Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışının NST Sonuçlarına Göre Yüksek Çıkması

Anne karnında bebeğin kalp atış hızının son aylar içerisinde 120 ile 160 olmalıdır. Bebeğin her hareketinde kalp atışı hızlanır.

Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı

NST Uygulaması

Anne karnında gelişen sağlıklı bir bebeğin kalp atış hızı 5. haftadan itibaren oluşmaya başlayacak ve birçok gebelik içerisinde 6. haftadan itibaren duyulmaya başlanacaktır. 10. haftaya kadar kalp atışı hızlanacak ve daha sonrasında iç organlarının gelişimi neticesinde kalp atışlarında düşme meydana gelecektir. Sıklıkla fetüs kalp atışı en yüksek olduğu dönem olan 10. hafta içerisinde 190 atıma kadar çıkması normal olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu süre içerisinde bebeğin kalbi çok çalışacak ve diğer önemli olan iç organlarının oluşması için kan pompalamaya başlayacaktır.

Gebeliğin 12. haftası itibari ile bir bebeğin kalp atış hızının 120 ile 160 arasında Doppler ultrason sırasında görülmesi normal olarak adlandırılmaktadır. Bazı gebelikler de son haftalara gelindiği zaman ultrason çekiminde kalp atışlarında yavaşlama olan ya da günü geçmiş olan gebelikler için doktor tarafından ön görüldüğü zaman NST testi yapılacaktır.

Non Stress Test (NST) Değerlendirme

Gebelik 10. haftası sonlandığı zaman artık embriyo denmez ve bebeklerin birçok organı oluşması nedeniyle fetüs denmektedir. Son haftalara gelindiği zaman riskli olan gebelikler içerisinde çekilecek olan NST testinde bebeğin kalp atışları, kalbin ritmi ve rahim kasılmalarını ölçecek olan test yapılacaktır. Gebe kadının karnına 2 tane prob bağlanması sonucunda fetal monitorizasyon adı verilen bir yöntem ile çekim işlemi yapılacaktır. Probların bir tanesi rahim kasılmalarını diğer prob ise bebeğin kalp ritmini ölçmeye yarayacaktır. Bebek anne karnında sürekli olarak hareket edecek olması nedeniyle annenin her hareketi hissettiği zaman bilgi vermesi amacıyla eline bir buton verilecektir. Bu butona her bebeğin hareketini hissettiği zaman basması istenecektir. Bunun nedeni bebek her hareketi esnasında efor sarf edecek olması nedeniyle kalp atışında hızlanma olacaktır. Butona basması sonucunda kalp atışında ki yükselmenin bebeğin ani bir şekilde hareket etmesi sonucunda yükseldiği anlaşılacaktır. Ve bu durum dikkate alınmayacaktır. Bu test yapılacağı zaman en az 2 saat önce bir şey yememeniz ve içmemeniz gerekmektedir. Test genellikle 20 dakika sürecek olsa da bazı durumlarda bebeğin kalp atışlarında meydana gelecek olan yavaşlama tespit edilmesi durumunda 45 dakikaya kadar çıkabilir. NST uygulaması daha çok daha önceden düşük yapan gebe kadına uygulanacağı gibi bebeğin hareketlerinde azalma meydana gelmesi ya da bebeğin anne karnında suyunda azalma oluşması sonucunda doktor tarafından uygualnacak bir yöntem olmaktadır. 

Testin kullanımı sadece doktorun riskli gebeliklerde ön görmesi durumunda yapılması gerekmektedir. Gereksiz bir şekilde yapılan NST sonucunda erken doğum yapılma gibi gereksiz bir durum ortaya çıkabilir. Ayrıca annenin yüksek tansiyon, şeker hastası gibi durumları olması durumunda yapılan bu test bebeğin sağlığı konusunda bilgi verecektir.

Rahim kasılmaları olmadan meydana gelen ölçüm sonucunda fetüs kalp atışının bir dakika içerisinde 120 ile 160 arasında oluşan atım normaldir. Eğer bir dakika içerisinde bebeğin kalp atışı 160 yukarısında olması durumunda bebekte taşikardi olduğu tespit edilecektir. 120 altında olması durumunda ise bradikardi olarak kabul edilecektir.

Kalp Atışının Hızlı Olması

Kalp atışının bir dakika içerisinde 160 atımdan daha hızlı olmasına taşikardi denmektedir. Fetal asfiksi olgularında oluşması sonucunda da tek başına asfiksi tanısı konulmasına etkin olmayacaktır. Eğer test sonucunda variyabilite de tespit edilmesi durumunda prognoz normal olacaktır. Asfiksinin çok erken dönemlerinde ya da düzelme görülmesi durumlarında aktiviteye bağlı olarak ortaya çıkması söz konusu olacaktır. Taşikardinin oluşma nedenleri kordon basısı olarak da söylenebilir. Ayrıca fetüsun hipovolemi olması durumunda da kalp atışlarında hızlanma meydana gelecektir. Bir takım geçirilmekte olan maternal ve fetal enfeksiyon sebebiyle de olacağı gibi sempatikomimetik kimyasal ilaçların ya da triotoksikoz gibi durumlar oluşması sonucunda da bebekte taşikardi oluşması mümkün olacaktır. Bebeğin uyumadığı zamanlarda her hareketi sırasında akselerasyon adı verilen kalp atışlarında hızlanma meydana gelecektir. 20 dakika içerisinde görülen bu hızlanma sonucunda doktor tarafından uygun görülmesi durumunda annenin sağlığı ve bebeğin durumu değerlendirilerek doğum planı gerçekleşmesi için gün kararlaştırılmalıdır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.