal aort anevrizmaları konusunda genellikle uygulanan tedavi yöntemi oluşan anevrizmanın durumuna göre ilaçlarla başlar cerrahi müdahaleye kadar ilerler.

Abdominal Aort Anevrizması

Vücut mekanizmasında oldukça önemli görevleri bulunan aort damarı zaman içinde farklı nedenlere bağlı olarak sahip olduğu sağlamlığı kaybederek genişlemeye başlar. Damarlarda genişlemeye bağlı olarak ortaya çıkan genişleme sırasında aort damarlarının duvarları incelmeye başlar. Anevrizma sonunun en önemli komplikasyonu bu incelme ve balonlaşma sonrası da damarın yırtılarak iç kanama oluşturma riski olmaktadır.

Aort damarı vücutta bulunan bütün organların, dokuların ve hücrelerin beslenmesinden sorumlu olduğu için bütün vücuda örümcek ağı gibi yayılmış konumdadır. Bu önemli arter bulunduğu bölgeye göre çeşitli isimler almaktadır. Abdominal aort anevrizması; karın bölgesinde yer alan atardamarlarda meydana gelen genişlemeyi anlatan bir sağlık tamlamasıdır. Buna karında bulunan atardamarların balonlaşması olarak da isim verilmektedir.

Karın bölgesinde yer alan arterlerin çapları genel olarak üç santimetreden daha küçük olmaktadır. Bu arterlerin çapının üç santimetreyi aşması durumunda artık bir balonlaşma ve genişleme durumu gündeme gelmeye başlamıştır. Abdominal aort anevrizmasında sorunlu arterin çapının beş santimetreyi aşması durumunda ise artık kesin olarak tedavi gerekmektedir. Bu rahatsızlıklarda hastaların arter çapları beş santimetreye gelene kadar genellikle hastaya herhangi bir müdahale yapılmadan gözlem altında tutulur. Fakat damar genişleme çapının beş santimetreden küçük olmasına rağmen hastanın abdominal aort damarında herhangi bir kanama veya yırtılma durumu söz konusuysa, hasta zaman yitirmeden cerrahi müdahaleye alınır.

Belirtileri

Her türlü aort anevrizmaları hasta sağlığı açısından dikkat edilmediği takdirde ölümcül olabilen sonuçları işaret etmektedir. Damar genişlemesi sorunu olan hastaların sürekli olarak kontrol altında tutulmaları, belirtiler konusunda bilinçli olması damarların yırtılarak iç kanamaya sebebiyet vermesine engel olmaktadır.

Abdominal Aort Anevrizmaları

Karın bölgesinde oluşan aort anevrizmaları bazı durumlarda herhangi bir belirti vermeden aniden hastanın karşısına çıkabilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin bir kısmında hafif bir şekilde karın ağrısı meydana gelebilmektedir. Bunun yanında hasta kasık veya karın bölgesinde nabız atımı gibi işaretler ve şişlikler gözleyebilmektedir.

Abdominal aort anevrizmalarının en yaygın görülen belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastaların karın, bölgesinde, sırt kısmında nadiren de testis çevresinde ağrılar oluşabilmektedir.
  • Dinleme veya muayene esnasında göbek çevresinde veya tam göbekte üfürüm seslerı duyulabilir.
  • Karın bölgesinde fazla yağ dokusu bulunmayan kişilerde kalp kası atımları sırasında genişlemeler hissedilir.
  • Anevrizma oluşturan damarın yırtılması yani rüptür olayının meydana gelmesi sırasında hastanın ağrıları oldukça şiddetlenir ve tansiyonun da düşüş gözlemlenir.
  • Soğuk terlemeler
  • Bilinç kayıpları
  • Bayılmalar

Bazı durumlarda aniden yırtılmaya bağlı olarak oluşan belirtiler oldukça hızlı bir şekilde ilerler bu durumda zaman oldukça önemlidir. Abdominal aort anevrizmalarının aniden çıktığı durumlarda ağrılar ve belirtiler şiddetliyse muhtemelen genişleyen arterde yırtılma oluşmuş durumdadır. Bu yırtılma nedeniyle kanın karındaki boşluğa dolması bir iç kanamayı gündeme getirir. Bu tarz sorunlarda hastaların daha hastaneye ulaşmadan yolda yaşamını kaybetmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Abdominal aort anevrizmalarında uygulanan tedavi yöntemleri; arter çapının beş santimetreyi geçtiği durumlarda genel olarak cerrahi müdahaleler olmaktadır. Bu konuda yapılacak olan ameliyatlar sırasında sorunlu olan arterin bulunduğu karın kısmı açılır. Hastanın anevrizma bölgesinin üst ve alt kısmı bağlanarak sorunlu bölüm çıkarılır ve yerine greft ismi verilen sentetik bir damar takılır.

Bu operasyon sırasında ortaya çıkabilecek en büyük komplikasyon hastanın hayatının kaybetmesi durumudur ki; gelişen tıp bilimi sayesinde bu komplikasyon ihtimali oldukça düşük yüzdelere inmiştir. Hastanın yapılan cerrahi müdahale sırasında hayatını kaybetme oranı neredeyse yüzde beşlere kadar düşüş göstermiştir.

Yapılan Ameliyatlar

Abdominal aort anevrizmaları konusunda yapılan ameliyatlar klasik yöntemle yapılan açık yöntemlerin yanı sıra daha kolay bir yöntem olan ve kasık bölgesinden; EVAR ismi verilen endovasküler sistemle uygulanan kapalı yöntemler olmaktadır. Açık yönteme göre pek çok avantajları bulunan EVAR sisteminin yapılacak operasyonlar sırasında uygulanıp uygulanmayacağına operasyonu yapan doktor; hastanın durumuna ve anevrizmanın son haliyle oluşturduğu risklere göre karar vermektedir.

EVAR yönteminde herhangi bir cerrahi müdahale olmadan direk olarak kasık bölgesinden katater yardımıyla artere girilerek; genişleyen kısma yırtılmasını engellemek ve basıncı azaltmak amacıyla stent ismi verilen metal kafesler takılmaktadır. Takılan bu stentlerin çelik veya biyonik olabilmektedir. Sorunlu olan damara gömülen bu kafesler genişlemenin durdurulmasına ve yırtılarak iç kanama oluşmasına engel olmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastanın yapılan bu müdahaleden sonra kesin olarak alkol ve sigaradan uzak durması gerekmektedir. Bunun yanında damarları koruyacak ve güçlendirecek şekilde beslenmesi oldukça önemli bir ayrıntı oluşturmaktadır. Genellikle stent uygulaması tedavi yöntemini oluşturmuşsa, belli aralıklar dahilinde hastanın düzenli kontrollerini yapması gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.