Kalp Kapakçığı Kalınlaşması Belirtileri Tedavi Yöntemleri ve Tedavi Süreci

Kalp kapakçığın kalınlaşmasına sebep olan etkenler nelerdir? Kapakçığı kalınlaşması tedavi uygulaması ve buna bağlı tedavi süreci içerisinde gelişen hastalıklar.

Kalp Kapakçığı Kalınlaşması

Sağlık problemlerinin açık vermesinin sebebi doğuştan meydana gelen sağlık problemlerinin yanı sıra birde küçük yaşta geçirilen hastalıklardan veya ilerleyen süreçlerde bu hastalıkların tedavi edilmediğinde oluşan hastalıkların bizleri sağlık açısından etkilediğini söyleyebiliriz. Bu hastalıklardan bir tanesi de kalp kapakçığı kalınlaşmasıdır. Çocukluk çağında başlangıç gösteren bu sağlık sorunu eklem romatizması olan kişilerde yaşın ilerleme kaydetmesi üzerine oluşan bir sağlık problemidir. Sağda ve solda olmak üzere kalbimizde 4 tane kalp kapakçığı bulunmaktadır. Kapakçık kalınlaşması olarak adlandırdığımız durum aort ve mitral olarak adlandırdığımız kapakçıklarda meydana gelmektedir. İlk pragrafımızda bahsettiğimiz üzere bu sağlık problemi tek başına yayılmakta olan bir sağlık problemi değildir. Kalp kapakçığı kalınlaşması oluşumu sonrasında birden fazla hastalığı beraberinde tetiklemekte. Kalp kapakçığının kalınlaşması üzerine ortaya obezite ve şeker hastalığı benzeri sağlık sorunları da beraberinde çıkmaktadır.

Belirtileri

Çeşitli hastalıklar sonucunda gün yüzüne çıkan kalp kapakçığı kalınlaşması birden belirti vermeden vücudumuza yerleşmektedir. Sinsi ve belirti vermeden ilerlemekte olan bu sağlık problemi kalp hastalıklarının oluşmasına sebep verirken aynı zamanda kalp kapakçığı kalınlaşmasını gün yüzüne çıkarır. İlerleyen dönemlerde açığa çıkan belirtileri sıralayacak olursak; göğüste batmalar, nefes alıp vermede zorlanma, kalp çarpıntısı ve benzeri belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Sadece bu belirtiler ile de sınırlı kalmayan hastalık saptanmadığı zaman ve ilerleme kaydettiğinde de çabuk yorulmalara, halsizlik, felç, kalp ritim bozuklukları, pıhtılaşma , yüksek tansiyon, bacaklarda meydana gelen şişlikler ve benzer belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Nedenleri

Çeşitli hastalıkların sebep olabileceği gibi ilaç kullanımı, romatizmasal hastalıklar ve benzeri etkenler sonucunda kalınlaşma meydana gelmektedir.

Kalp Kapakçığı Kalınlaşma Tedavisi

Hastalık tedavisinde farklı belirtilerden ve hastalığın evresinin saptanması ile farklı tedaviler uygulanmaktadır. Bu süreç içerisinde kalp kapakçığı kalınlaşması ile birlikte risk grubundaki hastalıklar (şeker, obezite, yüksek tansiyon hastalığı) bulunuyor ise o vakit tedavi sürecinde kişilerin düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekmektedir. Bir diğer durumda özellikle tansiyon hastaları için oluşmaktadır. Yüksek tansiyon hastaları bu süreci gözlem altında geçirmeli. Genellikle yüksek tansiyon hastalarına tuzlu içecekler önerilir. Lakin bu oldukça yanlış bir davranış olmak ile beraber tansiyon artışına sebep olmaktadır.

Tedavi uygulaması kapsamında ilk olarak hastalık sürecini kontrol altına alabilme adına ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu süreçte kullanılan ilaçlar büyük ölçüde olumlu yanıt alabilme imkanı sunar ve hastalık ilerleyen süreçlerde önlenebilir. Lakin tedavide gecikme sağlanmış veya olumlu yanıt alınamamış ise o vakit kalp kapakçığı kalınlaşması tedavisinde cerrahi müdahaleye gidilmektedir.

Balon Tedavisi Uygulama

Tedaviye yönelik uygulanan işlemlerden bir tanesi de balon tedavisidir. Kateter yolu ile uygulanan balon işlemi cerrahi bir uygulama olmakta. Kapakçıkta fazladan oluşmayan kapak daralmaları katater yöntemi yani balon uygulaması ile açılmaktadır. Balon uygulamasının gerçekleştirildiği bölge mitral ve pulmoner olmakta.

Cerrahi Müdahale İle Kapakçık Ameliyatı

Cerrahi müdahale ile uygulanan tedavi uygulaması kapsamında yapılan işlem sorunlu olan kapağın tamir edilmesi veyahut çıkarılarak yerine yapay (protez) bir kapak takılmasıdır.

Kapakçık daralması ile ilgili bir müdahale de bulunmadan önce hastanın kapakçık sistemi incelenir ve ne boyutta bir sağlık problemi oluşturduğuna dair doğru teşhis koyulmaktadır. Bu sayede uygulanan balon tedavisi ve cerrahi müdahale başarılı sonuca ulaştırmaktadır.

Peki kapakçık tamiri nasıl yapılır? Ülkemizde son zamanlarda sık yapılan ve sonucunda da başarılı sonuca erişilen cerrahi girişimlerden bir tanesi olan kapakçık tamiri hastalığın kontrol altına alınabilmesi adına oldukça etkili bir uygulamadır. Her ne kadar sayılı kliniklerde gerçekleştiriliyor olsa da çoğunlukla kalp cerrahları tarafından da uygulanabilmektedir. Lakin tamir uygulaması öncesinde de sizleri bir değerlendirme beklemekte. Özellikle de romatizmal kapak hastalığı bulunanlar da tamir uygulamasına gidildiğinde farklı sağlık problemlerini tetikleyebileceğinden ikinci bir kez daha ameliyat olmanız gerekebilir. Bunun için hem işinin ehli bir doktora başvurmalı hem de öncesinde sağlık problemleriniz ve tamir uygulaması hakkında bilgi edinmelisiniz.

Öyle ki her kapakçık yapısı farklı tedaviye ihtiyaç vermekte her uygulama kapakçığa uygun olmamaktadır. Bunun için kapak değişimi olması daha iyi sonuçlar doğurabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.