Hamilelikte Kalp Ağrısı Belirtileri, Nedenleri ve Riskleri

Hamilelik döneminde anne adaylarının korkulu rüyası olan ve ortalama olarak yüzde dördünde rastlanılan kalp ağrılarının kesinlikle ciddiye alınması gerekmektedir.

Hamilelikte Kalp Ağrısı

Bebek bekleyen annelerde kardiyolojik sistem rahatsızları hem anneler hem de bebekler açısından risk oluşturmaktadır. Bebek bekleyen anneler hamilelik öncesinde kardiyovasküler sistem konusunda herhangi bir rahatsızlık yaşamasalar bile gebelik döneminde bu hastalıklara yakalanma riski bulunmaktadır. Günümüzde bebek bekleyen annelerin neredeyse yüzde dördünde rastlanılan Kardiyolojik sistem rahatsızlıkları istenmeyen olaylara neden olabilmektedir.

Hamilelik sırasında vücudun bir takım ihtiyaçları artmaktadır. Bu ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla vücut mekanizması bir takım değişiklikler oluşturmaktadır. Bebek bekleyen annelerin kalp kaslarındaki atım hızı dinlenme sırasında bile hızlı olmaktadır. Çarpıntılara neden olan bu artışlar sırasında kan basıncında buna bağlı düşüşler meydana gelebilmektedir. Bilhassa sırt üstü yatma sırasında bebek karında bulunan damarlara baskı yapacağından kan basıncında dengesizleşmeler oluşabilmektedir. Vücutta su tutması ve buna bağlı oluşan şişkinlikler bu dönemde vücut mekanizmasında olan değişikler arasında bulunmaktadır.  Bunun yanında çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunluk nefes alıp verirken oluşan zorlanmalar sıklıkla görülen gebelik belirtileri arasında yer aldığı için kalp ağrıları çoğu zaman ciddiye alınmaz.

Bebek bekleyen bayanların bir kısmında doğuştan oluşan kalp rahatsızlıkları ve kalp kası romatizmalarıyla kapaklarda oluşan sorunlar gündeme gelebilmektedir. Kardiyomiyopati rahatsızlıkları sıklıkla rastlanmamasına rağmen oluşması halinde kalp yetmezliği ile anne adaylarının yaşamlarını yitirmelerine neden olabiliyor. Anne adaylarının veya hamile bayanların gebelik döneminde meydana gelen kalp ağrılarını kesinlikle ciddiye almaları hem bebeklerinin hem de kendi sağlıklarının açısından büyük önem taşımaktadır.

Bunun yanında hamilelik döneminde Kardiyolojik sistem ağrıları veya benzeri ağrılar hissedilmesi oldukça normal sayılan bir sağlık sorunu olabilmektedir. Bazı durumlarda zorlanmalar bu soruna sebep olabilirken bazı durumlardaysa yenilen yemeğin ağır gelmesi bu problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Belirtileri

Hamilelikte kalp ağrısı; gebelik sürecinde bir çok anne adayında hissedilen bir rahatsızlıktır. Fakat bu dönemde anne adaylarının bir takım ağrıları doğal olarak yaşayacakları unutulmaması gereken bir gerçektir. Kardiyolojik sistem kasında meydana gelen ağrılar veya göğüs bölgesinde oluşan ağrılar her ne kadar ürkütücü olsalar da bazı durumlarda sıradan nedenlere bağlanmaktadır. Hamile kadınlarda sık rastlanılan vücut mekanizmasında bebeğin varlığına olan değişimler aynı zamanda kardiyolojik rahatsızlıklar belirtilerine oldukça benzemektedir. Genel olarak bebek hazırlığında olan bayanların yüzde dörtlük kısmında rastlanılan ve anneyle bebeği açısından ciddi sorunlar yaşanmasına neden olan Kardiyolojik sistem ağrılarının kardiyolojik sistem rahatsızlıklarıyla ilgili olduğunu gösteren belirtilere şu şekilde örnekler verebiliriz:

Hamilelikte Kalp Ağrısı

 

  • Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrıları
  • Dinlenme sırasında da ortaya çıkan nefes darlıkları geceleri hastaları yataklarından uyandıracak derecede rahatsızlık verici olmaktadır.
  • Kalp kasında meydana gelen çarpıntılar. Bu çarpıntılar başladığında uzun bir süre sürmektedir.
  • Tansiyonun yüksek olması
  • Kalp de duyulan üfürüm şeklindeki sesler ve hırıltılar
  • Dudaklarda ve dilde oluşan morarmalar

Nedenleri

Hamilelikte kalp ağrısı yaşanmasının en sık ve yaygın bir şekilde rastlanılan nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Koroner damar rahatsızlıkları
  • Kalp krizi
  • Konjenital kalp rahatsızlıkları özellikle kırk yaşını geçen anne adaylarında sık rastlanılan bir durumdur.
  • Aşırı kilo alımları
  • Alkol ve sigara kullanılması
  • Düzensiz, fazla ve sağlıksız beslenme
  • Aşırı stres ve yaşanan psikolojik baskılar
  • Üzüntüler
  • Aşırı hareketsizlik
  • Doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları
  • Romatizmaya bağlı kalp hastalıkları
  • Daha önce aile geçmişinde kalp kası rahatsızlıkları veya damar rahatsızlıkları yaşanmış olunması
  • Hastanın daha önce kalp ve damarla ilgili bir rahatsızlık geçirmiş olması

Risk Oluşturan Kalp rahatsızlıkları

Anne adayları ve bebekleri açısından hamilelik döneminde rastlanılan bir takım kardiyolojik sistem rahatsızlıkları hayati riskler oluşturabilmektedir. Gelişmekte olan tıp bilimi sayesinde kalp rahatsızlıkları olan anne adayları ve bebekleri sorunsuz veya az sorunla hamilelik süreçlerini tamamlayabilmektedir. Önerilmeyen gebelikler konusunda büyük bir risk unsuru olan kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarına şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Kalp yetmezlikleri
  • Doğuştan oluşan kalp rahatsızlıkları
  • Akciğerlerde oluşan basınç yükseklikleri
  • Kalp kasında bulunan kapaklarda oluşan darlıklar
  • Aort damarlarında meydana gelen genişlemeler

Bu tür rahatsızlıkları olan bayanların anne adayı olmadan evvel mutlaka bir kalp doktoruyla görüşmesi ve hastalığının durumuna ve evresine göre risk unsurları göz önüne alınarak verilecek onayla hamile kalmaları önerilmektedir. Yapılan bu araştırmalar sırasında oluşacak gebeliğin nasıl doğumla sonuçlanacağı konusunda gerekli olan seçim de yapılmaktadır. Yapılan fiziksel muayene dışında EKG gibi bir takım testlerin sonucunda anne olmak isteyen bayanların sağlıklı ve bebeğin hayatını riske atmayarak nasıl doğum yapabileceği konusunda planlamalar yapılmaktadır. Bu tetkiklerin radyasyon kaynağı olup olmadığı konusunda yapılan araştırmalar herhangi bir risk unsuru oluşturmadığı sonucuna varmıştır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.