Kalbin Hızlı Atmasında Etken Rol Oynayan Nedenler

Normal ve sağlıklı bir insanda kalp kası bir dakika içinde 60-80 arasında atım yaparken bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı olarak bu sayı değişebilmekte ve hastaya rahatsızlık verebilmektedir.

Kalbin Hızlı Atması

Normal ve sağlıklı bir insanda kalp kası bir dakika içinde ortalama olarak atmış ile seksen kez atarak vücutta bulunan bütün organlara, dokulara ve hücrelere ihtiyacı olan, minareleri, oksijeni ve vitaminleri kan yardımıyla pompalayarak iletilmesi konusunda gereken desteği verir. Kalp kasının bu atımları minimum elli maksimum da yüz atım olduğu durumlar da normal kabul edilebilmektedir.

Bir gün içinde kalp kası seksen bin ile yüz bin arasında kasılıp gevşeyerek kan pompalamaktadır. Bu kadar hızlı bir performans göstererek çalışan; vücut mekanizmasının merkezi konumunda bulunan kardiyolojik sistem zaman içinde farklı etkenlerin de etkisiyle yorulabilmektedir. Kalp atımları normal koşullarda, kardiyolojik sistemde herhangi bir sorun olmaması durumunda hissedilmemektedir. Fakat farklı sorunlar eşliğinde bu atımlar insanı rahatsız edecek şekilde fark ediliyorsa; bu duruma kısaca halk arasında çarpıntı denilmektedir.

Kalp kasındaki atımların fark edilmesi iki şekilde olmaktadır. Bu iki farklı şekil bazı dönemlerde her insanda görülebilmektedir. Bazen bir hastalık belirtisi olan bu durum bazen de anlık ve geçici basit bir kaynaktan ileri gelebilmektedir. Kalp kası atımlarındaki farklı iki şekil şu şekilde sıralanabilir:

  • Atımların bir dakika içinde yüz ve üzerine çıkması durumu. Bu durum kısaca taşikardi olarak isimlendirilir. Halk arasında çarpıntı diye de adlandırılmaktadır.
  • Atımlarda düzensizlik yaşanması yanı aritmi rahatsızlıkları

Kalp Çarpıntıları

Pek çok insanda ürkütücü bir sorun olan ve panik nedeni oluşturan çarpıntılar çoğu zaman her hangi bir ciddi kardiyolojik sistem rahatsızlığı olmamaktadır. Kısaca sağlıklı bir kişide de dönem dönem çeşitli etkenlere bağlı olarak çarpıntılara rastlanılabilmektedir. Bu çarpıntıların yaşanmasıysa insanların çoğunda, kalp kasıyla ilgili bir rahatsızlık akla getirir ve paralelinde ölüm endişesi baş gösterir.  Bu çarpıntılar sırasında oksijen yetersizliği veya nefes alıp vermede zorluk hissedilebilmektedir.

Genç bayanlarda daha çok rastlanılan bu durum bazen on dakika içinde geçebilirken bazen bir iki gün devam edebilmektedir. Bu çarpıntıların nedeni genel olarak bir kalp rahatsızlığı belirtisi olarak kabul edilecek diye bir kural yoktur. Bazı durumlarda çok farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Kardiyolojik sistem rahatsızlıklarıyla ilgili olmayan çarpıntıların nedenlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Stres, aşırı heyecan, endişe, korkular veya psikolojik baskılar
  • Panik ataklar
  • Yoğun bir şekilde tüketilen kahve, kola, çay gibi kafein içerikli sıvıların tüketilmesi
  • Hipertansiyon
  • Zehirli guatr
  • Anemi, kansızlık problemleri
  • Enfeksiyonla ilgili problemler
  • Genetik sorunlar
  • Alkol, sigara veya uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar
  • Aşırı yorgunluk
  • Düzensiz beslenme
  • Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk
  • Vücutta bulunan aşırı su kayıpları

Çarpıntıların kaynağı kardiyolojik sistem rahatsızlıkları dışında farklı bir nedenle oluşuyorsa tedavi edilmesi oldukça kolay olmaktadır. Stres ve panik ataktan kaynaklanan sorunlarda; sakinleştirici ilaçlar kullanılması bu sorunun yok olmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında aşırı yemek ya da yanlış beslenmek nedeniyle olan çarpıntılar beslenme alışkanlığının dengelenmesiyle geçebilmektedir.  Kısaca çarpıntının kaynağını bulmak ve bu sorunu oluşturan nedeni ortadan kaldırmak, çarpıntıların kendiliğinden geçmesine yardımcı olacaktır.

Nedenleri

Kalbin hızlı atmasının çok farklı nedenleri olabilmektedir. Bu nedenlerin bir kısmı çevresel etkiler, stres üzüntü veya kardiyolojik sistem dışında farklı bir rahatsızlık olabileceği gibi diğer ve önemli kısmı kalp hastalıklarıyla ilgili ortaya çıkan belirtiler olabilmektedir. Kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkan çarpıntıların nedenleri arasında kardiyolojik sisteme bağlı sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kalbin Hızlı Atması

 

  • Kalp kasında yer alan kapaklarda oluşan rahatsızlıklar
  • Koroner arter rahatsızlıkları
  • Kalp yetersizliği
  • Kalp kasında elektriksel sistemde meydana gelen sorunlar

Kalp kapak rahatsızlıkları, kalp kasında oluşan çarpıntıların en yaygın sebepleri arasında yer almaktadır. Kardiyolojik sistemde dört kapakçık bulunmaktadır. Bunlar arasında bilhassa aort, vitral ve triküspit kapakçıklar kalbin hızlı atımların nedenleri arasında yer almaktadır. Kalp kasının pompaladığı kanın tek yönde ilerlemesine yardımcı olan kapakçıkların; kardiyolojik sistemde oluşan kasılma ve gevşeme esnasında yaprakları sayesinde bayrak gibi dalgalanarak açılıp kapanır ve dolaşıma yardımcı olur. Bu kapaklarda ortaya çıkan sorunlar kalbin kan pompalarken daha hızlı çalışmasına ve yorulmasına neden olur. Bu da çarpıntıların oluşmasına zemin hazırlar.

Kalp kasının beslenmesine yardımcı olan damarlarda meydana gelen daralmalar veya daha kötüsü tıkanma sonucunda ilk olarak göğüs bölgesinde ağrılar ve yanmalar meydana gelir. Daha sonra çarpıntılarla damarların sorun yaşadığını belli eder. Bu durumda oluşan çarpıntılar kesinlikle ciddiye alınması gereken sorunlar arasındadır.

Kardiyolojik sistemde oluşan çarpıntılara bağlı olarak; kalp kasının yoğun bir performansla çalışmasından kaynaklanabilmektedir. Kalp bir süre sonra bu yoğun çalışmadan yorulacak ve vücutta bulunan organlara beslenmesi için gerekli olan kanı, gerekli olan zamanda gerçekleştiremeyecektir. Bu durumda kalp kasları zaman içinde bozularak yorula bilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.