Kalp Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Nedeni tam olarak saptanamayan kalp kanseri; oldukça nadir rastlanılan kardiyolojik sistem rahatsızlığıdır. .Çoğu zaman herhangi bir belirti vermeyen ve oldukça hızlı yayılan bir tümördür.
Kalp Kanseri
Çok nadir rastlanan bu rahatsızlık kalpte oluşan bir kanser çeşidini ifade etmektedir. Bazı tümörler kalp kasını ve kalpte yer alan kapakçıkları hedef olarak alır. En kötü özelliği kardiyolojik sisteme herhangi bir şekilde yerleşen bu tümörlerin hızlı bir şekilde büyüyerek yayılmasıdır. Kardiyolojik sisteme yerleşen bu tümörler yumuşak dokularla çerçevelenmiştir. Genel olarak iyi huylu bulunan bu tümörler; kendi dokularından oluşmuşsa birincil kalp tümörü veya kalp kanseri ismini alır. Eğer bu tümörler kardiyolojik sistem dışında oluşup; kan yoluyla veya kalbe yakın komşuluk ilişkisiyle kalbe ulaşıp yayılmaya başlamışsa, bu gibi durumlarda ikincil kalp kası tümörü veya seconder kalp kanseri olarak anılır.
Kalp kanserinin yapılan çalışmalar sonucunda oluşma sebebi tam anlamıyla ortaya çıkamasa da genel olarak farklı nedenlerden ötürü oluşabildiği saptanmıştır. Genel olarak aile geçmişinde bu rahatsızlığa yakalanmış olanların bu konuda riski çok fazla bulunmaktadır. Oldukça nadir karşılaşılan bu rahatsızlıklar onkolojik bir sağlık sorunu olmaktadır. Normal koşullarda kalple ilgili başka bir sorundan şüphelenerek gerekli olan testler ve tetkikler yapılmadığı sürece bu rahatsızlığın teşhis edilmesi neredeyse imkansıza yakındır.
Türleri
Kardiyolojik sistemde ortaya çıkan kanserler kendi aralarında çeşitlere ayrılmıştır. Bu çeşitleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Primer malign neoplazma; en çok rastlanılan kardiyolojik sistem kanseri olmaktadır. Cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kadınlarda veya erkeklerde rastlanılabilmektedir. Genel olarak kalbin sağ bölümünde rastlanılan bu tümör oldukça hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Tümörlü hücreler; vücutta bulunan bütün damarlara, kalbin bütün katmanlarına yerleşerek aynı zamanda beyinde, akciğerde ve lenf düğümlerinde hasarlara neden olur.
- Anjiyosarkom; genel olarak kalp kanseri vakalarının üçte birinde rastlanılan bu tümör, erkeklerde daha çok karşımıza çıkmaktadır. Sağ kalpte başlar ve hızlı bir şekilde yayılma gösterir. Kan dolu olan ve içi neredeyse tamamen boş olan neoplazmlar şeklinde kendini göstermektedir.
- Rabdomiyosarkom; erkeklerde daha çok rastlanılan bu tümör yaş ayrımı gözetmeden herkeste meydana gelebilmektedir. Çizgili kas dokuları bu kanserin gelişmesi için elverişli alanlardır.
- Fibrosarkom; kadın erkek gözetmeden her cinsiyette görülen bu tümör kalp kanseri hastalarında yüzde on gibi düşük oranlarda oluşabilmektedir.
- Lenfoma; birinci derece malign neoplaziler en seyrek rastlanılan kardiyolojik sisten kanser türleridir.
- Meztelyoma; birinci derece malign neoplaziler en seyrek rastlanılan kardiyolojik sisten kanser türleri arasındadır.
Belirtileri
Kalp kanseri rahatsızlığına sahip olanlar genellikle bu hastalıktan bihaber olarak uzun seneler yaşayabilmektedir. Bu konuda rahatsızlığı bulunan hastalar çoğu zaman farklı bir neden ötürü hastaneye kontrole gittiklerinde tesadüfen sorunun varlığından haberdar olabilmektedir. Ekoradiyografi veya akciğer grafisin sonuçlarında kalp kanseri varlığı birden bire ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıkların belirtileri yapılan tetkikler sonucunda kalp kası boşluklarında oluşan tıkanıklıklara ve tümörlerin konumlandığı alanların lokalizasyonuna göre değişmektedir.
- Aniden kan basıncında veya tansiyonda düşüş yaşanması
- Nefes alıp vermede zorluk çekilmesi
- Baş dönmeleri
- Yapılan muayene sırasında mitral kapağın bulunduğu hizada üfürüm sesinin duyulması
- Halsizlik ve sürekli yorgunluk
- Kalp büyümesi
- Öksürük nöbetleri
- Hızla zayıflama
- Eklem ağrıları
- El ve ayak parmaklarında renk ve boyut değişiklikleri
- Tırnaklarda saat camı gibi bir buğulu mat renk
- Parmakların uzaması ve parmak uçlarında oluşan kalınlaşmalar
- Yüksek ateş
- Kalp yetmezliği
- Hastanın aniden yaşamını yitirmesi
- Kan dolaşım sisteminde bozukluklar
Nedenleri
Kalp kanserinin kesin olarak oluşma nedeni yapılan araştırmalara rağmen saptanamamıştır. Çok nadir rastlanılan bu sağlık sorununun oluşum nedenleri arasında ailede kalp kanseri geçmişi bulunması veya kalbe komşu organlardan ya da kanla ilerleyerek kalbe yerleşen tümörler bulunmaktadır.
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Kalp kanseri tedavisinde uygulanan en etkili tedavi yöntemi açık cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatlardır. Bu operasyonlar sırasında hastanın kalp kasında yer alan tümör tamamen çıkarılır. Kalp ve akciğer makinesi kullanılarak yapılan bu operasyonlarda kalp boşlukları net bir şekilde gözlenebilmektedir. Kalp akciğer makinesi sayesinde kansız bir şekilde yapılan bu müdahale sırasında içerde bulunan tümör tamamen temizlenerek kalp kasında tümör nedeniyle meydana gelen boşluk yama yapılarak onarılır. Burada kullanılan yama ya sığırların kalbinden alınan zardan oluşur ya da hastanın kendi kalbinin zarından alınarak oluşturulur. Hasta yapılan cerrahi müdahale sonrasında bir gün boyunca yoğun bakım odasında solunum cihazına bağlı olarak tutulmaktadır. Genellikle aynı gün ya da bir ertesi gün ayağa kaldırılarak yürütülen hasta maksimum bir hafta içerisinde hastaneden taburcu edilir.
Kalp kanserinin; kardiyolojik sistemde oluşan tümör cerrahi müdahaleyle tamamen temizlense de belli bir süre sonra tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenden ötürü hasta belli sürelerle kontrol edilir. Elektrokardiyografi testi bu aralıklar kapsamında sürekli tekrarlanarak incelenir.