Biküspit Aort Ameliyatları Yapım Aşamaları ve İyileşme Süreci
Biküspit aort problemi genel olarak doğuştan kaynaklanmakta olup; kapaklarda olması gereken üç yaprağın yapısal olarak ikiyapraktan meydana gelmesine bağlı olarak yaşanmaktadır.
Biküspit Aort
Genel olarak doğuştan meydana gelen bir kardiyovüskiler rahatsızlığı olan biküspit aort; sol karıncıkta yer alan aort kapağının yapraklarının üç yerine iki yapraktan oluşmasıdır. Yapraklarda ortaya çıkan bu bozukluklara bağlı olarak aort kapaklarında ilerleyen zaman dilimde bozulmalar, iyi açılıp kapanamaması gibi darlık ve yetmezlik sorunları, kireçlenmeler ortaya çıkmaya başlar.
Biküspit aort rahatsızlıkları uzun seneler sessiz bir biçimde herhangi bir belirti oluşturmadan ve hastada herhangi bir şikayete neden olmadan devam edebilmektedir. Genel olarak ergenlik döneminde ve sonrasında tamamen şans eseri yapılan herhangi bir muayenede tesadüfen ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlığın tek belirtisi çoğu zaman yapılan muayene sırasında kalp kasından duyulan üfürüm sesleri olabilmektedir. Hastaya duyulan bu üfürüm sesinden sonra çekilen ekokardiyografi sayesinde kesin olarak teşhis konulur. Bu rahatsızlık hastalarda genellikle kırk yaşına gelinceye kadar her hangi bir sorun yaratmamasına rağmen kırklı yaşların sonrasında ciddi şikayetlerin kaynağı olabilmektedir.
Biküspit aort sorunlarında; kapakların darlıklarına veya gündeme gelen yetmezliklerine bağlı olarak ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sorunlar arasında en sık gözlemlenenler arasında; nefes alıp vermede yaşanan sıkıntılar, solunum yetmezlikleri, kalp kasında oluşan yetersizlikler, göğüs ağrıları, halsizlik, çok çabuk yorulmalar, kapaklarda ortaya çıkan enfeksiyonlar, efor sarf ederken oluşan çarpıntılar, ritim bozuklukları veya en kötüsü sorunun ilerlemesi halinde kalbin çalışmasını durdurması ve hastanın hayatını yitirmesi gelmektedir.
Yapılan Ameliyatlar
Aort biküspid sorunu karşısında kesin tedavi yöntemi yapılacak olan cerrahi müdahalelerdir. Bu operasyonlar sırasında hastanın sorunlu olan aort damarı, oluşan sorunun türüne göre ya değiştirilir ya da onarılır. Yapılacak olan operasyon hakkında kesin olarak en uygun zamanın belirlenmesi için hastanın durumunun dikkatli incelenmesi ve kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bu nedenle aort biküspid sorunu olan hastaların düzenli olarak senede bir kere doktor kontrolünde bulunmaları gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olanların yapılacak olan diş çekimi gibi en ufak müdahaleler öncesinde bile antibiyotik kullanması sorunlu olan kapakta endokardit oluşma riskine karşı oldukça önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir.
Aort kapak ameliyatları yapılma zamanın kesin belirlemesinde etkili olan şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ameliyat kararının verilmesi için hastalar arasında asemptomatik belirtilerde ekokardiyografi sonuçları önem taşımaktadır.
- Daralan kapak çapında oluşan darlıkların 0.7 cm2 nn altında olması
- Hastada kalp yetmezliği olayının gelişmesi
- Göğüs ağrısı oluşması
- Aort ile sol ventrikül arasında bulunan sistolik basınc değerinin 50 mmHg’nin üzerine çıkması
- Ekokardiyografi sonucunda sol ventriküllerin işlevlerinde sorunlar yaşanması veya sistolik çapın elli beş mili metrenin üzerine çıkıp, EF ve Fs de düşüş yaraması
- Aort yetmezliklerinin meydana gelmesi
Yapım Aşamaları
Biküspit aort kapak ameliyatları yapımı için son zamanlarda birçok pratik yöntem çıkmasına rağmen en çok tercih edilen yöntem geleneksel olarak tabir edilen klasik bir şekilde imam tahtası diye de isimlendirilen sternum kemiğinin kesilmesiyle gerçekleştirilen kalp kası operasyonlarıdır. Bunun yanında bu opersyonlarda; koltuk altından yapılan oldukça küçük çağlı kesikler yardımıyla kullanılan minimal invaliz yöntemi de kapak ameliyatlarında kullanılmaktadır. Yapılan cerrahi operasyonlarda kalp kapakçıkları ilk olarak tamir edilerek onarılmaya çalışılır. Onarımın yapılmasının mümkün olmaması halinde hastada bulunan kapak yerine uygun olan suni bir kapakçıkla değiştirilmektedir.
Bilhassa biküspit aort kapaklarında sorun olan hastaların kapakçıklarında aşırı oranda kireçlenmelerin olmaması durumunda kapak tamiri yapılabilmektedir. Fakat eğer kapakçık deforme olmuş ise sadece kapağın değil aynı zamanda greft olarak isimlendirilmiş olan tüpe benzeyen suni bir metraryelle değişmelidir. Buna bentall operasyonu ismi verilir.Biküspit aort ameliyatlarının yapım aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ameliyat olacak kişi bir gün önce hastaneye yatırılır ve gereken tahliller son bir kez gözden geçirilerek ameliyat planı kesin olarak hazırlanır.
- Hastaya genel anestezi yapılır
- Göğüs bölgesi steril bir şekilde temizlenir
- Hastanın göğüs ortasında yer alan kemik kesilir
- Müdahale sırasında kalp ve akciğer durdurularak vücut kalp ve akciğer makinesi aracılığıyla çalışmasına devam eder.
- Kalp kası boşluğundaki kapağa ulaşılır ve gerekli müdahale yapılır.
- Kalp çalıştırılır, vücut makineden çıkarılır
- Müdahale edilen bölge kapatılır.
- Hasta ilk yi®mi dört saat solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakım odasında bulundurulur.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci
Biküspit operasyonundan sonra hastanın iyileşme süreci iki ay civarında olsa da tam olarak eski yaşantısına dönmesi altı ayı bulabilmektedir. Fakat bunun yanında hasta, günlük hayatında yapacağı değişikliklerle bu sürecin kısalmasına yardımcı olabilir. Bu konuda hastanın uygulayacağı bir takım kurallar tedavinin başarılı olmasına ve iyileşmek için geçen sürenin kısalmasına yardımcı olacaktır. Hasta beslenmesini düzenlemeli, kalp sağlığı bakımından oldukça zararlı olan alkol sigara gibi alışkanlıklarından kurtulmalı, kilosu konusunda dikkatli olmalı, stresten uzak kalmalıdır.