Doğuştan Kalp Kapakçığı Eksikliğinin Nedenleri ve Tedavisi
Bazı kişilerde kalp kapakçığı doğuştan iki tane olabildiği gibi aynı zamanda hiç olmayabilir. Bunun nedenlerinin öğrenilmesi, tedavi kapsamında son derece önemlidir.
İçindekiler
Doğuştan Kalp Kapakçığının 2 Tane Olması
Kalp, vücudun belki de en önemli organlarından biridir. Bu organda meydana gelen herhangi bir anormal durum, kişilerin hayatlarını da ciddi ölçüde etkilemektedir. Yaşanan bir problemin ciddiye alınmaması durumunda ileride çok daha ciddi problemler meydana gelmekte ve bu durum kişinin hayatına dahi mal olabilir. Kişilerin hayat kaliteleri, stres altında olup olmamaları, yeme-içme düzenleri ve bu gibi faktörleri kalp hastalıklarını tetikleyici niteliktedir. Bütün bunların yanı sıra genetik faktörler de, yine bu gibi önemli hastalıklara neden olabilmektedir. Kişilerin düzenli olarak kontrollerini yaptırması ve kendi vücudunu tanıması, bu hastalıkların yaratacağı tahribatları en alt seviyeye indirmesine yardımcı olabilmektedir.
Kalp kapakçıkları, kalbin içerisindeki kanın vücudun diğeri bölgelerine gidişatını belirleyen bir kapı olarak düşünülebilir. Son derece büyük bir öneme sahip olmasına karşın, birçok kişinin kapakçıklarında problemler söz konusu olabilir. Kapakçıkların olmaması ya da doğuştan kapakçıklarının iki tane olması gibi vakalar görülmektedir. Bu gibi durumlarda ise genellikle cerrahi işlemlerin yapılması uygun görülmektedir. Özellikle de doğuştan kalp kapakçığı eksikliği yaşayan bebeklerde, birkaç cerrah tarafından yapılan testler ve kontroller sonrasında gerekli kararın verilmesi önerilmektedir.
Doğuştan kapakçığın iki tane olması durumu, çok nadir olarak görülse de tıp dünyasında görülmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin yaşama ihtimali, yaşam kalitesi ve bu gibi faktörler daha çok bir uzman kontrolünden sonra ortaya çıkmaktadır. Kapakçığının iki tane olması, doğuştan olduğu durumlarda genellikle cerrahi işlemler daha zorlayıcı olmaktadır. Aort darlığı sebebi ile ortaya çıkan bu durum, metalik ya da biyoprotez kapak yerleştirilerek ortadan kaldırılabilir.
Doğuştan Kalp Kapakçığı Eksikliğinin Nedenleri
Kalp kapakçığı hastalıkları genellikle iki nedenle ortaya çıkmaktadır. Doğuştan ya da sonradan meydana gelen bu hastalıklar, kişilerin biyolojik durumlarına göre farklı bir şekilde seyredebilir. Sonradan oluşan hastalıklarının yanı sıra, doğuştan meydana gelen kalp kapakçığı problemleri, cerrahlar tarafından da daha sıkıntılı bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin organlarının oluşmaya başladığı bu dönemde meydana gelen kapakçık eksikliği, bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Doğuştan kapakçığın yetersiz olmasının nedeni, aortun dar olması ya da aort kapakçığının kireçlenmesi olabilir. Doğuştan olan bu hastalıklarda genetik faktörler de son derece etkili olabilmektedir. Bu durumun tedavi altına alınmaması durumlarında ise, kapak enfeksiyonu adı verilen ciddi problemler meydana gelebilmektedir. Cerrahi operasyonlar ile düzeltilen bu hastalık, bebeklerin yaşamsal faaliyetlerini de ciddi ölçüde etkileyebilmektedir.
Doğuştan Kalp Kapakçığı Eksikliğinin Tedavisi
Kalp kapakçığı eksikliğinde, biyoprotez işlemleri son derece yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Mekanik kapakların yanı sıra hayvanlardan alınan dokular ile üretilen kapaklardır. Böylelikle kişilerin vücutları bu gibi dokulara uyum gösterebildiği için herhangi bir uyum problemi yaşanmamaktadır. Kapakçık ameliyatı, son derece ciddi ve önemli bir ameliyattır. Bebeklere yapılan kalp kapakçığı ameliyatı öncesinde normal prosedürlerden farklı işlemler uygulanmaktadır. Ameliyattan önceki gece herhangi bir şeyin yenilmemesi gerekse de, bu durum bebeklerde değişkenlik gösterebilir.
Kapakçık ameliyatına başlamadan önce kişilerin kalbi geçici olarak durdurulabilir. Bu süre içerisinde kalbin görevleri bir makine aracılığı ile gerçekleştirilir. Ameliyat bitiminde, kalp yeniden çalıştırılarak görevlerinin yerine getirilmesi sağlanır. Ameliyata geçmeden önce göğsün önünde bulunan kemik özel bir makine ile açılır. Bu işlem kemikleri henüz tam gelişmediği için bebeklerde çok daha kolay olmaktadır. Ameliyat bittikten sonra açılan bu alan yine özel teknikler ile birleştirilmektedir. Her geçen gün teknolojinin hızlanması ile birlikte tıp dünyasında da çok sayıda yenilik meydana gelmiştir. Bu sayede hem hastalar hem de uzmanlar tarafından bu gibi ciddi ameliyatlar daha az risk ile meydana gelmektedir.
Ameliyat sonrasında da bebeklerin en iyi şekilde bakımlarının yapılması gerekmektedir. Hastanede kalma süresinin bitmesi ile birlikte ailelere büyük bir görev düşmektedir. Bu sebeple de bu kapsamda doktorunun verdiği önerilerin yanı sıra doktorla sürekli olarak irtibatta olmak da oldukça önemli bir konudur.