Aort Yetmezliği Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Aort yetmezliği konusunda uygulanan tedavi yöntemleri derecesine bağlı olarak değişmektedir. Hafif derecede antibiyotik tedavisi yeterliyken ilerlemesi durumlarda kapaklar onarılır veya değiştirilir.

Aort Yetmezliği

Aort kapaklarında ortaya çıkan çeşitli sorunlar nedeniyle kapakların tam anlamıyla kapanmamasına aort yetmezliği ismi verilmektedir. Normal ve sağlıklı bir insanda üç yaprağı olması gereken aort kapaklarının bazı etkenlerin etkisiyle iki veya bir yapraklı olabilmektedir. Bu yaprakların norma şartlar altında gerektiğinde komple açılıp kapanarak kan dolaşımın kalbin yönettiği doğrultuda tek yönde olmasını ve geriye doğru sızmamasını sağlamaktadır. Kapaklarda veya yapraklarında ortaya çıkan sorunlara bağlı olarak aort kapaklarının görevlerini tam olarak yerine getirememesi sorununa aort yetmezliği ismi verilmektedir.

Aort Yetmezliği

Kalp kasında pompalanan kanın kapaklarındaki sorunlara bağlı olarak sol ventriküke geri dönmesi kalp kasının yükünü arttırarak daha sıkı bir performans göstererek çalışmasına neden olmaktadır. Aort yetmezlikleri kendi aralarında bir, iki veya üç gibi derecelere ayrılmaktadır. Gündeme gelen aort yetmezliklerinin ne kadar önemli olduğu ve oluşturduğu risk hastanın şikayetlerine ve çekilen eko veya anjiyografi gibi testlerde kan sızdırma oranına bağlı olarak derecelendirilir. Derecelerde ortaya çıkan artışlar; bu rahatsızlığın ne derece ciddi olduğu göstermektedir.

Belirtileri

Aort kapak yetmezliklerinin belirtileri; yapılan tetkiklerde çıkan rahatsızlığın derecesiyle orantılı olarak farklılıklar göstermektedir. Birinci derece aort yetmezliğine sahip olan hastada bazen herhangi bir belirti veya hastada şikayete rastlanılmaya bilir. Hasta eğer bu rahatsızlıkta birinci derecede yetersizliğe sahipse ömrünün sonuna kadar hasta olduğundan habersiz yaşayabilmektedir.

Rahatsızlığın derecesi ilerledikçe hastanın şikayetleri artmaya başlar. Kapakta meydana gelen yetersizliğe bağlı olarak sızan kanın oranı artacak ve buna bağlı olarak ventrikül damarlarda daha fazla yorulmaya başlayacaktır.

Aort kapak yetmezliğinin en sık rastlanılan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hastanın kalp atımlarında belirgin bir şekilde artışlar. Öyle ki; bu atımlar hastayı rahatsız edici şekilde olmaktadır.
  • Sol tarafa doğru döndüğünde bu çarpıntılar artmaktadır.
  • Dinlenme sırasında bu çarpıntılar ortadan kaybolur.
  • Hastalarda halsizlik ve en ufak bir efor sarf ederken çok çabuk yorulmalar gözlemlenir.
  • Hastanın büyük tansiyonu yüksek, küçük tansiyonu ise düşük değerlere sahip olmaktadır.
  • Nefes alıp verirken sorunlar yaşanması
  • Bayılmalar veya geçici şuur kayıpları oluşması
  • Ayak bileklerinde ve ayaklarda meydana gelen ödemler ve şişkinlikler
  • Efor sarf ederken göğüs veya kalp bölgesinde ortaya çıkan ağrılar
  • Solunum zorlukları ve oksijensiz kalmış hissi

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Aort yetmezliği olan hastaya uygulanan tedavi yöntemi ilk olarak antibiyotiklerle yapılan ilaç tedavisi olmaktadır. Hasta bu şekilde bir şekilde koruma altına alınmış olur. Aort yetmezliği olan hastalara yapılan diş çekimi gibi en basit tedavilerde bile hastaya ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Çünkü bu rahatsızlığa sahip olan hastaların en ufak bir olayda enfeksiyon kapma ihtimalleri bulunmaktadır.  En ufak bir olayda kan yoluyla kapaklara ulaşan mikroplar burada yerleşerek ciddi sıkıntılar yaşanmasına sebep olabilmektedir. İlaç tedavisi aort yetmezlikleri konusunda oluşacak ilerlemenin önüne geçebilmesine rağmen bu rahatsızlığın tedavisini sağlamamaktadır.

Aort yetmezliğinin derecesi yükseldikçe, uygulanacak tedavi yönteminde cerrahi müdahaleler gündeme gelmeye başlar. İlerleyen rahatsızlıklarda kalp kasının ve zarının da zarar görme ihtimali yüksek olduğundan bu gibi durumlarda acil olarak cerrahi müdahalelerle ya kapak değiştirmeli ya da onarılmalıdır. Onarılması mümkün olmayan durumlarda hastaya yapılan operasyonlar sırasında mekanik veya biyonik seçenekleri mevcut olan protez kapaklar takılmaktadır.

Yapılan Ameliyatlar

Aort yetmezlikleri konusunda yapılan ameliyatlar geleneksel yöntem diye de isimlendirilen açık kalp ameliyatları veya hastanın durumuna göre koltuk altından girilerek yapılan minımal invaziv diye de isimlendirilen kapalı operasyonlar olmak üzere farklı seçenekler sunmaktadır. Yapılacak olan cerrahi müdahalenin seçiminde hastanın durumu ve ortaya çıkan aort yetersizliğinin derecesi ve verdiği hasarlar önemli erken olmaktadır. Son zamanlarda yeni bir yöntem olan davinci robotık cerrahi de  adından sıklıkla söz ettirmektedir.

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Kalp kası ve damarlarla ilgili olan bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi aort yetmezlikleri konusunda yapılacak olan operasyonlardan bir gün önce hasta hastaneye yatırılmaktadır. Genel olarak hastanın bir hafta önce kullanıyorsa sigara ve alkolü bırakması gerekmektedir. Bunun yanında doktor; uygun görmesi halinde hastaya kullandığı ilaçları da kestirebilmektedir. Genel olarak aort yetmezlikleri ameliyatı olacak hastalara cerrahı müdahaleden önce antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Hasta bu operasyondan bir gün önce herhangi bir şey yiyip içmez ve hastaneye gelmeden evvel herhangi bir enfeksiyon kapmaması için bakteriyel sabunla yıkanır.

Yapım Aşamaları

Aort yetmezliği operasyonları yapılmadan önce hastaya genel anestezi uygulanır. Bu operasyonlar yapılmanda önce hastanın göğüs bölgesinde bulunan tüyler temizlenir. Aort yetmezliği ameliyatlarının yapım aşamalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Göğüs bölgesi streril edilir.
  • Genel olarak geleneksel yöntem tercih edilen bu müdahalelerde ilk olarak göğüs kısmına bir kesi açılır ve göğüs kemiği kesilerek kalbe ulaşılır.
  • Kalp durdurularak vücut akciğer ve kalp makinesine bağlanılır.
  • Yetmezlik sorunu olan kapağa ulaşılır. Kapak onarılmayacak durumdaysa mekanik veya biyonik bir kapakla değiştirilir.
  • Operasyon tamalnadığında kalp çalıştırılır
  • Vücut akciğer ve kalp makinesinden çıkarılarak kalbin çalışması ve herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Müdahale edilen alan kapatılır.
  • Hasta solunum cihazına bağlanarak yoğun bakım odasına alınır.

Ameliyattan Sonra İyileşme Süreci

Aort yetmezliği ameliyatlarından sonra genel olarak iyileşme süreci bir buçuk veya iki ay sürebilmektedir. Bu sürenin kısalması veya uzaması hastanın tedaviye verdiği desteğe bağlı olarak değişebilmektedir. Hasta ameliyat sonunda kendini fazla zorlamamalı, beslenmesine dikkat etmeli, alkol sigara ve psikolojik baskılardan uzak durmalıdır. Doktor tarafından verilen ilaçları aksatmamalı, kontrollerine zamanında gitmeyi ihmal etmemelidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.